Yerde Oturmanın Artıları ve Eksileri

Doğru yaparsanız yerde oturmanın sağlığınız için gerçekten iyi olduğunu biliyor muydunuz? İşte bazı yönergeler ve öneriler!
Yerde Oturmanın Artıları ve Eksileri

Tarafından yazılmıştır Ana Luzardo

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Yerde oturmak sizin için oldukça iyidir. Sonuçta, her gün sandalyede ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Muhtemelen çok fazla. Aslında, o pozisyonda ne kadar zaman geçirdiğinizi hesaplamak zor olmaz, sadece basit bir toplama işlemi yapmak yeter. Her şeyde olduğu gibi, her iki duruşun da riskleri ve faydaları vardır.

Evet, bazı insanlar yere otururlar. Hatta bu konumun normal olduğu kültürler ve ülkeler bile vardır. Bununla birlikte, duruşla ilgili büyük bir tartışma vardır ve sizin için en iyi şeklin ne olduğunu daha iyi anlamak için bu tartışmayı incelemek önemlidir.

Sandalyede oturmanın etkisi

Oturmanın sağlığınız üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Hareket halindeyken olduğundan çok daha az enerji kullandığınızı unutmayın. Tam da bu nedenle obezite, hipertansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol seviyeleri gibi hastalıklar bu pozisyonda çok fazla zaman geçirmekle ilişkilendirilir.

Daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var, ancak kanıtlar, düşük yoğunlukta bile olsa hareket etmenin gerekli olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, miyokard enfarktüsü veya felç gibi önemli kardiyovasküler olayların riskini azaltmasıdır.

Yerde oturmanın sağlığa faydaları

Yerde oturmakla ilgili sürekli yaşanan tartışmalar var. İlk başta rahat olmayabilir ama vücut üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Avantajlarından bazılarına bakalım.

1. Daha aktif olursunuz

Yere oturmak veya çömelmek daha fazla kası çalıştırır ve sırt ağrısını önler. Bel problemleri için sihirli bir tedavi değildir, ancak vücut ekseninin düzlüğüne saygı duyduğunuz sürece yardımcı olur.

matta çömelmiş yoga yapan kadın
Çömelme pozisyonu, hamilelik ve doğum sırasında anne ve fetüs için harikadır.

2. Vücut anatomisi bunun tuvalete gitmenin en iyi yolu olduğunu gösteriyor

Pek çok insan bu ifadeyi savunuyor. Çömelme, kalın bağırsak, rektum ve anüs arasında daha iyi bir açıya izin verdiği için mantıklıdır. Sfinkter ve pelvik tabanın konumunu dengelediği için dışkı atılımını kolaylaştıran bir yöntemdir.

3. Doğumun son aşaması için önerilir

Çömelme, bebeğin geçişi için daha büyük bir açıklığa izin verir. Bu pozisyon, pelvisin çapı daha kolay genişlediğinden, doğum anında hayvanlar dünyasında en çok kullanılanlardan biridir.

Sadece bu da değil, yatay konumda değil de dikey durduğunuzda yerçekimi de yardımcı olur ve bir kadının bebeği itmek için göstermesi gereken çabayı azaltır. Ayrıca pozisyon, fetüsün serviks üzerindeki baskısını artırdığı için kasılmalara da yardımcı olur ve bu da daha kolay bir doğuma katkıda bulunur. Diğer bir avantaj ise yumuşak doku yırtıklarının önemli ölçüde azalmasıdır.

4. Duruşu ve boyun ağrısını iyileştirir

Çömelme, boyundaki baskıyı azaltmaya yardımcı olur çünkü yerde oturmak bağ dokularını elastik ve esnek tutar. Bunun aksine, bir sandalyede oturmak onları sertleştirir.

Yerde otururken dikkat edilmesi gerekenler

Yerde veya çömelme pozisyonunda oturmanın bazı sakıncaları vardır, çünkü dikkat etmeniz gereken bazı sorunlara yol açabilirler. Hadi bir bakalım.

1. Diz çökmek

Bu, dizlerinize ve ayak bileği eklemlerinize baskı uygular. Bu nedenle, uzuvlarınızda ağrı veya uyuşma hissederseniz, bir ayağınız yerde olacak şekilde tek dizinizin üzerine çökmeyi deneyin.

2. Yerde otururken dengede durmak

Kalçalar zeminin üzerinde kaldığı için diz çökerken dengeniz biraz daha fazla bozuktur. Ağrı yaşarsanız ya da dengeniz bozulursa bir duvara veya kanepeye tutunun ve pozisyonunuzu değiştirin.

3. Bağdaş kurarak nasıl oturulur

Bağdaş kurup oturmak bel ağrısı ve kötü duruş gibi sorunları daha da kötüleştirebilir. Bağdaş kurarak oturmayı seçerseniz, kambur durmayın ve omurganızı nötr bir pozisyonda tutun. Ağırlığınızı ayaklarınız yerine kalçalarınıza verin.

Yere oturma pozisyonları

Deneyip beğenip beğenmeyeceğinizi görmek isterseniz uygulayabileceğiniz birkaç yerde oturma pozisyonu vardır. İşte birkaçı:

1. Dizlerinin üzerinde

Ayağa kalkın, bir bacağınızı vücudunuzun arkasında tutun ve ağırlığınızı ön bacağınıza kaydırın. Arkadaki dizinizi yavaşça yere doğru indirin ve ayak bileğiniz esnemiş halde ayak parmaklarınızı yerde tutun.

Omuzlarınızı kalçalarınızın üzerine getirin ve öndeki dizinizi yere indirin. Ardından dizlerinizi omuz genişliğinde açın ve kalçalarınızı topuklarınızın üzerinde tutun.

2. Yerde bağdaş kurarak oturmak

Yere oturun. Her iki dizinizi bükün ve dışarı doğru hareket ettirin. Ayaklarınızı diğer dizinizin altına koyun, ardından ağırlığınızı ayaklarınız yerine kalçalarınıza kaydırın. Karnınız kalçalarınızın üzerinde olmalı.

Kalçalar üzerindeki baskıyı azaltmanın bir yolu, katlanmış bir battaniyenin kenarına veya minderlerin üstüne oturmak olabilir.

3. Öne eğilerek oturmak

Bu pozisyon diz veya ayak bileği rahatsızlıklarında yardımcı olabilir. Yere oturun, iki dizinizi de bükün ve ayaklarınızı yere düz bir şekilde koyun. Ayaklarınızı kalça genişliğinden daha geniş olacak şekilde yerleştirin ve karnınızı kalçalarınızın üzerinde tutun.

4. Çömelmek

Ayaklarınız kalça genişliğinde açık ve yere düz bir şekilde basacak şekilde ayakta durun, kalçalarınızı neredeyse yere değene kadar yavaşça indirin. Omuzlarınızı ve göğsünüzü dik tutun.

dökülen yaprakların arasında bağdaş kurmuş kadın
Dışarıda yerde oturmak doğa ile bağınızı güçlendirir.

Yerde oturmanın herhangi bir yan etkisi var mı?

Her şeyde olduğu gibi, yerde otururken de muzdarip olabileceğiniz olası sorunların bilincinde olarak önlem almalı veya pratik yapmalısınız. Vücudun ağırlığı alt uzuvlarınızda merkezlenmiştir, bu nedenle dizlerinizde ve ayak bileklerinizde baskı vardır. Aslında bu ağırlık, alt uzuvlardaki dolaşımı azaltabilir.

Kalça, diz ve ayak bileklerindeki problemler gibi herhangi bir tıbbi kontrendikasyonunuz var mı? O halde en iyisi yere oturmamaktır. Bunun nedeni, bunu yapmanın eklemleri daha da zayıflatabilmesidir. Ayrıca, tekrar ayağa kalkmakta sorun yaşarsınız.

Gördüğünüz gibi, nasıl yapılacağını ve vücudunuza iyi bakmayı iyi bir alışkanlık olarak sürdürmeyi biliyorsanız, yerde oturmak sizin için iyi olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Laskowski E. ¿Cuáles son los riesgos de estar sentado mucho tiempo? [Internet]. Mayo Clinic. 21/08/2020 [Consultado 24/01/2021]. Disponible en https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005
  • Lugones M. El parto en diferentes posiciones a través de la ciencia, la historia y la cultura. Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2012;38(1):134-145.
  • Romero Añanca, Katia, and Milagros Yenifer Vargas Baca. “Relación entre los partos verticales y desgarros perineales en pacientes atendidas en el Centro de Salud de Belenpampa, enero a junio–2018.” (2018).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.