Yüksek Kan Basıncı İçin 5 Doğal Reçete
Yüksek kan basıncı genellikle yaşlı bireyleri etkiler ve nedenleri arasında stres veya fazla kilolu olmak ya da aşırı alkol veya tuz kullanımı gibi zararlı alışkanlıklar ve bireyin yaşam tarzına ait faktörler yer alır.
Her ne kadar bu problemin önüne geçebilsek de, hastalık, tekrar meydana gelme riskini her zaman taşır. Doğal reçeteler, yüksek tansiyonu tedavi etmek için elimizde bulundurmamız gereken seçeneklerdir.
Yüksek kan basıncı nedir?
Yüksek kan basıncı, ya da hipertansiyon, kan dolaşımındaki artmış güçtür. Bu durumda kanın hareket ettiği hız normalden yüksektir, bu da ciddi dolaşım problemlerine yol açabilir.
Yüksek tansiyon, kötü kolesterol (LDL) ile bağlantılıdır ve genellikle bireyler 55 yaşına eriştiğinde problem halini almaya başlar.
Bu durumu önlemek adına, genetik faktörler yüksek tansiyona sahip olma olasılığını belirlemede önemli bir rol oynadığı için, aile geçmişinizi gözden geçirmeniz önerilir.
Yüksek tansiyonun belirtileri nelerdir?
Hipertansiyonun en sık görülen semptomları şunlardır:
- Mide bulantısı ve kusma
- Baş dönmesi
- Kızarık yüz
- Bulanık görüş
- Göğüs ağrısı
- Baş ağrısı
Bu konuda herhangi bir şüpheniz varsa kan basıncınızı kontrol ettirmeniz gerekir. Bir kan basıncı monitörü, söz konusu seviyeleri doğru bir şekilde ölçebilir.
Monitör, büyük tansiyonu (atardamar kan basıncı) ve küçük tansiyonu (kalp atışları arasında oluşan basınç) gösterir.
İhtiyaçlarınıza en uygun tedavi yöntemini belirlemek için basınç seviyelerinizi doktorunuzla birlikte gözden geçirmeniz önerilir.
Hipertansiyonu nasıl önleyebilirsiniz?
Bu durumun kesin sonuç veren bir tedavisi yoktur, bu nedenle önlem almak oldukça önemlidir. Hipertansiyonu önlemek için tuz alımını azaltmalı ve sık sık egzersiz yapmalısınız. Bu yaşam tarzı değişiklikleri kalp damar sağlığınız için büyük birer yardımcıdır.
Ayrıca meyveler ve sebzeler açısından zengin olan dengeli bir diyet izlemeniz gerekir. Bunun yanı sıra, tütün ve alkol kullanımını tamamen ortadan kaldırmanız ya da en kötü ihtimalle azaltmanız önerilir.
Keşfedin: Tuz Yerine Kullanabileceğiniz 8 Baharat
Yüksek tansiyon tedavisi için doğal reçeteler
Doğal reçeteler bu problemi tedavi etmek için her zaman iyi bir seçenektir. Bazı vakalarda semptomlar beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabileceği için, doğal reçetelerin kullanılması oldukça önemli bir adımdır.
Yüksek tansiyon problemi olan bireylerin, her zaman, ellerinin altında tedavi amaçlı bir şeylerin olması gerekir. Bazı reçeteler şunlardır:
1. Sarımsak
Sarımsak, kan basıncını % 8 oranında azaltabilir. Cildi ve sinir sistemini geliştiren, antioksidan özelliklere sahiptir. Sarımsakları çok çeşitli doğal reçetelerin içerisinde kullanabilirsiniz.
- Hipertansiyonu tedavi etmek amacıyla, günlük olarak bir diş sarımsak yemeniz önerilir. Bu nedenle, soyulmuş sarımsak dişlerini bir kavanoz içerisine hazır tutmak ve dolapta saklamak size çok yardımcı olacaktır.
- Bir sarımsak dişini yutmak ya da çiğnemek yerine, onu bir gece boyunca bir bardak su içerisinde muhafaza edebilirsiniz.
- Sonrasında bu suyu limon suyuyla karıştırabilir ve aç karnına içebilirsiniz. Sindirim sisteminize yardımcı olmanın yanı sıra midenizin pH’ını stabilize etmenizi de sağlar.
2. Maydanoz ve limon karışımı
Maydanozla birlikte bütün bir limonu blender yardımıyla karıştırın ve bu karışımı aç karnına için. Bu reçete, her iki bileşen de idrar söktürücü özellik taşıdığı için yüksek tansiyonu önler. Fazla basınca neden olan tutulan sıvıları ortadan kaldırır.
- Bir diğer yararlı yöntem, sabahları, limon suyu içeren bir bardak ılık suyu aç karnına içmektir.
3. Yulaf
Yulaf tüketimi, hipertansiyona karşı mücadele etmenin yanı sıra kolesterolü % 5 oranında azaltılabilir. Yulaf, ayrıca, kan dolaşımını düzenlemeye de yardımcı olur.
- Suyu kaynatın ve içerisine yulaf ekleyin, sonra bekletin. Her gün bu yulaf suyundan en az bir litre içmeniz önerilir.
Daha fazlasını öğrenmek isterseniz bu makaleyi de ziyaret ediniz: Yulaf, Ceviz Ve Muzdan Oluşan Bu Laktozsuz Ve Glutensiz Ekmeği Deneyin
4. Magnezyum
Pancar ya da kuru yemiş gibi gıdalarda magnezyum klorür bulabilir ve hipertansiyon tedavisi için bu gıdaları kullanabiliriz.
Magnezyumu ayrıca eczanelerde ve doğal gıda mağazalarında da bulabilirsiniz.
- Hazırlanmak için, bir litre kaynar suya 33 gram magnezyum klorür (2 yemek kaşığı) ekleyin.
- Bu karışımdan, her gün aç karnına küçük bir bardak için.
- Bu, önlem amaçlı bir yöntemdir. Magnezyum klorür eksikliği, yüksek tansiyon riskini artırır.
5. Pancar
Bu kök bitki, magnezyumun yanı sıra potasyum, demir, sodyum, kalsiyum, fosfat ve çinko içerir. Sık sık pancar tüketmek vücuda birçok yarar sağlayabilir.
Taşıdığı özellikler ve aroması sayesinde, pancar yemesi oldukça kolay bir gıdadır. Salatalardan smoothie’lere kadar, diyetinize pancar ekleyebileceğiniz ve özelliklerinden yararlanabileceğiniz birçok yol mevcuttur.
- Yüksek kan basıncı ile mücadele etmek söz konusu olduğunda, aç karnına pancar suyu içmek sonuçları en üst düzeye çıkarabilir.
- Yapmanız gereken tek şey pancarı kaynatmak, karıştırmak ve içmek olacaktır.
Hipertansiyon, birçok sağlık riskini de beraberinde getirir; bu nedenle, onu önlemek için elinizden gelen her şeyi yapmanız gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
- Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1
- OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
- Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. (2000). Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1002/dta.1860
- CINGOLANI, H. D., GIRONACI, M., VICARIO, A., MIATELLO, R., COSTA, M. de los A., BRANDANI, L., … PIZORNO, J. (2012). Hipertensión Arterial. Revista de Difusión de La Sociedad Argentina de Hipertensión ARterial. https://doi.org/10.1080/03067310802398872