Her Gün Bir Diş Sarımsak Yemenin 8 Faydası

Düzenli olarak sarımsak tüketmek hem sindirime hem de besinlerin emilmesine yardımcı olur. Ayrıca pankreas ve karaciğer fonksiyonlarını da arttırır.
Her Gün Bir Diş Sarımsak Yemenin 8 Faydası

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Sarımsak, tartışmasız dünya çapında en yaygın kullanılan şifalı bitkilerden birisidir. Yüzyıllardır bilinen ve dünya çapında neredeyse her kültür tarafından kullanılan sarımsak, yemeklere lezzet katan bir baharattan çok daha fazlasıdır.

Sarımsak, içerdiği bitkisel gıdalar ve kükürt sayesinde yüzyıllardır çeşitli hastalıklarla savaşmak için kullanılmaktadır. Bu nedenle, sarımsağın sadece vampirleri değil, hastalıkları da uzak tuttuğuna inanılır.

Peki… Her gün bir diş sarımsak yemenin size faydası nedir? Bugünkü yazımızda, her yerde bulabileceğiniz bu doğal kök bitkisinin sağlıklı özelliklerinden bahsediyoruz.

1- Sarımsak kan dolaşımını hızlandırır

Sarımsak, homosistein seviyelerini düşürmekte önemli bir rol oynayan B vitamini açısından zengindir. Homosistein, damarların sıkışmasına yol açarak çeşitli sorunlara neden olur:

  • Yüksek homosistein seviyeleri kanın koyulaşmasına ve pıhtılaşmasına neden olur.
  • Trombus yani damar içinde pıhtı oluşması riski artar.
  • Kanınızdaki homosistein seviyeleri ne kadar yüksekse, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskiniz de o kadar fazladır.

Aç karnına sarımsak yemek, bu sorunlarla savaşmanıza yardımcı olur.

2- Harika bir doğal antibiyotik

kan hücreleri

İkinci Dünya Savaşı sırasında ilaç sıkıntısı yaşadığı zaman sarımsak kullanıldığını biliyor muydunuz?

Bu güçlü antibiyotik çok uzun zamandır kullanılmaktadır ve her gün bir diş sarımsak yemenin sağlığınız için birçok faydası bulunur:

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  • Minör enfeksiyonları iyileştirir.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Soğuk algınlığı ve grip ile savaşmanıza yardımcı olur.

3- Karaciğer için sarımsak

Her şeyden önemlisi, sarımsak detoksu destekler. Bedeninizin toksinleri, parazitleri, cıva gibi ağır metalleri ve karaciğerinizin işleyemediği ilaç kalıntılarını atmasına yardımcı olur.

  • Sarımsak A, B ve C vitaminleri açısından zengindir ve bunların hepsi karaciğer fonksiyonlarına iyi gelir.
  • Sarımsak, enflamasyonla savaşmaya yardımcı olduğundan, eğer yağlı karaciğer rahatsızlığınız varsa sizin için çok sağlıklı bir seçenektir.
  • Sabahları göz altlarınızda morluklar, şişmiş bir yüz ve ağzınızda kötü bir tatla uyanıyorsanız, karaciğeriniz aşırı yüklenmiş olabilir. Bu durumda sarımsak size yardımcı olabilir.

4- Etkili bir konjesyon giderici ilaçtır

Akciğer rahatsızlığınız mı var? Eğer sizin de her üşüttüğünüzde, akciğerleriniz balgam ve mukus ile doluyorsa, sarımsak size çok yardımcı olabilir.

  • Sarımsak akciğer rahatsızlıklarının tedavisinde etkili doğal bir dekonjestan ve antibiyotiktir.
  • Sinüzit rahatsızlığınız veya kötü bir öksürüğünüz varsa, sarımsak ile basit bir şurup veya sprey hazırlayabilirsiniz.

5- Cilt bakımı için sarımsak

3-cilt-bakımı

Sarımsağın ilginizi çekebilecek sıradışı bir özelliği de cilde iyi gelmesidir. Her gün aç karnına bir diş sarımsak yiyerek, cildinizin daha güzel, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlayabilirsiniz.

  • Sarımsak cildinizi koruyup, yenilenmesini sağlayan antioksidanlar açısından zengindir.
  • Hücrelerin kendisini yenilemesini tetikler ve akne ile savaşır.
  • Sarımsağın bu özelliklerinden faydalanmak için tek yapmanız gereken şey, sabahları aç karınla bir diş sarımsak yiyip üzerine bir bardak su içmektir.

6- Kolesterol seviyesini düşürür

Sarımsak kalp ve damar sağlığınız için faydalı olan allisin adında bir madde içerir. Bu maddenin etkisi o kadar güçlüdür ki, günde bir diş sarımsak yemek kolesterol seviyenizi %9 oranında düşürmeye yeter.

Bu konu üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar aynı sonucu göstermektedir. Shandong Üniversitesi, Toksikoloji Enstitüsünün yaptığı çalışmalar, sarımsağın kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisinin göz ardı edilemeyecek derecede olduğunu göstermektedir.

Hatta, İspanyol Kalp Vakfı sarımsağın kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra, antibiyotik ve antibakteryal özellikleri olan bir detoks ögesi olarak kullanılmasını önermektedir.

7- Anemi probleminiz mi var? Her gün bir diş sarımsak yemeyi unutmayın

Hayatınızın bir noktasında demir yetersizliği çekebilirsiniz. Bu durumla baş etmek için günlük beslenme düzeninize biraz sarımsak ekleyebilirsiniz.

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirip sizi hastalıklara karşı korur.
  • Kan sağlığınıza iyi gelir, çeşitli mineral ve vitaminleri almanızı sağlar.
  • Sarımsak bedeninizin gastrik sıvı üretimini arttırarak sindirime iyi gelir.

Ayrıca bakınız: 

Anemi için 9 Kolay Çözüm

8- Sindirim sisteminize iyi gelir

4-sarımsak

Kesinlikle size her gün bir baş sarımsak yemenizi önermiyoruz. Bedeninizin iyiliği için her şeyi dengeli tüketmelisiniz.

Bazı kişiler 1-2 diş sarımsak yedikten sonra kendilerini biraz rahatsız hissedebilir ancak sarımsağı her sabah aç karınla alternatif bir ilaç olarak tüketmeye başladığınızda hem kısa sürede etkisini görecek hem de zaman içerisinde buna alışacaksınız.

  • Sindirime iyi gelir.
  • Mide asidi üretimini arttırdığı için besinlerin daha iyi sindirilmesini sağlar.
  • Karaciğer ve pankreas fonksiyonlarını arttırır.

Her gün sarımsak yemenin size iyi gelmeyeceği durumlar

  • Sarımsak doğal bir kan sulandırıcıdır. Eğer zaten kan sulandırıcı bir ilaç alıyorsanız veya pıhtılaşma probleminiz varsa, her gün sarımsak tüketmeniz önerilmemektedir.
  • Eğer hipertiroidizm sorununuz varsa, her gün sarımsak yememelisiniz çünkü sarımsak yüksek miktarda iyodin içerir.
  • Kalp ilacı ve sarımsak kapsülü alıyorsanız, sabahları sarımsak yememelisiniz.

Bedeninizi dengeli tutmaya özen gösterin ve sarımsak tüketiminizde aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Eğer bu konu ile ilgili şüpheleriniz varsa, doktorunuza danışın.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922.
  • Choo S, Chin VK, Wong EH, Madhavan P, Tay ST, Yong PVC, Chong PP. Review: antimicrobial properties of allicin used alone or in combination with other medications. Folia Microbiol (Praha). 2020 Jun;65(3):451-465. doi: 10.1007/s12223-020-00786-5. Epub 2020 Mar 23. PMID: 32207097.
  • Gómez LJ., Sánchez Muniz J., Revisión: efectos cardiovasculares del ajo, 2000.
  • Alali FQ, El-Elimat T, Khalid L, Hudaib R, Al-Shehabi TS, Eid AH. Garlic for Cardiovascular Disease: Prevention or Treatment? Curr Pharm Des. 2017;23(7):1028-1041. doi: 10.2174/1381612822666161010124530. PMID: 27748188.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.