Yüksek Kolesterolün 6 Sebebi

Kolesterolünüzü tamamen kontrol etmek mümkün olmasa da, belirli alışkanlıklarınızı her zaman geliştirebilir ve aktif kalarak büyük problemleri engelleyebilirsiniz.
Yüksek Kolesterolün 6 Sebebi

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yüksek kolesterol, kalp sağlığınıza zarar verebilir çünkü atardamar duvarlarında zararlı maddelerin birikmesine neden olur.

Karaciğeriniz tarafından doğal olarak salgılanan bu lipid, vücudunuzun tüm hücresel aktivitelerine yardımcı olur. Ek olarak, vücudunuzun safra oluşumu, hormon üretimi ve benzeri diğer önemli görevler için bu maddeye ihtiyacı vardır.

Ne yazık ki, vücudunuzda çok fazla kötü kolesterol (LDL) emildiğinde ya da vücudunuz onu sentezleme ve uygun şekilde kullanma kabiliyetini yitirdiğinde problemler ortaya çıkar.

Sonuç olarak, arterioskleroz riski artar. Ciddi durumlarda, kalp krizi, karaciğer problemleri ve yaşam kalitenizi azaltacak diğer sorunları yaşayabilirsiniz.

En endişe verici gerçek ise şu ki, birçok insan yüksek kolesterolü göz ardı etmektedir ve kolesterol seviyesinde bir artışa neden olabilecek şeylerin farkında değildirler.

Bu yüzden, kolesterol yükselişini etkileyebilecek altı sebebe yer ayırmak istiyoruz.

1. Beslenme Alışkanlıkları

sağlıksız etler

Beslenme alışkanlıklarınız kolesterol seviyeniz artsa da azalsa da çok fazla şeyi etkileyebilir.

Çok yağlı ya da işlenmiş yiyecekler tüketmek kolesterol seviyenizi etkileyebilir. Böylece, sebzeler ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir diyet, kolesterol seviyesinin kontrolünü daha kolay hale getirir.

  • Diyetinizi gözden geçirmeniz ve bu lipidin kanınızdaki miktarını arttırabilecek herhangi bir gıdanın farkında olmanız önem taşır.
  • Buna yanı sıra, omega-3 yağ asitleri, E vitamini ve esansiyel amino asitlerin tüketimini artırmalısınız.

2. Hareketsiz Yaşam Tarzı

Hareketsiz bir yaşam tarzı kurmak, yüksek kolesterol seviyesinin başlıca nedenlerinden biridir.

Aktif bir hayatınız olmadığında, vücudunuz yağ kaynaklarını enerjiye dönüştürme yeteneğini kaybeder ve onların vücutta kalmasına neden olur.

  • Düzenli fiziksel aktivite – günde en az 30 dakika – bu lipidi kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
  • Yürüyüş veya bisiklete binme gibi kardiyovasküler egzersizler, kolesterol seviyesini azaltmaya önemli ölçüde yardımcı olabilir.

3. Fazla Kilolar ya da Obezite

kapanmayan düğme

Aşırı kilolu veya obez olan kişilerin, stabil ve sağlıklı bir kiloyu koruyanlar ile karşılaştırıldığında, yüksek kolesterol hastası olma riskleri daha yüksektir.

Vücuttaki yağ birikimi, bu lipiti atardamarlarınızdan arındırma yeteneğinizi azaltır. Böylece damar içindeki plağın oluşma eğilimini artırır.

Vücut ağırlığınızı takip etmeniz önemlidir. Aşırı kiloluysanız, kilonuzu daha iyi kontrol etmenizi sağlayan sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelisiniz.

  • Vücut kitle indeksinizin en az %10’unu azaltmak, ciddi kardiyovasküler rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

4. Stres

Ek olarak, zayıf stres yönetimi yüksek kolesterol ve kardiyovasküler hastalıklar için potansiyel bir neden olabilir.

Duygusal sağlığınızı etkilemenin yanı sıra, vücudunuzun bu doğal düşmanı stres, lipitleri atardamarlarınızdan uzaklaştıran süreci de etkileyebilir.

Ayrıca, stresten şikayetçi kişilerin, olumsuz zihinsel durumlara karşı koymak için sağlıksız yiyecekleri seçme olasılıkları da daha yüksektir.

  • Bu nedenle günlük rahatlama teknikleri ve nefes egzersizlerini uygulamak önemlidir.
  • Ayrıca, zihinsel iyileşmeyi teşvik eden sağlıklı yiyecekleri seçmeyi de düşünebilirsiniz. Bunu, ruh halinizi geliştirerek ve bu zararlı lipitin artmasını önleyerek yaparlar.

5. Aşırı Alkol Tüketimi

alkol tüketimi

Çok fazla alkollü içecek tüketmek, yüksek kolesterol riski ile ilişkilidir. Sonuçta, toksinler kalbinizin, damarlarınızın ve karaciğerinizin işlevlerini etkiler.

Bu etkiler bir araya geldiğinde, kolesterolün hücrelerinizde normal olarak sentezlenmesini engelleyebilir. Ayrıca, bu durum arterlerinizde biriken zararlı yağlarla sonuçlanabilir.

Durum ne olursa olsun, çok fazla alkollü içecek tüketmekten kaçının. Bağımlılıkla ilgili sorunlarınız varsa, bunun üstesinden gelmek için profesyonel yardım alın.

6. Aile Geçmişi

Ayrıca, yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilecek ve akılda tutulması gereken faktörlerden biri de aile geçmişiniz ya da genetik geçmişinizdir.

Bu rahatsızlıktan şikayetçi aile bireylerine sahip olan kişilerin, yaşamının bir noktasında kendisinin de bu rahatsızlığa sahip olma riski iki kattan fazladır.

Bu nedenle, erken yaşta sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelisiniz. Ek olarak, kolesterol miktarı yüksek gıdaların alımını olabildiğince sınırlandırmalısınız.

Bu plan, sorunun ne kadar ciddi olduğunu belirlemenize yardımcı olabilecek düzenli tıbbi kontrolleri içermelidir.

Bu faktörlerden herhangi birini tanıyor musunuz? Yüksek kolesterole sahip olmak hakkında endişeli misiniz? Kolesterol içeren gıdalardan uzak durun ve sağlıklı alışkanlıklarınızı korurken fiziksel olarak aktif kalın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mayo Clinic Staff. (2016, February 9). High cholesterol
    mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/home/ovc-2018187
  • Turpie, A. G. G., Bauer, K. A., Eriksson, B. I., & Lassen, M. R. (2002). Overweight and obesity as determinants of cardiovascular risk: The Framingham experience. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.162.16.1867
  • Bergmann, N., Gyntelberg, F., & Faber, J. (2014, June 1). The appraisal of chronic stress and the development of the metabolic syndrome: A systematic review of prospective cohort studies. Endocrine Connections, 3(2), R55-R80. Retrieved from
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025474/
  • Catalina-Romero, C., Calvo, E., Sanchez-Chaparro, M. A., Valdivielso, Sainz, J. C., Cabrera, M., … & Roman, J. (2013, January 2). The relationship between job stress and dyslipidemia. Scandinavian Journal of Public Health, 41, 142-149
    sjp.sagepub.com/content/41/2/142.abstract
  • University of Rochester Medical Center. Stress Can Increase Your Risk for Heart Disease. Recuperado el 16 de agosto de 2020. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=1&ContentID=2171
  • Clínica Mayo. Hipercolesterolemia familiar. (2018). Recuperado el 16 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/familial-hypercholesterolemia/symptoms-causes/syc-20353755
  • Heart UK. The Cholesterol Charity. Looking after your weight. Recuperado el 16 de agosto de 2020. https://www.heartuk.org.uk/low-cholesterol-foods/looking-after-your-weight
  • American Heart Association. Prevention and Treatment of High Cholesterol (Hyperlipidemia). (2017). Recuperado el 16 de agosto de 2020. heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia#:~:text=A%20sedentary%20lifestyle%20lowers%20HDL,cholesterol%20and%20high%20blood%20pressure.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.