Yumurta ve Besleyici Değerleri
Uzmanlar, proteinin insan gelişimi için gerekli bir madde olduğuna karar vermesi 19. yy dönemlerine denk gelir. Bu sebeple, yumurta ve et, içlerindeki besleyici değerler sayesinde tüm beslenme şekillerinin olmazsa olmazları arasında kendine yer bulmaya başladı.
Beslenme Programınıza Yumurtaları Ne Sıklık ile Eklemeniz Gerekiyor
Yumurta, içindeki besleyici faktörlerin yanı sıra, hazırlaması kolay olması ve tabi tadı sebebi ile sofranızda her zaman kendine yer bulan bir ürün haline gelmiştir. Fiyat açısından da oldukça makul olduğu için tüm bunların size büyük bir külfeti olmaz.
Yumurtada yüksek oranda, vücudun ihtiyacı olan esans amino asidi, yağlı asitler, mineraller ve vitaminler bulunur. Yine de, tüm bu saydıklarımızı yumurtanın akında ve sarısında bulabilirsiniz.
Yumurtanın ağırlığının %30’u sarısında, %60’ı beyazında ve sadece %10 kabuğunda bulunur. Bununla beraber, yağı, kolesterolü ve belirli besinleri sarısında bulunur.
Yumurtanın beyazı da %88 oranında sudan oluştuğu için geriye kalan kısım proteindir. Bu proteinler arasında ovalbumin en önemli olandır. Sadece beyazının yenmesinin önerilmesi de bu yüzdendir.
Yumurta Yemek Neden Yararlıdır?
Yukarıda ifade edilenden yola çıkarak, yumurtanın yüksek oranda protein içerdiği aşikardır. Ek olarak, amino asitleri sayesinde sindirimi de kolaydır. Ayrıca, bir yumurtanın bütününde %11 oranında yağ bulunur (sadece sarısında). Yine de bu yağ doymuş yağdan daha yararlıdır.
Yumurta, oleik, linoleik ve alfa linolenik asit içerirler. Vücudunuz doğrudan bunları üretemediği ve belirli besinler aracılığı almanız gereken bu minerallar sizin için elzemdir.
Ek olarak, kırmızı et üretiminizi dengelemenizi sağlayan demir ve çinko da sağlarlar. Anemiye yakalanmanızı engeller. Yumurtanın içerdiği vitaminler arasında B, A, E, K ve D bulunur.
Yumurtada Kolesterol Var mı?
Kolesterole olumsuz sıfatlar yapıştırmadan önce, vücudunuz için önemli olduğunu ve safrada bulunan hücrelerin bir parçasını oluşturduğunu belirtmekte fayda var. Yani, hormon ve D vitamini üretimine ek olarak, yağ taşınmasına da katkı sağlar.
Yine de vücudunuzun günlük üretimi 800-1500 mg arasındadır ve tüm hayvani ürünlerde bulunur. Vücudunuz, yediğiniz yemeklerdeki kolesterolün sadece %50’sini kullanabilir.
Bu durum da ise, kolesterol sadece yumurtanın sarısında bulunur. Orta büyüklükte bir yumurta yaklaşık olarak 186 mg içerir yani günlük almanız gereken miktarın %62’si.
Fakat, kolesterol ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişki biraz çetrefillidir. Bir başka değişle, her ne kadar yumurta da kolesterol olsa da, kardiyovasküler hastalıkları engelleyen doymamış yağ da bulunur.
Bio-Teknoloji Ulusal Veri Merkezinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre, her hafta bir ya da daha az yumurta yiyenlerin, haftaya dört ya da daha fazla yumurta yiyenlere göre daha fazla kolesterolü vardır.
Kaç Tane Yumurta Yemelisiniz?
Özetleyecek olursa, mevzu bahis miktarı değil, besinin kalitesidir. Her bir organizmanın farklı bir metabolizması olduğu açıktır ama yumurtada yağ ve kolesterol olması, sağlıksız olduğu manasına gelmez.
Haftada beş yumurta yemeği öneren uzmanlar vardır. Yine de, bununla uyuşan bilimsel veri de yoktur.
Yapabileceğiniz şey, doktorları ve Dünya Sağlık Örgütünün yemekler ile ilgili yapmış olduğu önerileri dinlemektir. Bu önerilerden bazıları şunlardır:
- Doymuş yağ oranı ve şeker bakımından yüksek değerleri bulunan enerji içecekleri tüketim miktarını azaltın.
- Yemeklerdeki tuz oranını azaltın.
- Meyve taze yeşil yapraklı sebze miktarını arttırın.
- Ve son olarak, günün en azından bir saatinde fiziksel olarak aktif olun.
Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Yukarıdaki önerileri yerine getiremiyorsanız, kötü kolesterolü engellemenin bir yolu olmadığı için, yumurta tüketiminizi azaltmanız gerekir.
En iyi seçenek, üç günde bir yumurta yemektir. Peki ya hareketsiz bir yaşam tarzı? Tek yapmanız gereken sağlıklı beslenip her gün biraz egzersiz yapmak. Zararlı besin olmadığını sadece zararlı beslenme programları ve alışkanlıkları olduğunu unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Medeiros Moraos IM., Gonçalves Albuquerque CF., Kurz ARM., Oliveira FM., et al., Omega 9 oleic acid, the main compound of olive oil, mitigates inflammation during experimental sepsis. Oxid Med Cell Longev, 2018.
- Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009;67(11):615–623. doi:10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x
- Berenguella L., Arbault A., Fillion A., Blot M., et al., Vitamin D supplementation, bone turnover, and inflammation in HIV infected patients. Med Mal Infect, 2018. 48 (7): 449-456.