Zerdeçal Çayı İçmenin Beş Faydası
Zinginberaceae familyasına ait bir bitkinin rizomu olduğu için, bir fincan zerdeçal çayı sağlığa pek çok yarar sağlar – zencefil ve kakule de bu familyaya aittir. Bu baharatın popülerliği son yıllarda hızlı bir şekilde artmıştır çünkü pek çok insan anti-enflamatuvar ve antioksidan özellikleri üzerine yemin etmektedir.
Bu kökü kesinlikle etrafta görmüşsünüzdür ve belki de karakteristik turuncu renginden dolayı ne işe yaradığını da merak etmişsinizdir. Bundan dolayı bugün size özellikleri hakkında daha fazla bilgi vermek ve bütün potansiyelinin keyfini çıkarabilmeniz için onunla bir çay hazırlamayı size öğretmek istiyoruz.
Daha fazlasını öğrenin: Kan Dolaşımı Zerdeçal İle Nasıl İyileştirilir
Zerdeçal Çayı İçmenin Faydaları
Antioksidan ve anti-enflamatuvar özellikleri dolayısıyla zerdeçala atfedilen pek çok fayda vardır. Bunu tüketmenin en popüler yollarından bir tanesi çayını yapmaktır. Bunun nedeni, karakteristik lezzetinin tadını çıkarmak ve tıbbi özelliklerinden yararlanmak için bunun harika bir yol olmasıdır.
1. Artrit Semptomlarına Yardımcı Olur
Zerdeçalın aktif maddesi olan kurkumin antioksidan etkileri olduğu bilinen bir maddedir. İnsanlardaki araştırmaları hala erken aşamalarda olsa da görünüşe göre moleküler düzeyde etkilerini destekleyebilecek kanıtlar bulunmuştur.
Springer Plus’ta yayınlanan bir çalışma bu elementin osteoartritten muzdarip olan hastalarda ağrının azaltılmasında etkili olabileceğini göstermiştir. Bu durum, eklemleri koruyan kıkırdak yavaş yavaş yıkıma uğradığında ortaya çıkar ve kemik hasarına yol açar.
2. Alzheimer’ı Engellemeye Yardımcı Olabilir
Bu hastalığın spesifik nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir ancak Alzheimer Araştırma Merkezinin bir yayını kurkuminin sinaptik markörlerin kaybını ve amiloid birikimini azaltacağını öne sürmektedir. Bunun nedeni, bu şeylerin her ikisinin de bu patolojinin gelişimi ile ilgili olmasıdır.
3. Bir Bardak Zerdeçal Çayı Bağışıklık Sistemini Harekete Geçirebilir
Bu infüzyonun sağlığa bir diğer faydası bağışıklık sistemini güçlendiriyor gibi görünmesidir. Hatta, Klinik İmmünoloji Dergisinde yayınlanan bir inceleme bunun tüketiminin otoimmün bozuklukların tedavisinde olumlu sonuçlar verebileceğini öne sürmektedir.
4. Kolesterol Dolaşımına Yardımcı Olur
Kolesterol vücudun sağlıklı hücreler oluşturabilmesi için gerekli olan bir maddedir. Ancak, kanda yüksek seviyelerde kolesterol olması bunun kan damarlarında birikintiler oluşturma riskini de arttırır. Böylece de kalp hastalığı ve felç gibi bazı ciddi durumlara yol açabilir.
Beslenme Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre zerdeçal ve kurkumin kardiyoprotektif özellikleri sayesinde kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltmak konusunda etkili olmuştur. Buna ek olarak, tüketimi bu durumlardan muzdarip olan yüksek risk altındaki hastalarda kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmeye de yardımcı olmuştur.
5. Üveit Tedavisinde Faydalıdır
Üveit, göz küresinin orta tabakasında şişlik ve kızarıklık bulunduğunda ortaya çıkar. Ana nedeni bilinmemek ile birlikte, belirli virüslerin varlığı ya da enflamatuvar hastalıklardan muzdarip olmak gibi bazı faktörlerin gelişimi üzerinde etkiye sahip olabileceği görülmektedir.
Kurkumin, enflamatuvar olanlar da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları tedavi etmek için yıllardır kullanılmaktadır. Üveit söz konusu olduğunda ise Klinik Oftalmoloji dergisinde yayınlanan bir araştırma zerdeçalın bu bileşeninin bu durumu iyileştirmek için bir yardımcı terapi olabileceğini belirtmektedir.
Bunları yapmayı da öğrenin: Zerdeçal İle İnflamasyon Karşıtı 5 Etkileyici Tedavi
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır
Bu basit içeceği evde yapmak ve yukarıda bahsedilen faydalarından yararlanmak için sadece su ve zerdeçala ihtiyacınız olacak. Sadece aşağıdaki adımları takip edin:
Malzemeler
- 2 bardak su
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- Bal (isteğe bağlı)
- Zencefil (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Öncelikle suyu bir tencereye alın ve yüksek ateşte kaynatın
- Sonra ateşi orta-kısığa alın, zerdeçalı ekleyin ve iyice karıştırın – eğer içeceğe ekstra özellikler ve aroma katmak istiyorsanız biraz zencefil de ekleyin
- 5 ila 10 dakika arasında kısık ateşte pişirin
- Sonrasında çayı istediğiniz kupanın içine süzün
- Son olarak çayı bal ile tatlandırabilir ve keyfini çıkarabilirsiniz
Zerdeçal Çayı İçmenin Olası Yan Etkileri
Genel olarak zerdeçal tüketmek güvenlidir, ancak eğer büyük miktarlarda tüketilirse yan etkiler gerçekleşebilir. Hatta, Uzman Eczacılık Merkezi tarafından yayınlanan bir yayında en yaygın zehirlenme belirtileri arasında şunların bulunabileceğine işaret edilmektedir:
- Kabızlık, dispepsi ve ishal
- Şişkinlik ve mide ağrısı
- Mide bulantısı eşliğinde gastroözofageal reflü
- Sarı dışkı
Son olarak, zerdeçalın faydaları yukarıda bahsettiğimiz sağlık problemlerinden herhangi biri için tıbbi tedavinin yerine geçmemelidir. Bundan dolayı, eğer bu baharatın tüketimi hakkında herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza danışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Allegri, P., Mastromarino, A., & Neri, P. (2010). Management of chronic anterior uveitis relapses: efficacy of oral phospholipidic curcumin treatment. Long-term follow-up. Clinical ophthalmology (Auckland, N.Z.), 4, 1201–1206. https://doi.org/10.2147/OPTH.S13271
-
Jagetia GC, Aggarwal BB. “Spicing up” of the immune system by curcumin. J Clin Immunol. 2007;27(1):19-35. doi:10.1007/s10875-006-9066-7
- Henrotin, Y., Priem, F., & Mobasheri, A. (2013). Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoarthritis management. SpringerPlus, 2(1), 56. https://doi.org/10.1186/2193-1801-2-56
- Marmitt, Diorge Jônatas, et al. “Revisión sistemática de las plantas de interés para el Sistema de Salud con potencial terapéutico cardiovascular.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 21.1 (2016): 108-124.
- Freire-González, Rosa A., and Marlén Vistel-Vigo. “Caracterización fitoquímica de la Curcuma longa L.” Revista Cubana de Química 27.1 (2015): 9-18.
- Chacín, Yemina Josefina Figuera, et al. “Constituyentes químicos de las hierbas y especias: Efectos sobre la salud humana.” Revista Científica UDO Agrícola 13.1 (2013): 1-16.