Zerdeçal Suyunun Olağanüstü Faydaları
Zerdeçal, Hindistan mutfağının yanı sıra diğer Asya ülkelerinde de temel malzemelerden biridir. Zerdeçal ayrıca doğal, alternatif tıpta ve mutfakta önemli bir rol oynamaktadır. Zerdeçal suyunun olağanüstü faydaları arasında; 300’den fazla antioksidan ve diğer besin maddelerini içermesinin olduğu söyleniyor.
Sağlıklı bir yaşam için zerdeçal suyu
Zerdeçal köklerinden oldukça etkili bir tıbbi içecek elde edilebilir. Bu köklerin çiğ zencefile benzer acı ve hafif baharatlı bir tadı vardır. Kurutulmuş zerdeçal kullanılabilir olsa da, suyunun taze bitkinin köklerinden almak en iyisidir. Zerdeçal suyunu hazırlamadan önce, kök parçalarını iyice yıkamanız ve ardından soymanız gerekir.
Ayrıca bakınız:
Farklı hastalıklar için zerdeçal suyunun olağanüstü faydaları
- Pankreas taşlarından muzdarip hastalar, diğer şeylerin yanı sıra pıhtılaşma önleyici etkileri nedeniyle zerdeçaldan kaçınmalıdır.
- Zerdeçal sarısı, eklem yangısını azaltabilen iyi bir antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bir zerdeçal bileşenidir.
- Bu aktif maddeler anti-inflamatuar ilaçlardan daha fazla fayda sağlar.
- Zerdeçal suyu, eklem yangısından kaynaklı ağrılar ve şişme ile mücadelede etkilidir.
- Ayrıca, eklem iltihabı ve osteoartrit belirtilerini hafifletmek için de iyidir.
Doğal bir antikarsinojen
Zerdeçal suyunun ayrıca kanserli hücrelerin yayılmasını önleyen özellikleri vardır. Zerdeçal, serbest radikalleri elimine ederek hücresel zarların hasar görmesini minimuma indirir. Bu, prostat, göğüs, akciğer, karaciğer, deri ve hatta kolon kanseri gibi bazı kanser türlerini önlemesine yardımcı olur.
Alzheimer hastalığına iyi gelir
Zerdeçal suyu ayrıca Alzheimer hastalığını önlemede çok faydalıdır. Hepimizin bildiği gibi, bu korkunç hastalık kademeli olarak hafıza kaybına neden olur.
Anti-enflamatuvar özellikleri, sinirsel enflamasyondan sorumlu COX-2 enzimlerini bloke etmesine izin verir. Zerdeçal suyu, beyne daha iyi oksijen akışı sağlar ve bu da Alzheimer’in ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur.
Şeker hastaları için
Zerdeçal suyu kan şekeri seviyesini düzenlediği için şeker hastalığına yakalananlar için çok iyi bir çaredir.
Diğer faydaları
Zerdeçal mide asidi tedavisinde, aşırı toksinlerden korunmada, sedef hastalığına karşı savaşta, hasarlı cildi iyileştirmede ve depresyon tedavisinde çok etkilidir. Ayrıca yaşlanma süreciyle mücadelede de başarılıdır ve karaciğer sağlığını geliştirir.
Zerdeçalı nasıl tüketebilirim?
Zerdeçal toz olarak ya da taze zerdeçal suyu şeklinde tüketilebilir. Zerdeçalı çorba, çay, smoothie, süt, ekmek pirinci, çeşitli güveçler ve tatlılar pişirirken kullanılabilir.
Ayrıca okumanızı öneriyoruz:
Zencefil, Zerdeçalı ve Kırmızı Biberli İçecekle Vücudunuz için Harika Bir Detoks
Zerdeçal suyunun hazırlanışı
Aşağıda zerdeçal ile hazırlayabileceğiniz tariflerden bir tanesini bulacaksınız. Bu hem sağlıklı hem de lezzetlidir.
Malzemeler
- 12 santim zerdeçal kökü
- 5 soyulmuş hint hurması
- 2 bardak su (500 ml)
- 2 limonun suyu
- 2 yemek kaşığı bal (50 g)
Araçlar
- Süzgeç
- Mikser
- Kapaklı bir cam kavanoz
Hazırlanışı
- Önce zerdeçalı soyun. Bunun için eldivene ihtiyacınız olacak, çünkü elleriniz sarıya dönebilir.
- Hint hurmalarını açın ve içindeki kökleri çıkarın.
- Bir tencereye su doldurun ve soyulan zerdeçal pişene kadar kaynatın.
- Daha az su kullanarak soyulmuş hint hurmalarını marmelat kıvamına gelene kadar pişirin.
- Tohumlarının çıktığını göreceksiniz.
- Biraz su bırakıp kalanını atın ve zerdeçalı harmanlayın.
- Hint hurmasını soyun ve püre haline getirilmiş zerdeçala ekleyin.
- İki limonun suyunu çıkarın ve bunu karışıma ekleyin.
- Tatlandırmak içine biraz bal ekleyin.
- Karışımı bir kavanoz içine koyun ve buzdolabında en az üç ya da dört gün saklayın.
- Bu karışımı smoothie, çorba, sos vs. hazırlarken kullanın.
Yan Etkileri
Sabahları boş mideye biraz zerdeçal suyu içmek herkes için iyidir. Bununla birlikte, belli başlı özellikleri bazı mideleri rahatsız edebilir. Zerdeçal suyunu dengeli miktarda tüketin çünkü bu suyun aşırı tüketilmesi mide ülserine neden olabilir.
Zerdeçal suyunun olağanüstü faydaları keşfedilmeye değer!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aggarwal, B. B., & Harikumar, K. B. (2009). Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. International Journal of Biochemistry and Cell Biology. https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010
- Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay, U., & Banerjee, R. K. (2004). Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science. https://doi.org/10.1248/bpb.29.1476
- Krup, V., Prakash L, H., & A, H. (2013). Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Journal of Homeopathy & Ayurvedic Medicine. https://doi.org/10.4172/2167-1206.1000133
- Priyadarsini, K. I. (2014). The chemistry of curcumin: From extraction to therapeutic agent. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules191220091