10 Dakikada Bütün Kaslarınızı Çalıştırmak İçin 5 Tibet Egzersizi
Vücuttaki tüm kasları çalıştırmak her zaman kolay bir iş değildir ve bunu sadece 10 dakika içerisinde yapmaya çalışmak çok daha zordur. Bütün vücudunuzu çalıştıracak bu Tibet egzersizini göz ardı etmeyin. Bu egzersizi yapar yapmaz farkı göreceğinizden eminiz.
1. Egzersiz
Bu setin ilk egzersizini yapmak için, sadece duruşunuzu mümkün olduğunca düzeltmek zorundasınız böylece kollarınızı omuzlarınızın seviyesinde kaldırabilirsiniz. Tüm egzersiz boyunca omuzlarınızın yere paralel olması gerektiğini unutmayın.
Daha sonra, vücudunuzu merkeziniz olarak kullanarak saat yönünde dönmeye başlayın. Her bir tekrar için 6 dönüşten oluşan 3 set halinde bu egzersizi yaparak başlayın.
Bu yazımızı da okuyun: Evde Yapabileceğiniz 5 Bacak Egzersizi
2. Egzersiz
İkinci egzersizde sırtüstü uzanıp kollarınızı zeminde yana doğru açıp derin nefes alıp vereceksiniz. Derin nefes alırken, başınızı ve bacaklarınızı yavaşça tavana doğru kaldırmalısınız.
Başınızı ve bacaklarınızı kaldırırken, omuzlarınızı ve kalçalarınızı zeminden kaldırmamaya özen gösterin. Bacaklarınızı bükmekten de kaçınmalısınız. Yavaşça nefes verirken başlangıç pozisyonuna geri dönün.
3. Egzersiz
Bu egzersizi yapmak için, dizleriniz ve bacaklarınız birbirine paralel olmalıdır. Dizlerini kalçalarınızın genişliğinde açtığınızdan emin olun. Şimdi kollarınızı vücudunuzun yanlarına doğru uzatın ve ellerinizi bacaklarınıza koyun.
Ardından, başınızı öne doğru eğin ve göğsünüze çenenizle dokunun. Burada nefes alın. Egzersizin en önemli noktalarından birinin yavaş yavaş nefes alıp vermek olduğunu unutmayın. Başınızı geri getirirken ve sırtınızı bükerken yavaş yavaş nefes alın.
Göğsünüzü olabildiğince öne doğru itmeye çalışın. Ellerinizi kalçalarınızda hafifçe destekleyerek dengenizi koruyun. Nefes verin ve başlangıç pozisyonuna geri dönün.
4. Egzersiz
Bu egzersizi yapmak için, ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak yerde oturmanız gerekir. Ağırlığınızı ellerinizle destekleyin. Parmaklarınız vücudunuza paralel olmalıdır. Nefes verin ve başınızı göğsünüze doğru içeri alın.
Nefes alırken, vücudunuzu kaldırabildiğiniz kadar kaldırmalı ve başınızı olabildiğince geriye doğru eğmelisiniz. Bunu yaparken vücudunuz yatay pozisyona geçmelidir. Elleriniz ve ayaklarınızı kullanarak kendinizi desteklemeyi unutmayın. Vücudunuz doğru açı oluşturmalıdır.
Tüm kaslarınızı birkaç saniye boyunca olabildiğince sıkmaya çalışın. Nefes verirken bu pozisyonda kalın ve başlangıç pozisyonuna geri dönün.
5. Egzersiz
Elleriniz ve ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha fazla bir genişlikte açık olmalıdır. Dizleriniz yere değmemelidir. Bu egzersizi doğru bir şekilde yapabilmek için başınızı geri getirmeniz ve nefes almanız gerekir.
Nefes alırken, başınızı kaldırın ve vücudunuzla bir açı ayarlayın. Kafanızı göğüs hizanıza indirmeye çalışın ve bacaklarınızın düz olmasına özen gösterin. Sırtınızın dik olmasına ve kollarınızın düz olmasına dikkat edin.
Nefes vereceğiniz zaman, başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu egzersiz de yavaş yavaş nefes alıp vermek oldukça önemlidir. Ancak, bu pozisyonda nefes almak, vücudunuzu eğmek ve nefes verirken sırtınızı dikleştirmek biraz daha fazla zaman alacaktır.
Bu egzersizi nasıl yapacağınızı öğrendiğinizde, kaslarınızı birkaç dakika sıkmaya başlayabilirsiniz. Bu egzersizlerin etkili olabilmesi için istikrarlı olmanız ve günde en az bir kez bunları yapmanız gerektiğini unutmayın.
Bu yazımızı da okuyun: Sırt Ağrısını Hafifletmek İçin 4 Tavsiye
Tibet egzersizlerinin etkilerini nasıl artırabilirsiniz?
Bu egzersizlerin daha iyi sonuçlara sahip olmasını istiyorsanız, zamanla her setin tekrar sayısını arttırın. İlk hafta için, her egzersizi 3 kez tekrarlayın. İkinci haftada 5 kez, üçüncü haftada ise 7 kez tekrarlayın. Böylece giderek tekrar sayısını ve egzersizin etkilerini artırmış olursunuz.
Bir hafta boyunca egzersizleri yapmaya ara verirseniz, yapacağınız en iyi şey önceki hafta yaptığınız tekrar sayısına devam etmektir. Sabahları açken bu egzersizleri yapmak en idealidir. Kendinizi çok zorlamayın ve aşırı çalışmaktan kaçının. Egzersizleri tamamladıktan sonra, dinlenip vücudunuzu gevşetmeli ve rahat bırakmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- José Ignacio Cea Ugarte; Asunción González Pinto Arrillaga; Olga María Cabo González (2015). Efectos de la respiración controlada sobre los síntomas de estrés y ansiedad en una población de 55 a 65 años (España). http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-928X2015000100005
- Alicia Carrera Hernández (S/F). Beneficios del deporte en la salud (España). http://academica-e.unavarra.es/bitstream/handle/2454/18694/Alicia%20Carrera%20Hern%C3%A1ndez.pdf?sequence=1