Uçucu Yağlar ve Bu Yağların Faydaları
Sağlık açısından faydası olan pek çok uçucu yağ vardır. Bugünlerde uçucu yağlar insanlar tarafından farklı yöntemlerle kullanılıyor. Bu yazıda sizlere uçucu yağların nasıl kullanılabileceğinden bahsedeceğiz.
Bazı uçucu yağları ve özelliklerini göreceksiniz. Banyolarınızda, masajlarda ve farklı rutinlerinizde bu esansiyel yağların özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Pek çok şekilde kullanılabilmeleri harika!
Uçucu yağlar ve faydaları
Aşağıdaki yazıdan bazı esansiyel yağları ve bu yağların faydalarını öğrenebilirsiniz. Bu yazıda kozmetik amaçlara değil, bu yağların fiziksel ve ruhsal sağlığı nasıl geliştirebileceklerine odaklandık.
1. Fesleğen
Bugünlerde pek çok kişi stres, zihin yorgunluğu ve anksiyete gibi şeylerden şikayetçi. Ruhsal sağlıklarını etkileyen kaygıları var. Fesleğen sağlığınıza her açıdan faydalı olabilecek bir esansiyel yağdır.
- Fesleğen stres ve anksiyete nedeniyle ortaya çıkan baş ağrılarını hafifletiyor.
- Aynı zamanda migrenle baş etmeye yardımcı olan güçlü bir çözüm.
Bir kompresin üzerine biraz uçucu yağ dökün. Herhangi bir rahatsızlığı gidermek için başınızın üstünde birkaç dakika bekletin. Stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilecek diğer uçucu yağlar ise sedir ve lavantadır.
Ayrıca bakınız: Her Gün Fesleğen Çayı İçmenin 8 Faydası
2. Anason tohumu
Anason tohumu yağı, gaz sorunu yaşayan insanlar için şiddetle tavsiye edilir. İlaç kullanmak yerine, gazdan etkilenen bölgeye bu uçucu yağı uygulayın. Gaz ve karın ağrısı konusunda yardımcı olduğu gibi adet dönemindeki kadınlara da yardımcı olabilir. Bu esansiyel yağ adet ağrısını ve bu dönemde yaşanan sıkıntıyı hafifletir.
3. Okaliptüs
Sıcak suda bekletilmiş okaliptüs, soğuk algınlığı veya grip nedeniyle tıkanan burnu boşaltmak için eski dönemlerden beri başvurulan bir çaredir. Bugün de oldukça etkilidir.
Nasıl kullanmalısınız?
- Bu yağdan, büyük bir tencerede kaynayılmış suya birkaç damla damlatın.
- Birkaç dakika beklettikten sonra ocaktan alın ve ocağı kapatın. Başınızın üstüne bir havlu kapatın ve tencereden gelen buharı içinize çekin. Dikkatli olun, kendinizi yakmayın.
- Bu yöntemi 5-10 dakika uygulamanız tavsiye edilir. Okaliptüslü buhar burun tıkanıklığını açar ve daha rahat nefes alabilmenizi sağlar.
Kekik yağı da aynı amaçla kullanılabilecek bir başka uçucu yağdır.
4. Nane
Ruhsal sağlığınız için faydalı olabilecek esansiyel yağlardan biri de nane yağıdır. Pek çok kişi rahatsız edici düşüncelerle boğuşur. Bu düşünceler endişeye kapılmalarına sebep olur. Bu da anların günlük hayatlarının keyfini çıkarmasını engeller.
Nane yağı damlatılmış suda sakinleştirici bir banyo yapmak düşüncelerinizi yatıştıracak ve zihninizi temizleyecektir. Kötü gün bir geçiriyorsanız ve bazı şeyleri net bir şekilde anlamlandırmakta zorlanıyorsanız, nane yağı size yardımcı olabilir.
Ayrıca bakınız: Nane Çayının Sağlığa Faydalarını Keşfedin
5. Yasemin
Yasemin yağı, afrodizyak olarak kabul edilir. Bu yüzden eğer partnerinize masaj yapmak istiyorsanız bu yağı kullanmanız tavsiye edilir. Masaj yağının yerini alabilecek harika bir alternatiftir.
Daha da fazlası, yasemin, bir uyarıcı işlevi görür ve modunuzu yükseltir. Motivasyonunuz düşükse, halsiz veya üzgün hissediyorsanız, yasemin yağı size yardımcı olabilir.
Esansiyel yağları kullanmamanız için hiçbir sebep yoktur.
Uçucu yağların en iyi özelliklerinden biri yan etkilerinin olmamasıdır. Yalnızca olumlu sonuçlar yaratırlar. Etkilerini fark etmediğiniz zaman da esansiyel yağların hiçbir zararı yoktur.
Bugünlerde popüler olan difüzörleri (yayıcı) kullanarak uçucu yağlardan faydalanabilirsiniz. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu yağları doğrudan teninize de uygulayabilirsiniz.
Örneğin başınız ağrıyorsa saçınıza uygulayıp ufak bir masaj yapabilirsiniz (özellikle bu amaç için hazırlanmış bir yağ kullanarak). Ancak isterseniz yağı alnınıza da sürebilirsiniz. İki türlü de birbirine benzer sonuçlar alırsınız. Daha önce hiç uçucu yağları kullandınız mı? Ne gibi faydalarını gördünüz? Nasıl bir deneyim yaşadınız?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
- Kalemba, D., & Kunicka, A. (2003). Antibacterial and Antifungal Properties of Essential Oils. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867033457719
- Bassolé, I. H. N., & Juliani, H. R. (2012). Essential oils in combination and their antimicrobial properties. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules17043989