Gününüzü Aydınlatacak 7 İyimser Alışkanlık
İyimserlik, insanın olaylara daha pozitif bir bakış açısıyla bakabilme ve yargılayabilme becerisidir. İyimser olmak hayatınızın bir noktasında gelişecek her türlü durumdan yararlanmanızı sağlayacak kişisel bir karardır.
Yine de, bunun gerçeklerden kaçmak ya da hoşunuza gitmeyen şeylerle yüzleşmekten kaçınmak için bir bahane olmasına izin vermeyin. Tam tersi, iyimser olmak her türlü problemle yüzleşmenize ve onları kabul etmenize izin verir, bunu durumun mümkün olan en iyi şekilde çözüleceği inancıyla yaparsınız.
Bazı insanlar bu özelliklerini ortaya çıkarmakta diğerlerine oranla biraz daha zorlanır. Bu sebeple bu yazıda sizle daha pozitif bir tutum beslemenize yardım olacak yedi güzel iyimser alışkanlığı paylaşmak istedik.
İyimser tutumlar
1. Anın tadını çıkarın
Geleceğiniz için planlar yapmak iyidir ve aslında çoğu insan buna ihtiyaç duyar. Fakat bu hiçbir zaman kaygı ya da hayal kırıklığına sebebiyet vermemelidir. Mümkün olan her anda, tamamen anda yaşamalısınız ve her günü, istediğiniz geleceğe uzanmak için bir fırsat olarak görmeye çalışmalısınız.
Eğer zor bir gün geçiriyorsanız ya da her şey gözünüze gri görünüyorsa, iyi bir tutum stresi güvende tutacak ve en küçük detaylardan bile keyif almanıza yardımcı olacaktır.
Bunu da okuyun: Wendy Sendromu: Başkalarına Bakıp Kendini İhmal Etmek
2. Negatif enerjiye veda edin
Ne yazık ki negatif enerji her yerde ve onu en az beklediğiniz anda birden ortaya çıkar. Aile kararları, ilişkinizdeki problemler ya da strese sebep olan diğer bir negatif durum ya da mutluluğunuzu çalıp götüren diğer duygular…
Dargınlığınızı bir kenara koyup anlaşmazlıkları çözmek negatif enerjinin her gün hayattan aldığınız keyfin önünde engel olmasını önlemenin en iyi yoludur.
Basit olarak olayların sadece kötü tarafını görebilen ya da kıskançlık, bencillik gibi, size sadece negatifliklerini iletmek isteyen insanlarla aranıza bir mesafe koymanız da aynı zamanda önemlidir.
3. Diğer insanların size söylediklerini yapmak zorunda olduğunuzu hissetmeyin
Herkes aynı düşünmez ve evet, bazen bu sizin aktivitelerden ve oluşabilecek fırsatlardan aldığınız eğlenceyi kısıtlayabilir. Fakat insanlar genelde sadece iyi tavsiye vermeye çalışırken; sizin gerçek isteklerinize karşı olsa da kendi isteklerini ya da bakış açılarını size empoze etmek isteyen insanlar da vardır.
Kendi kafanıza göre yaşamayı öğrenmeniz gerek, diğer insanların ne düşündüğünü umursamadan ama neyin doğru neyin yanlış olduğunun farkında olarak.
4. Hayattaki başarısızlıklarınızı kabul edin
Başaramamak öğrenme tecrübesinin bir parçasıdır. Bir noktada herkes hayatın her alanında onu tadar. Önemli olan başarısızlığı pozitif bir tutumla kabul edip daha iyi bir sonuç almak için her zaman tekrar deneyebileceğinizin farkında olmaktır.
Kötü bir tecrübeden sonra kendinizi hayal kırıklığına kaptırmanız, sadece daha çok hüsran ve engel oluşturacak ve yeni fırsatlardan yararlanmanıza engel olacaktır.
5. Becerilerinizin farkına varın
Hangi alanlarda iyi olduklarını bilen insanlar daha neşeli bir hayat görüşüne sahiptir. Bu sebeple özgüvenleri yükselir ve böylece daha iyi sosyal ilişkileri olur ve daha fazla keyif ve eğlence ararlar.
Özgüven, başta çözmesi zor görünen her durumla başa çıkmak için hayati derecede önemlidir. Zor şartlarla baş etme beceriniz konusunda iyimser olun.
6. Pozitif düşünce ve sağlıklı fiziksel alışkanlıkları eşleştirin
Fiziksel ve duygusal sağlığı birleştirmek neredeyse her zaman görünüşünüzü ve yapabileceklerinizi geliştirir. Egzersiz yapın, kendiniz için hedefler koyun ya da fikirlerinizi sevdiğiniz, sizi her durumun parlak tarafını görmenize yardımcı olabilecek biriyle paylaşın.
Bu iyimser olmaya çalışmakla ilgili değil – bunu kısıtlamalarınızın üstesinden gelmenize ve her gün daha iyi bir insan olmanıza izin veren bir tutum düzenlemesi olarak istiyorsunuz.
Bu yazıyı da okuyun: Genç ve Zinde Bir Beyin İçin 10 Emir
7. Sözlere hayır, eylemlere evet deyin
Sözler herhangi bir anlam içermeden gelir ve giderler. İz bırakanlar eylemlerdir ve bu hedeflerinize doğru giden yolda her aşamanın üstesinden gelebileceğinizi kanıtlar.
Her şeyin iyi olduğunu ya da öyle göründüğünü size düşündüren pozitif şeyler söylemek yerine, hedeflerinizin farkına varmak adına savaşmak için gayret sarf etmek en iyisidir.
Bu tüyoları her gün uygulamak, sıkıntılı bir durumla karşılaştığınız zaman daha iyi bir tutum sergilemenize yardım edecektir. Bu saydıklarımız basit görünüyor olsa da, değil; hele bunları hayat tarzına çevirmek daha da zor. Fakat kim olduğunuzun değişmez bir parçası olana kadar bir bir benimsemeye değer.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cowen, A., Groysberg, B., & Healy, P. (2006). Which types of analyst firms are more optimistic? Journal of Accounting and Economics. https://doi.org/10.1016/j.jacceco.2005.09.001
- Kung, H. T., & Robinson, J. T. (1981). On Optimistic Control Methods for Concurrency. Database. https://doi.org/10.1145/319566.319567
- Axelrod, R. (1980). More Effective Choice in the Prisoner’s Dilemma. Journal of Conflict Resolution. https://doi.org/10.1177/002200278002400301
-
Carver, C. S., Scheier, M. F., & Segerstrom, S. C. (2010). Optimism. Clinical psychology review, 30(7), 879-889.