Aç Karnına Uyumak mı, Tok Karnına Uyumak mı Sağlıklıdır?
Aç karnına uyumak sağlıklı mıdır? Bazıları açken uyumayı önerir, diğerleri tokken uyumanın daha iyi olduğunu iddia eder. Aslında, iki durumda da aşırıya kaçmak iyi değildir. Bu yazımızda bu konuya değineceğiz.
Aç Karnına Uyumak ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Bir çok insan, aç karnına uyumak ile kilo vermek arasında bir bağlantı olduğunu düşünür; fakat bu doğru değildir. Midenizde biraz yemek olması, düzgün bir uyku çekmek için gereklidir.
Midenizden gelen sesler dolayısıyla uykudan uyandırılmak ve açlıktan uykuya dalamamak çok güzel hisler değildir. Aslında bu yanlış düşünce, “A kşam yemeğinde ne yerseniz yiyin kilo aldırır,” inancından gelir.
Bu nedenle insanlar aç karnına uyumanın daha iyi olduğunu düşünür. Aslında aç karnına uyuduğunuzda, sabah kalkınca dolaptaki her şeye saldırmak, veya gece yarısı uyanıp bir şeyler atıştırmak istemenize neden olacaktır.
Bu gibi durumlar vücut için hiç faydalı değildir. Çünkü gece aç kalktığınızda, bir elma yerine muhtemelen akşamdan kalan kızarmış yiyecekleri yemeyi tercih edersiniz.
Neden Aç Karnına Uyumamalısınız?
İnsan vücudunun nasıl çalıştığını bilmek, izlenecek en doğru yolları bize gösterecektir. Aç karnına uyumak, uykusuzluğa veya az uyumaya neden olacaktır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Uyku Sorunları İle Mücadelede Yardımcı Olacak 7 Doğal İçecek
Ayrıca aç yatmanın sonuçları, özellikle de bu durum alışkanlık haline geldiyse, ertesi gün daha kötü bir şekilde ortaya çıkacaktır. Her zaman belirttiğimiz gibi, aşırı olan her şeyden kaçmalısınız.
Bu durumda önerilen ise akşam yemeğini yedikten birkaç saat sonra uyumaktır. Akşam yemeğini herhangi bir nedenle geç yiyorsanız, yine de aç karnına yatmayın.
Ağır bir akşam yemeği yerine çorba, yoğurt, ekmek ve çay, kahvaltılık, mısır gevreği gibi hafif şeyler yemeyi tercih edin. Ne olursa olsun, yatağa aç karnına girmemeye dikkat edin.
Araştırmalara göre, yemek ve uyku zamanı arasında 1.5 saat bulunmalıdır. Bu zamanı, bulaşıkları yıkayarak, kitap okuyup ders çalışarak, biraz televizyon izleyerek, eşinizle sohbet ederek, evinizi temizleyerek, ertesi gün ne giyeceğinize karar vererek geçirebilirsiniz.
Akşam yemeği için, karbonhidrat bakımından zengin ve proteini düşük bir öğün en iyisidir. Ayrıca doymuş yağlardan da uzak durmanız gerekir. Çünkü doymuş yağlar sindirimi yavaşlatır ve siz uykudayken midede gaz oluşmasına sebep olur.
Okuldan veya işten eve geç geliyorsanız, o saatte ne yemeniz gerektiğini düşünün; fakat asla hiçbir şey yemeden yatmayın. Hafif de olsa bir şeyler atıştırın ve aç karnına uyumayın.
Araştırmalara göre aç karnına uyumak, rahat ve düzgün bir uyku uyumanızı engelleyeceği gibi, siz uykudayken kaslarınızı kaybetmenize neden olabilir. Açlık beyni harekete geçirir.
Yeteri kadar uyumadığınızda metabolizmanın hızı düşer ve ghrelin hormonunun oranı artar. Bu hormon iştahı artırarak, gece uykudan uyanıp, ne kadar yediğinizi umursamadan daha fazla yemek yemenize sebep olur.
Aç karnına uyumaya çalışmak, daha az uyumanıza neden olur. Özellikle kas yapmak istiyorsanız, yemek yemeden uyumak kaslarınıza iyi gelmeyecektir.
Vücut besinlerden uzun süre uzak kaldığında, enerji almak için kasları yakmaya başlar. Kilo vermek istiyorsanız, gece yemek yemeden yatmak iyi bir fikir değildir.
Tok Karnına Uyumanın Zararları
Bazı insanlar aç karnına uyumak yerine, akşam yemeğinde çok aşırı yemek yiyerek ardından uyumaya çalışmayı tercih ederler. Aşırı yemek yediğinizde bu yiyecekler karında birikir ve bu organ yiyecekleri sindirmek için çeşitli enzim ve asitler üretir.
Yemek yiyince sindirime başlayan karna kan pompalanır ve bu durum uykulu hissetmenize neden olur. Fakat, yemek yedikten sonra hemen uyumamalı, uygun bir süre bekleyip besinleri sindirmeye çalışmalısınız. Bu sürede televizyon izleyebilir veya kitap okuyabilirsiniz.
Yatmadan önce çok yemek yemek, sadece size kilo aldırmakla kalmaz; mide yanması, kabuslar, uykusuzluk gibi sorunlara da neden olur. Fakat burada bir ayrımın farkında olmalısınız.
S ize kilo aldıran şey akşam yemeği değildir. Akşam ne kadar miktarda yemek yediğinizdir. Diyetisyenlere göre, uyumadan en az 4 saat önce karbonhidrat tüketmeyi kesmelisiniz ve yemek yedikten en az 2 saat sonra yatağa girmelisiniz..
Metabolizmanız gece yavaş çalışır, dolayısıyla sindirim daha uzun sürer. Bu da midede gaz oluşmasına neden olur. Çünkü yiyeceklerin bağırsaklarda fermante olması vb. durumlar artar.
Yemek yedikten sonra dinlenmek çok önemlidir; ancak dinlenmek, uyumak demek değildir. Yemek yedikten sonra rahatça koltuğunuza uzanın, sohbet edin, kitap okuyun veya televizyon izleyin.
Uzmanlara göre tok karnına duş almanın ya da banyo yapmanın bir zararı yoktur; ancak suyun çok sıcak olmamasına ve banyoda çok uzun süre geçirmemeye dikkat etmelisiniz.
Tok karnına yapmamanız gereken şey ise yüzmektir; çünkü kan, tokken sindirim sistemi organları ve kaslar arasında bölüşülür ve bu nedenle vücut, kramplara daha yatkın olabilir.
Akşam yemeğinden hemen sonra yatmak, özellikle yüksek kalorili ve yağlı bir çok yiyecek tüketmişseniz, reflü sorunu yaşamayı da tetikler. Reflü de uykuya dalmayı zorlaştıran bir problemdir. Geceleri daha fazla sebze ve meyve yemeli, şekerli, kızarmış yiyecekler ve unlu mamüllerden uzak durmalısınız.