Adet Döneminde Karın Ağrısı Neden Olur?

Adet döneminde karın ağrısı genellikle döngünün ortasında, yumurtlama meydana gelmek üzereyken, karnın sadece bir bölgesinde görülür. Tekrarlayıcı olması çok can sıkıcı olabilir.
Adet Döneminde Karın Ağrısı Neden Olur?

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çoğu kadın adet dönemi yaklaştığında çeşitli rahatsızlıklar yaşar ancak adet döngüsünde rahatsızlanmalara neden olan tek durum bu değildir. Adet dönemi ağrısı adından da anlaşıldığı gibi, regl sırasında ve öncesinde ortaya çıkan ağrılardır.

Şiddetli ağrı genellikle yumurtlamaya yakın günlerde ortaya çıkar. Yani, regl döngüsünün 14. günü yakınında ağrılar başlar. Yumurtlama, yumurtanın yumurtalıktan çıkıp fallop tüpüne geçtiği süreçtir.

Bu sürece hormonların tepe noktasına ulaştığı dönemde iltihaplanma ve karın bölgesinde rahatsızlığa neden olabilecek bir dizi olay eşlik eder. Kadınların neredeyse %20’sinin bu şiddetli ağrıyı yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu yazımızda size adet dönemi karın ağrısı hakkında bilmeniz gerekenleri açıklıyoruz.

Adet dönemi karın ağrısı ne anlama gelir?

Regl dönemi karın ağrısı, yumurtaların çatlaması nedeniyle oluşur. Bu olay regl döngüsünün ortasında gerçekleşir. Mantıksal olarak, sadece doğurganlık çağındaki ve regl gören kadınlarda görülür.

Ovulasyon sırasında yumurtayı içeren foliküllerden birinin büyümesi yumurtalık içinde gerçekleşir. Rahim duvarları şişer ve iltihaplanır. Zamanı geldiğinde ise folükül yırtılması ile yumurtalar serbest geçer.

Yumurtlama döneminde yumurtanın serbest olmasına ve salınmasına bazen folikülün içindeki kan ve sıvı eşlik eder. Bu sıvılar karnın iç tabakası olan peritona ulaşır. Periton tahriş olur ve ağrı oluşturur.

Bu nedenle şiddetli regl dönemi ağrısı tam olarak yumurtlama anında ortaya çıkmaz, bu sancı yumurtlama öncesi ve sonrasında da devam edebilir. Her döngüde yumurtlama sadece iki yumurtalıktan birinde gerçekleşir. Bu nedenle adet dönemi ağrısı, karnın sadece bir tarafında ortaya çıkar.

Birçok kadın bunu her döngüde yaşarken sadece bazıları bunu yalnızca belirli durumlarda yaşar. Ayrıca adet dönemi ağrısı, her döngüde taraf değiştirebilir. Anlık sürebileceği gibi saatlerce de sürebilir.

Adet dönemi ağrısını diğer karın ağrılarından ayırt edebilmek için kadınların adet döngülerini bilmeleri önemlidir. Alt karın bölgesinin sadece bir tarafında bıçak gibi keskin bir ağrı ve ovulasyon dönemiyle çakışması tanı için belirleyici olgulardır.

adet döngüsü

Herhangi bir ağrı veya rahatsızlık durumunda doğru olan şey; nedenini bulmak için doktora gitmektir. Ağrının özelliklerini doktora açıklamak şiddetli ağrının sebebinin teşhis edilmesi açısından önemlidir. Bazı durumlarda, diğer hastalık olasılıklarını ortadan kaldırmak için jinekolojik muayeneler ve ultrasonlar yapılır.

Baş edilemeyen şiddetli ağrıyı tedavi etmek için yardımcı olabilecek bazı genel önlemler vardır. Örneğin, karın bölgesine ısı uygulama veya rahatsızlık ortaya çıktığında dinlenme gibi. Çoğu kadının başka bir tedaviye ihtiyaç duymadığı bir gerçektir.

Bununla beraber, ağrı çok vahim bir hal aldığında yardımcı olabilecek ilaçlar vardır. En çok tavsiye edilen ilaç; ibuprofen gibi steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) kullanmaktır. İltihaplanmaya ve ağrıyı azaltmaya önemli ölçüde katkıda bulunurlar ve reçetesiz satılırlar.

Diğer bir alternatif ise oral kontraseptif(gebeliği önleyici hap) kullanmaktır. Bunun amacı ağrı yapan yumurtlama mekanizmasını engellemektir. Bu şekilde, yumurtlamanın üretebileceği tüm olası sıkıntıları da ortadan kaldırılır.

Sonuç

Adet dönemi ağrısı, adet döngüsünün sahip olabileceği olumsuz sonuçlardan biridir. Her kadının yumurtalıkları farklı çalışır. Bu nedenle kadınların yaklaşık olarak sadece % 20’si bu durumdan etkilenir. Ayrıca farklı özelliklere sahip olabilir ve her döngüde değişiklik gösterebilir.

Bu nedenle, ağrıları tanımak ve onu diğer karın ağrılarından nasıl ayırt edeceğinizi bilmek önemlidir. Ağrılar çok can sıkıcı veya rahatsız edici hale gelirse, doktora gitmek ve belirlenen her durum için en iyi tedavi yöntemini seçmek en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.