Adet Döngüsünü Düzene Sokmak İçin 5 Reçete
Adet kanamasının süresi her kadının hormonal aktivitesine göre değişkenlik gösterir. Normal şartlarda düzenli bir menstrüel döngü ortalama 28 gün sürer. Ancak iki adet dönemi arasındaki süre devamlı olarak değişiyorsa düzensiz bir adet döngüsü olduğunu söyleyebiliriz. Peki, adet döngüsünü düzene sokmak için ne yapabilirsiniz?
Bu durumun tedavisi, elbette düzensizliğin altında yatan sebeplere göre değişecektir. Ancak, adet döngüsünü düzene sokmak için uygulayabileceğiniz bazı doğal reçeteler var. Bu yazımızda, evde deneyebileceğiniz 5 doğal reçeteyi sizinle paylaşacağız.
Adet döngüsünü düzene sokmak için doğal reçeteler
Adet döngüsünü düzene sokmak için başvurabileceğiniz doğal çözümler hormonal aktiviteyi dengelemeye dayanır. Çoğu güvenlidir ve genelde yan etkileri olmaz; gebelik, emzirme ya da tiroid gibi özel durumlar dışında. Bu özel durumlardan biri sizde mevcutsa bu reçeteleri denemeden önce doktorunuza danışın.
1. Adet döngüsünü düzene sokmak için zencefil
Zencefil, menstrüel kanamayı düzenleme konusunda geleneksel tıpta hep kullanılan bir ilaç olmuştur. Ancak günümüzde bu etkilerini doğrulayan yeterli kanıt bulunmamaktadır. Yine de ağır kanamalı adet ya da adet öncesi sendromu için faydalı olduğunu göstermeyi başaran bazı araştırmalar var.
Kullanım şekli:
- Zencefili smoothie, çay ya da salatalara koyabilirsiniz.
- Fakat zencefil en sık çay olarak tüketilir. Günde iki kez, tercihen adet kanamanız başlamadan önce içebilirsiniz.
Keşfedin: Aşırı Adet Kanaması İçin 5 Doğal Çözüm
2. Tarçın
İnsanlar eski çağlardan beri tarçını menstrüel sorunlar için takviye olarak kullanmıştır. Adet döngüsünü düzene sokmaya yaramasının yanı sıra, adet sancısını rahatlatmak ve aşırı kanamayı azaltmak için de yardımcı olur.
Kullanım şekli:
- Zencefilde olduğu gibi doğal halini çeşitli tariflere ekleyerek kullanabilirsiniz.
- Ayrıca bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı ekleyerek çay halinde de içebilirsiniz.
- Bu çayı tatlandırmak için bal kullanabilirsiniz.
3. Adet döngüsünü düzene sokmak için elma sirkesi
Araştırmacıların 2013’te yayınladığı bir araştırma, 15 ml organik elma sirkesi içmenin polikistik over sendromu (PCOS) olan kadınlarda adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Ancak, bu etkilerini doğrulamak için daha çok kanıta ihtiyacımız var.
Yine de düzensiz adet döngüsü olanlar için demeye değer bir reçetedir. Hatta içerdiği besin değeri sayesinde vücudun başka işlevleri için de fayda sağlar.
Kullanım şekli:
- İlk önce bir yemek kaşığı (15 ml) elma sirkesini bir bardak ılık suya ekleyerek seyreltin.
- Bu karışımı her gün aç karnına için.
- Dilerseniz biraz balla tatlandırabilirsiniz.
Bu yazımızı da okumanızı öneririz: Düzensiz Regl Olmanın 6 Sebebi
4. Tatlı patates
Tatlı patates fitoöstrojen içerdiği için kadınsal hormonları düzenlemeye yardımcıdır. Bu sebeple de düzensiz adet döngüsünü kontrol etmek için geleneksel tıpta uzun zamandır kullanılır. Ancak, bunun da güvenli olup olmadığıyla ilgili yeterince kanıt olmadığı için tedbirli bir şekilde kullanmaya dikkat edin.
Kullanım şekli:
- Yaklaşık 5 gram kökü su içerisinde kısık ateşte 10 dakika kaynatın.
- Bir süre dinlendirdikten sonra süzün.
- Günde 2 bardak olmak üzere adet olmadan 3-4 gün önce için.
Not: Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ya da hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışın. Her iki durumda da bu çayı içmek ters tepki yaratabilir.
5. Adet döngüsünü düzene sokmak için maydanoz
Maydanoz, hem mutfakta hem de tedavi amaçlı kullanıma sahip bir ottur. Menstrüel döngüde yaşanan düzensizlikler konusunda da oldukça faydalıdır. Ayrıca, idrar söktürücü etkisi sayesinde de adet döneminde oluşan ödemi azaltır.
Kullanım şekli:
- İlk önce, bir yemek kaşığı maydanoz yaprağını kaynar suya atarak çayını yapın.
- 10 dakika demlendirdikten sonra süzün.
- Günde 2 bardak olmak üzere, özellikle adetiniz başlamadan bir hafta önce içmeye başlayın.
Özetle; düzensiz adet döngüsünü düzene sokmak için uygulayabileceğiniz bazı doğal reçeteler olsa da, bunların kesinliğini gösteren bilimsel kanıtlar yetersiz olduğu için kullanmadan önce doktorunuza danışın. Buna ek olarak, adetinizin düzensiz olmasının altında yatan sebebin tespit edilmesi de önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Daily, J. W., Zhang, X., Kim, D. S., & Park, S. (2015). Efficacy of Ginger for Alleviating the Symptoms of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. Pain Medicine (United States). https://doi.org/10.1111/pme.12853
- Khayat, S., Kheirkhah, M., Behboodi Moghadam, Z., Fanaei, H., Kasaeian, A., Javadimehr, M., … Javadimehr, M. (2014). Effect of Treatment with Ginger on the Severity of Premenstrual Syndrome Symptoms. ISRN Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1155/2014/792708
- Rahnama, P., Montazeri, A., Huseini, H. F., Kianbakht, S., & Naseri, M. (2012). Effect of Zingiber officinale R. Rhizomes (ginger) on pain relief in primary dysmenorrhea: A placebo randomized trial. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-12-92
- Kort, D. H., & Lobo, R. A. (2014). Preliminary evidence that cinnamon improves menstrual cyclicity in women with polycystic ovary syndrome: A randomized controlled trial. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2014.05.009
- Jaafarpour, M., Hatefi, M., Najafi, F., Khajavikhan, J., & Khani, A. (2015). The effect of cinnamon on menstrual bleeding and systemic symptoms with primary dysmenorrhea. Iranian Red Crescent Medical Journal. https://doi.org/10.5812/ircmj.17(4)2015.27032
- Wu, D., Kimura, F., Takashima, A., Shimizu, Y., Takebayashi, A., Kita, N., … Murakami, T. (2013). Intake of Vinegar Beverage Is Associated with Restoration of Ovulatory Function in Women with Polycystic Ovary Syndrome. The Tohoku Journal of Experimental Medicine. https://doi.org/10.1620/tjem.230.17
- Pengelly A, Bennett K. Appalachian plant monographs: Dioscorea villosa L., Wild Yam. Available at: http://www.frostburg.edu/fsu/assets/File/ACES/Dioscorea%20villosa%20-%20FINAL.pdf
- Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430