Ağır Metaller: Karaciğerden Atmanın 14 Yolu
Ağır metaller toksin içerdikleri için vücudumuzdan atılmaları önemlidir. Bu maddeler hücrelerimize zarar verir ve bizi hasta eder. Bu nedenle, sadece karaciğeri değil bağışıklık sistemimizi, beyni, böbrekleri ve bağırsakları da olumsuz etkileyen ağır metalleri karaciğerden nasıl arındıracağımızı bilmek önemlidir.
1. Ağır Metalleri Vücudumuzdan Atmanın Önemi
Ağır metaller organik ve inorganik olarak ikiye ayrılır. Organik olanların kökeni bazı ilaçlara dayanır. Fakat bu zararlı maddeler aynı zamanda alkol ve tütünün içinde de bulunur.
Bunlar vücudumuzun ve sağlığımızın iyiliği için uzak durmamız gereken alışkanlıklar. İnorganik kökenli ağır metaller besin yoluyla veya çevre kirliliği sebebiyle vücudumuza girer.
Bazen de kimya sektöründe veya ağır metallerin dahil olduğu bir işte çalışmak da sağlığımızın bozulmasına yol açabilir. Er ya da geç bu toksinleri vücudumuzdan düzgünce atamazsak hasta oluruz.
Bu ağır metaller l enf sisteminde ve büyük bir çoğunlukla karaciğerde birikir. Bu da sağlığımız için bir tehdit demektir. Peki vücudumuz hangi ağır metallere maruz kalır?
2. Genellikle Maruz Kaldığımız Ağır Metaller
Bazen sağlıklı yaşam çabalarımıza rağmen, kendimizi toksinleri tüketir halde buluruz. Şehir kirliliği, içtiğimiz su veya besinlerdeki kimyasallar genellikle bizi hasta eden kaynaklardır. Sizin için olası kaynakları içeren bir liste hazırladık:
Arsenik
Vücudumuza en fazla zararı olan maddedir. Genellikle çeşme suyunda bulunur. Problemi oluşturan şey ise tarım ilacı ve doğal filtreleme kullanımıdır. Aynı zamanda arsenik içeren çalışma ortamlarında bulunmak da buna maruz kalmanın diğer bir sebebidir.
Kurşun ve Cıva
Genellikle kurşunu musluktan akan su içerek veya tarım ilacı kullanılmış sebze ve meyveleri tüketerek vücudumuza alırız. Cıvaya ise balık ve deniz ürünleri tükerek maruz kalırız.
Kadmiyum
Kadmiyum, tarım gübrelerinde bulunur. Bunu sebze veya meyve yiyerek zaten farketmeden tüketiyoruz. Fakat endişeye gerek yok, sayısal değerleri genellikle düşüktür; ama uzun vadede tehlikeli olabilir. Yani, vücudunuzu arındırmanın yollarını iyi bilirseniz, problem yok demektir!
Ağır Metalleri Karaciğerinizden Atmanın 14 Yolu
1. Güne hiçbir şey yemeden önce bir diş sarımsak yiyerek başlayın
- Bunun için, bir diş sarımsağı soyun, yıkayın, üçe bölün ve su ile yutun.
- Kokusu için endişe etmeyin, daha sonra limon suyu içip kokuyu yok edebilirsiniz.
- Ksilitol içerikli sakız çiğneyerek de kokuyu giderebilirsiniz.
- Şüphesiz, güne sarımsak yiyerek başlamak ağır metalleri karaciğerinizden uzaklaştırmanın güzel bir yoludur.
2. Karahindiba
Öğle yemeğinden sonra karahindiba çayı demlemeye ne dersiniz? Karahindiba detoks için çok faydalı bir bitkidir.
3. Enginar suyu
- 2 tane enginarı alın ve 1 litre (4.2 bardak) suda kaynatın.
- Enginarlar yumuşayınca sudan alın.
- Enginarların kaynamış suyunu bütün gün boyunca içebilirsiniz.
- İçine biraz limon suyu eklerseniz daha faydalı olacaktır.
- Bunu haftada 2 kez uygulamalısınız.
4. Klorella (Chlorella pyrenoidosa)
Ağır metalleri vücuttan arındırmanın güzel bir yoludur. Organik marketlerde bulabilirsiniz.
5. Klorofil
Klorofil organik marketlerde kolaylıkla bulunabilir. Karaciğere yararlıdır ve bağışıklık sistemine de iyi gelir.
6. Kişniş
Şu andan itibaren salatalarınıza ve çorbalarınıza birkaç yaprak kişniş eklemeyi ihmal etmeyin! Bağışıklık sistemine çok iyi geldiği gibi, cıva, alüminyum ve kurşunu vücudumuzdan atmaya yardımcı olur.
7. Greyfurt ve portakal suyu
Bu meyve suyu, vücudu arındırmaya yardımcı olan harika bir C vitamini karışımıdır. Her sabah içebilirsiniz. Seveceğinize eminiz!
Bu makalemize de göz atın: Karaciğer Arındırıcı Diyet
8. Yulaf ezmesi
Kahvaltı için harika bir seçenektir! Yulaf ezmesi, çinko ve selenyum bakımından zengindir. Bu iki mineral de bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve ağır metalleri vücudumuzdan atmaya yardımcı olur.
9. Tam tahıllı pirinç
İçindeki çinko sağlığınıza çok iyi gelecektir. Tam tahıllı pirinç hem lezzetlidir, hem de vücudunuza detoks uygulamanıza yardımcı olur.
10. Şeftali
Bu lezzetli meyve doğal vitamin ve mineral bakımından adeta hazine gibidir. Bu vitamin ve mineraller de ağır metalleri atmak için etkilidir.
11. Brokoli
Brokoli, karaciğeri arındırmaya yarayan en iyi sebzelerden bir tanesidir. Fakat, sadece organik brokoli almak gerekir; çünkü diğerleri tarım ilacı kullanılarak yetiştirilmektedir.
12. Çiğ Ispanak
Ispanak klorofil bakımından çok zengindir. Eğer çiğ yerseniz içindeki besin değerlerinin daha da faydasını göreceksiniz.
13. Brezilya kestanesi
Brezilya kestanesi hem çok lezzetlidir, hem de çinko ve selenyum bakımından çok zengindir. Bu elementler de, artık biliyoruz ki, ağır metalleri uzaklaştırma konusunda idealdir.
14. Soğan
Bugün soğan yediniz mi? Peki salatanıza eklediniz mi? Unutmayın ki, soğan sülfür bakımından zengindir ve alüminyum gibi ağır metalleri nötrlemek için idealdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gobierno de La Rioja. (n.d.). Metales pesado y salud. Gobierno de la Rioja https://www.larioja.org/medio-ambiente/es/calidad-aire-cambio-climatico/calidad-aire/red-biomonitarizacion-metales-pesados-rioja/salud-metales-pesados
- Fernández-Fernández, F. J., González-González, C., Ameneiros-Lago, E., Martínez-Debén, F. S., Pía, G., & Sesma, P. (2002, March). Intoxicación crónica por plomo. In Anales de Medicina Interna (Vol. 19, No. 3, pp. 36-38). Arán Ediciones, SL. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-71992002000300006&script=sci_arttext&tlng=en
- OCU. (2019). Mercurio y pescado: recomendaciones de consumo. Organización de Consumidores y Usuarios https://www.ocu.org/alimentacion/alimentos/noticias/mercurio-en-pescado-un-problema-serio522454#
- Rodríquez-Serrano, M., Martínez-de la Casa, N., Romero-Puertas, M. C., Del Río, L. A., & Sandalio, L. M. (2008). Toxicidad del cadmio en plantas. Revista Ecosistemas, 17(3). https://www.revistaecosistemas.net/index.php/ecosistemas/article/view/409
- Ezeala, C. C., Nweke, I. N., Unekwe, P. C., El-Safty, I. A., & Nwaegerue, E. (2009). Fresh garlic extract protects the liver against acetaminophen-induced toxicity. The Internet Journal of Nutrition and Wellness, 7(1). http://ispub.com/IJNW/7/1/12515
- Susnik, F. (1982). The present state of knowledge about the medicinal plant Taraxacum officinale Weber. Med Razgl, 21, 323-328.
- Ayán, N. L. Las virtudes de la alcachofa: De la huerta. https://www.fitoterapia.net/archivos/201306/alcachofera.pdf
- Lanfer-Marquez, U. M., Barros, R. M., & Sinnecker, P. (2005). Antioxidant activity of chlorophylls and their derivatives. Food Research International, 38(8-9), 885-891. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996905000918
- Abascal, K., & Yarnell, E. (2012). Cilantro—Culinary Herb or Miracle Medicinal Plant?. Alternative and Complementary Therapies, 18(5), 259-264. https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/act.2012.18507
- Fernández-León, M., Fernández-León, A., Lozano, M., Ayuso, M., GONZÁLEZ, J., & González-Gómez, D. (2011). Antioxidantes naturales y capacidad antioxidante en Brassicas. Actas de Horticultura, 58, 191-194. http://www.sech.info/ACTAS/Acta%20nº%2058.%20XII%20Jornadas%20del%20Grupo%20de%20Horticultura/Cap%C3%ADtulo%204.%20Calidad%20y%20postcosecha/Antioxidantes%20naturales%20y%20capacidad%20antioxidante%20en%20Brassicas.pdf