Ağız Kokusunu Önlemek için İpuçları
Dünya üzerindeki pek çok insanın halitoz denen bir rahatsızlıktan muzdarip olduğunu biliyor muydunuz? Evet, halitoz, ya da bildiğimiz adıyla “ağız kokusu”, oldukça sık görülen ve rahatsılık verici bir sorun. Fakat ağız kokusunu önlemek o kadar da zor değil!
Çoğu durumda kusursuz bir ağız hijyenine sahip olmak yeterli, ağzınızın kokması ve kokmaması arasındaki en önemli belirleyici temizliktir. Bazı kişilerdeyse, ağız kokusu günlük hayatlarında sahip oldukları kötü alışkanlıklar nedeniyle ortaya çıkar.
Örneğin, düzenli olarak sigara içen birisi, tütün kokusu nedeniyle doğrudan ağzının kokmasına yol açacaktır. Bunun dışında, soğan, sarımsak veya sirke gibi keskin koku ve tada sahip olan bazı yiyecekler de ağzımızın kokmasına yol açar.
Ağız kokusunun bir başka nedeni de az tükürük salgılanmasıdır, bu durum ağzın kurumasına ve kötü bir kokunun oluşmasına yok açar. Buna ek olarak olarak, düşük karbonhidratlı bir beslenme düzeni de ağız kokusuna neden olabilir.
Bu yazıda, sizinle ağız kokusunu önlemek için bazı basit ve uygulaması kolay ipuçlarını paylaşacağız. Ama şunu söylemeliyiz ki eğer yukarıda bahsettiklerimize benzer kötü alışkanlıklara sahipseniz, bu alışkanlıkları iyileriyle değiştirmeniz sizin için son derece faydalı olacaktır.
Ağzınızı Düzgün Bir Şekilde Temizleyin
Ağız temizliğinizi düzgün bir şekilde yaptığınız takdirde halitozun ortadan kalkacağını bilmeniz önemli. Bu da, diş ipi kullandıktan sonra, dişlerinizi, yanak içlerini, dilinizi ve diş etlerinizi iyi bir şekilde fırçalamanız demektir.
Mümkünse, dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı gargarayla çalkalayın, bu nefesinizin daha uzun süre ferah kalmasını ve güzel kokmasını sağlayacaktır.
Ayrıca bakınız: Dişlerinizi Doğal Yoldan Beyazlatın
Keskin Kokulu Yiyeceklerden Uzak Durun
Ağzınızda istenmeyen bir koku bırakan yiyecekleri tüketmekten olabildiğince uzak durun. En iyi bilinenler soğan ve sarımsaktır ancak bazı kişiler kahve, lahana ya da turşu gibi yiyecekleri tükettikten sonra da ağızlarının koktuğunu fark edebilirler. Daha ferah bir nefese sahip olmak ve ağız kokusunu önlemek için bu yiyeceklerden uzak durun.
Ağız Kokusunu Önlemek için Narenciye Tüketin
Bu sorunla baş edebilmek için tükürük salınımını tetikleyen yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Bu ağzınızın nemli kalmasını sağlayarak ağız kokusunu önlemek için yardımcı olacaktır. Örneğin portakal, greyfurt, limon, ve mandalina gibi narenciyeler sıvı üretimini arttırmakta çok faydalıdır.
Ayrıca, kraker, kızarmış ekmek veya kuru yemiş gibi kuru gıdaları tüketmekten mümkün olduğunca kaçının. Bu gıdalar, damağınıza yapışarak bir süre sonra ağız kokusu oluşmasına neden olur. Eğer kuru gıdalar tüketirseniz, hemen sonrasında bütün ağzınızı iyice fırçaladığınızdan emin olun.
Bol Bol Su İçin
Sürekli olarak su içmek de ferah bir nefese sahip olmaya yardımcıdır çünkü su daha çok tükürük salgılamanızı sağlar ve ağzınızda bulunan bakterilerden ya da enfeksiyonlardan kurtulmanıza yardımcı olur.
Umarız bu yazıda paylaştığımız ipuçları ağız kokusunu önlemek için yardımcı olur. Son olarak, unutmayın ki yalnızca ağzınızda değil vücudunuzun her bölümünde gerekli hijyeni korumanız çok önemlidir. Bu, aynı zamanda nasıl bir insan olduğunuzu yansıtır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Veerappan, G. R., & Lewis, J. H. (2010). Halitosis. In Practical Gastroenterology and Hepatology: Esophagus and Stomach. https://doi.org/10.1002/9781444327311.ch26
- Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of Natural Science, Biology, and Medicine. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255
- Kazor, C. E., Mitchell, P. M., Lee, A. M., Stokes, L. N., Loesche, W. J., Dewhirst, F. E., & Paster, B. J. (2003). Diversity of bacterial populations on the tongue dorsa of patients with halitosis and healthy patients. Journal of Clinical Microbiology. https://doi.org/10.1128/JCM.41.2.558-563.2003
- MedlinePlus. Mal aliento. https://medlineplus.gov/spanish/badbreath.html
Medifam, versión impresa ISSN 1131-5768. Medifam vol.12 no.1 ene. 2002. Halitosis: diagnóstico y tratamiento en Atención Primaria. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682002000100005 - Thomas Bigler Andreas FilippiClinic for Dental Surgery, Dental Radiology, and Dentistry, Uni-versity Dental Clinics, University of Basel, Switzerland. Importance of halitosis. https://www.swissdentaljournal.org/fileadmin/upload_sso/2_Zahnaerzte/2_SDJ/SDJ_2016/SDJ_4_2016/SDJ_2016-04_research-2.pdf