Ağız Yaralarının Nedenleri ve Tedavileri

Ağız yaraları genellikle küçük travmalardan kaynaklanır. Bununla birlikte, enfeksiyon veya sistemik bir hastalığa da bağlı olabilirler. Bu yazımızda onlar hakkında daha fazla bilgi edinin.
Ağız Yaralarının Nedenleri ve Tedavileri

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Ağız yaraları neden olur bilmiyor olabilirsiniz ama mutlaka bir noktada onlara sahip olmuşsunuzdur; insanlar bunları “aft yaraları” olarak da adlandırabilir. Bu lezyonlar, yanaklar ve dudaklar gibi ağız boşluğunu çevreleyen dokularda ve diş etlerinde görülür.

Ağız yaraları eşit derecede yaygın ve rahatsız edicidir ve birçok yiyeceğe duyarlılığı arttırır. Örneğin portakal suyu veya sıcak içecekler içmek oldukça acı verici olabilir.

Bu lezyonların yeri, şekli ve nedenleri büyük ölçüde değişir. Aslında, iç ısırık gibi basit bir şeyden veya daha karmaşık bir sistemik sürecin belirtisinden kaynaklanabilirler. Bir enfeksiyonun ilk belirtisi bile olabilirler.

Bug yazımız ağız yaralarının ana nedenlerini açıklayacaktır. Ayrıca onları tedavi etmek ve mümkün olan en kısa sürede iyileştirmek için temel önlemler hakkında konuşacağız.

İlginizi çekebilir: Çocuklarda Uçuk Tedavisi

Ağız yaralarının nedenleri

Bu lezyonlar genellikle etrafı iltihaplı bir alanla çevrili tek bir yuvarlak, beyazımsı lezyondan oluşur. Nadiren 8 milimetreden daha büyüktürler.

Ek olarak, genellikle birden fazla ağız yarası vardır ve bunlar genellikle 3 milimetreden küçüktür. Ancak, lezyonların daha büyük olduğu ve iyileşmenin daha karmaşık olduğu durumlar da olabilir..

yanağı acıyan kadın

Boyut ve sayıdaki bu farklılıklar esas olarak ağız yarasının nedenine bağlıdır. Örneğin, daha önce de belirttiğimiz gibi, küçük bir ısırık nedeniyle tek bir yara oluşması normaldir. En sık görülen diğer nedenler şunlardır:

  • Diş hekiminde herhangi bir tedavi, özellikle ortodonti ve diş teli kullanımı
  • Herpes virüsü genellikle birden fazla küçük ağız yarası ile ilişkilidir
  • Stres ve hormonal değişikliklere bağlı olanlar, hormonal değişimleri daha yoğun olduğu için kadınlarda daha sık görülür
  • Sigara içmek, yanık nedeniyle veya elektronik sigaraların içerdiği toksik katkı maddeleri nedeniyle ağız yaralarına neden olabilir
  • Birçok ilaç, özellikle belirli kanserlere karşı kemoterapi ve radyoterapi için kullanılanlar bunlara neden olabilir

Sistemik nedenler

Yukarıda sayılan nedenlere ek olarak ağız yaralarına yol açabilecek çok sayıda hastalık vardır. Her şeyden önce, herhangi bir beslenme eksikliğinin bunlara neden olabileceğini vurgulayalım. Örneğin demir veya vitamin eksikliği.

Diğer bir neden, ana özelliği kan damarlarının iltihaplanması olan Behçet hastalığı olabilir. Bunun nedeni farklı vücut organlarına zarar vermesi ve ağızda yaralar şeklinde kendini göstermesidir.

Ayrıca, iltihaplı bağırsak hastalığı yaşayanların ağızlarında da bu lezyonların oluşması yaygındır. Aynı şey çölyak hastalığında da görülür. Ek olarak, pemfigus gibi ciltte yaralara ve kabarcıklara neden olan herhangi bir patoloji de suçlu olabilir.

dudak içinde yara

Ağız yaraları nasıl tedavi edilir?

Gördüğünüz gibi, yaraların çoğu iyi huyludur. Bu, kendi başlarına çözülecekleri ve genellikle tedavi gerektirmeyecekleri anlamına gelir. Ancak, yaralar tekrarlama eğilimindeyse ve travma gibi belirgin bir neden yoksa nedenini araştırmalısınız.

Onları tedavi etmek için hiçbir neden olmadığı doğru olsa da, bazı ürünler iyileşmeyi teşvik eder ve hızlandırır. Örneğin, kremlerde ve merhemlerde kullanılan hyaluronik asit. Ek olarak, bazı yiyecek türleri yarayı daha fazla tahriş edebilir, bu yüzden bunlardan kaçınmalısınız.

Ayrıca ağız yaraları enfeksiyona bağlı olabilir, bu durumda onları tedavi etmelisiniz. Aynı şey ilaçların yan etkisi olan lezyonlar için de geçerlidir. Bu durumda ilacınızı değiştirmelisiniz.

Rahatsızlık çok yoğunsa lidokain gibi anestezik içeren gargaralar kullanabilirsiniz. Kortikosteroid içerenler iltihabı azaltabilir.

Ağız yaraları çok rahatsız ediciyse veya sık sık görülüyorsa bir doktora danışın. Bunun nedeni, dikkat gerektiren bir eksikliğin veya hastalığın belirtisi olabilmeleridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.