İltihap Giderici Diyetin Öne Çıkan 11 Özelliği

Kronik enflamasyon sorunu mu yaşıyorsunuz? Durum böyleyse, bu sorunla savaşan bir diyet yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yazıda bu diyetle ilgili bilmeniz gereken şeylerden bahsedeceğiz. 
İltihap Giderici Diyetin Öne Çıkan 11 Özelliği
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Alkol ve uyuşturucu tüketmek gibi sağlıksız alışkanlıklar, hareketsiz bir yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme günlük hayatınızda hücrelerinizde kronik enflamasyon oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle, iltihap giderici bir diyet yapmak sağlıklı olmayı sürdürebilmek için çok önemlidir.

Yağları ve işlenmiş gıdaları, rafine şekerleri, mısır gevreklerini ve unları tüketmek ve kötü alışkanlıklara sahip olmak hücrelerinizi iltihaplandırır ve tümör gelişimi, diyabet, akıntılı burun, alerji, saç kaybı ve artrit gibi hastalıklara neden olur.

Enflamasyon, buz, krem veya hapla çözülebilecek basit bir bedensel fonksiyon olmaktan çıkar. Vücudunuzu dengeleyen ve toksinleri yok eden iltihap giderici ve sağlıklı bir diyet uygulamak çok önemlidir. Bu hücresel dokularınızın optimal durumda olmasına yardım edecektir.

Beslenme ve Kronik Enflamasyon Arasındaki İlişki

Enflamasyon dediğimizde, vücudun ısırıklara, yanıklara veya rüzgar çarpmasına karşı verdiği basit savunmacı reaksiyondan bahsetmiyoruz.

Ayrıca kronik enflamasyon diye bir şey de vardır. Bu durum vücut pek çok uyarana karşı enflamatuvar bir tepki verdiğinde oluşur. Maalesef vücudun kendi dokularına saldırır ve bu da hücrelerde hasara yol açar. 

Bu nedenle bu sorunlarla boğuşan hücreler şunlara yol açabilir:

Dolayısıyla yediklerimizin rolü büyüktür.

Peki, nasıl?

İyi planlanmış bir diyet yaparak, vücudunuzdaki iltihabı hem doğrudan hem de dolaylı yoldan artıran yiyeceklerden kurtulmak mümkündür.

İltihap Giderici Diyet Nedir?

Bu beslenme planının hedefi diyetin isminden de net bir şekilde anlaşılıyor. İltihap giderici diyette amaç hücrelerdeki kronik enflamasyonu önlemek ve zaten kronik enflamasyon sorunu varsa onunla savaşmaktır.

Ne kilo vermek için yapılan kısıtlayıcı bir diyettir ne de bir süre sonra sonlandırılacak bir beslenme rutinidir. Kötü yeme alışkanlıklarının yerini sağlıklı uygulamaların almasını sağlayacak bir dizi beslenme tavsiyesidir. Böylece hem fiziksel hem de zihinsel açıdan daha iyi bir duruma gelmek niyetlenir.

Bu açıdan, iltihap giderici bir diyetten bahsettiğimizde şu dört prensibi göz önünde bulundurmalıyız:

  1. Yüksek miktarda sağlıklı yağ, sebze, lif ve bol meyve tüketmek.
  2. Antioksidan görevi gören herhangi bir yiyeceği tüketim miktarını artırmak.
  3. Yağlı balıklar ve yağlı balıklardan alınan proteinler dışında hayvansal protein alımını kısıtlamak.
  4. Daha az işlenmiş gıda yemek.

İltihap Giderici Diyetle İlgili 11 Temel Kural

İspanya’da çıkan Vogue dergisinde ünlü beslenme ve sağlık koçu Beatriz Larrea, hücresel enflamasyonu önleyen veya onunla savaşan bir beslenme planında olması gereken 11 önemli noktaya değindi:

1. Yiyecekleri çeşitlendirin ve sıra ile yerlerini değiştirin

Bu uzmana göre, ne kadar sağlıklı olursa olsun, tek bir yiyeceğe takılıp kalmamak çok önemli. Böylece vücut doygunluk noktasına gelmeyecek.

2. Probiyotik yiyecekler tüketin

Bunlar bağırsak dengenizde pozitif etki yapan iyi bakterilerdir. Besin takviyelerinde veya kefir, fermente edilmiş yiyecekler, miso ve soya ürünleri gibi şeylerde bulunurlar.

yoğurt kaşık

3. Aç karnına yarım limon sulu ılık su için

Bu tarif metabolizmanızı uyarır ve vücudunuzu arındırır. Ayrıca elma sirkesi, zencefil, zerdeçal veya Arnavut biberi de ekleyebilirsiniz.

4. Omega 3 yağ asitleri almayı ihmal etmeyin

Çiya tohumu, deniz yosunu, somon, zeytinyağı, kuru yemiş, sardalye, haşhaş, hamsi ve avokado gibi pek çok yiyecekte bu besini bulabilirsiniz.

5. Yemeklerinize her gün çay eşlik etsin

En çok tavsiye edilen çay türleri yeşil çay, matcha çayı ve zencefil çayıdır. Hepsinde yüksek miktarda antioksidan vardır ve iltihap giderici kapasiteleri de yüksektir.

6. Öğünleri atlamayın, akşam yemeğini erken yiyin

Günde 3 öğün yemek yemek ve gece boyunca hiçbir şey yememeye çalışmak önemlidir. Öte yandan uzman, gece midenizi 10 – 12 saat boyunca dinlendirmenizin gerekli olduğunu açıklamıştır.

Böylece hücreleriniz yenileneceklerdir.

7. Aşağıdaki yiyeceklerden kaçının

Şekerden, undan ve rafine tuzlardan kaçının. Aşırı miktarda süt ürünü, gazlı içecek, işlenmiş gıda, rafine karbonhidrat, sosis ve kırmızı et tüketmeyin.

8. Doğal yiyeceklere dayalı olan bir iltihap giderici diyet uygulamaya çalışın

Taze, renkli ve tahıllı yiyeceklere odaklanın. Aşırı miktarda kimyasal içeren işlenmiş ürünlerden kaçınmalısınız.

9. Organik et alın

kıyma nane

Böylece yediğiniz etlerin hormonlu veya antibiyotikli olmadığından emin olabilirsiniz.

10. Antibiyotiklerden kaçının

Mümkün olduğunca antibiyotiklerden kaçının çünkü uzmanlara göre bağırsak floranıza en çok zarar veren şey onlardır.

11. Diyetinize egzersiz de eşlik etsin

Sadece kardiyovasküler egzersizler değil güç ve direnç egzersizleri yapmak da önemlidir. Bu da beslenme uzmanı tarafından tavsiye edilmiştir.

O halde ne duruyorsunuz?

İltihap giderici diyeti deneyin!

Bu tavsiyeler sayesinde iltihap giderici diyeti uygulamak istediğinizde takip etmeniz gereken rejim netleşmiş oldu. Bu diyetin takibi kolay ve basit sayılabilecek bir diyet olduğu ortada.

Unutmayın en akla uygun şey, yalnızca rahatsızlık hissettiğinizde değil her zaman iltihap giderici bir diyet uygulamaktır. Bu kararı verdiğinizde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz, enerjiniz artacak ve daha sağlıklı bir insan olacaksınız.

Sormak istediğiniz sorular varsa mutlaka bir uzmana danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Amigó-Correig, P., et al. “Importancia de la dieta en la inflamación.” Antropo 16 (2008): 23-28.
  • García-Casal, Maria Nieves, and Héctor E. Pons-Garcia. “Dieta e inflamación.” Anales Venezolanos de Nutrición. Vol. 27. No. 1. Fundación Bengoa, 2014.
  • Isabel, Concepción González, and Nuria Mach Casellas. “Influencia de la dieta sobre las citoquinas antiinflamatorias en la enfermedad de Crohn.” Revista Española de Nutrición Comunitaria 19.1 (2012): 44-52.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.