Akıl Sağlığı ve Anorgazmi Arasındaki İlişki

Cinsel ilişkiden alınan zevk ile akıl sağlığı birbiri ile ilişkilidir. Bundan dolayı, akıl sağlığınızı etkilerek anorgazmi yaşamanıza neden olacak durumlara dikkat etmelisiniz. Daha fazlasını öğrenmek için okula devam edin!
Akıl Sağlığı ve Anorgazmi Arasındaki İlişki

Son Güncelleme: 23 Ocak, 2020

Anorgazmi, orgazm olamama ya da orgazm olmakta zorlanma ile ilişkili bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Belirli durumlarda ya da herhangi bir partnerinizle bu durumu yaşayabilirsiniz. Ayrıca bu fonksiyon bozukluğu fiziksel ya da psikolojik durumunuzla da ilişkili olabilir. Bu yazımızda, akıl sağlığı ile anorgazmi arasındaki ilişkiyi inceleyeceğiz.

Akıl Sağlığı ve Anorgazmi

1. Anksiyete Bozukluğu

Anorgazmi olan kadın

Sürekli orgazm olmaya çalışmaktan kaynaklanan stres, kişinin cinsel ilişkiden tam anlamıyla zevk alamamasına neden olabilir.

Anksiyete, bir olay ya da düşünceden ötürü sürekli aşırı derecede acı çekmenize neden olan psikolojik bir durumdur. Önceki cinsel deneyimleriniz konusunda aşırı derecede endişe ediyorsanız, bu orgazm olmanızı zorlaştırabilir.

Anorgazmi yaşamak pek çok kişiyi strese sürükler. Kişiler her şeyi kontrol etmeye çalışır ve buna rağmen orgazm olamadıklarında hayal kırıklığına uğrarlar.

Anksiyete, cinsel ilişkiye odaklanmanıza engel olan geçici bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Fakat çoğu kez orgazm olamamaktan endişe ediyorsanız ve bu da zevk almanızı önlüyorsa, çözüm bulmanız gereken bir sorununuz var demektir.

Böyle durumlarda orgazm olamama korkunuzu aşmanız için akıl sağlığı konusunda profesyonel birinden yardım almanızı öneririz.

2. Depresif Bozukluk

Kavga sonrası partnerine sırtını dönmüş kadın

Depresif ruh hali ve antidepresanlar cinsel isteği etkileyerek anorgazmi yaşanmasına dahi neden olabilir.

Depresyon, derin bir mutsuzluk, düşük öz güven, iştah kaybı, olumsuz bir ruh hali, her şeye ilginin yitirilmesi gibi duygu ve durumların yaşandığı psikolojik bir süreçtir.

Depresyon genelde libidoyu da düşürür. Bu da cinsel isteğin yok olmasına neden olur. Partnerinizin cinsel yaklaşımlarına tepki vermez olursunuz. Bunun sonucunda da orgazm olmak zorlaşabilir.

Ayrıca özellikle serotonin gerialım inhibitörü içeren bazı depresyon ilaçları işleri daha da kötüleştirebilir. Bu ilaçlarla orgazm olamama ve cinsel isteğin azalması arasında bir ilişki vardır. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, psikiyatristiniz ilacınızı değiştirme konusunu değerlendirebilir. Bununla birlikte yan etkilerin azalması için ilacın dozu da ayarlanabilir.

3. Düşük Öz Güven ve Anorgazmi

Öz güvensizlikten ötürü anorgazmi yaşayan kadın

Öz güven cinsel ilişki boyunca da dahil olmak üzere, kendinize bakış açışınızı ve diğerleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunuzu etkiler.

Öz güveni, değerli hissetmekte zorlanma ve kendini diğerlerinin sevgisine layık görmeme olarak tanımlayabiliriz. Bu da yakın ilişkilerden keyif almayı ve dolayısıyla orgazm olma ihtimalini etkileyebilir.

Öz güvenle ilgili sorunlar yaşamak kişinin tüm hayatını etkileyebilir. Bundan dolayı kişi güvensiz hissedebilir ve her türlü temasa kendini kapayabilir.

Düşük öz güvene sahip iseniz cinsel ilişkiden keyif almamakla beraber, bu sizde anksiyete ve strese yol açabilir. Bu sorunları aşmak ve hayat kalitenizi artırmak için bir profesyonele danışmanız gerekir. Ayrıca, ilişki sırasında daha güvenli hissetmek adına partnerinizle konuşup yaşadığınız zorlukları ifade etmeniz de faydalı olabilir.

4. Partnerler Arasında İletişim Eksikliği

Kavga ederken arkasını dönen erkeğe bir şeyler söyleyen kadın

Partnerinizle olması gerektiği gibi bir iletişiminiz yoksa, onlarla sizi cinsel olarak nelerin tatmin ettiğini konuşmanız da pek olası değildir. Bu da ilişkinizin kalitesini etkileyebilir.

Partnerler arası iletişim eksikliğinin pek çok nedeni olabilir. Eğer cinsel ilişkide bulunduğunuz partnerinizin yanında rahat ve güvenli hissetmiyorsanız, cinsel ilişki sırasındaki tercihlerinizden bahsetmeniz de kolay olmayacaktır. Bunun sonucunda da cinsel ilişkiden zevk alamayabilirsiniz.

Anorgazmi genellikle yeterli cinsel uyarılmanın gerçekleşmemesinden kaynaklanır. Partnerinizle bu sorunlar üzerine konuşmazsanız, orgazm olma ihtimaliniz epey düşer.

Ayrıca partnerinizle yaşadığınız başka sorunlardan kaynaklanan çözülmeyen meseleleriniz varsa, anksiyete yaşıyorsanız, kendinizi ona uzak hissediyorsanız ve özel hayatınızın kalmadığını düşünüyorsanız; bunların hepsi cinsel hayatınıza da yansır.

Böyle durumlarda iletişiminizi güçlendirmek ve birbirinizi anlamak için çaba sarf etmenizi öneririz. Bu yeterli olmazsa, bir profesyonele danışmak ya da çift terapisine katılmak da faydalı olacaktır.

Uzun lafın kısası, akıl sağlığı ve anorgazmi arasında sıkı bir ilişki vardır. Stres ya da anksiyeteye neden olan durumlar, cinsel ilişkideki performansınıza da yansır. Bundan dolayı, akıl sağlığınıza dikkat etmeniz ve kendinize vakit ayırmanız oldukça önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kline, M. D. (1989). Fluoxetine and anorgasmia. The American Journal of Psychiatry, 146(6), 804-805. http://dx.doi.org/10.1176/ajp.146.6.804
  • Farramola Bello, L. A., Erice Rivero, T. S., & Frías Alvarez, Y. (1982). Anorgasmia femenina como problema de salud. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas (Vol. 30). Ciudad de la Habana: Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas, Ministerio de Salud Pública. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002011000300002

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.