Akubası ile Baş Ağrısını ve Stresi Giderin

Bu tekniğin amacı kan dolaşımını arttırmak ve kasları rahatlatmak. Enerjiyi dengelemek için akubası simetrik olarak uygulanmalıdır.
Akubası ile Baş Ağrısını ve Stresi Giderin

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Akubası en eski alternatif terapilerden biridir ve çeşitli problemleri rahatlatmak için kullanılır. Akubası uygulamasını yapmak için baskı noktalarını bulmayı ve üzerlerinde çalışmayı öğrenmeniz gerekir. Bu noktalar sinirlerin vücudun belli bölgelerinde biriktiği noktalardır, örneğin şakaklar.

Vücudun bu bölgeleri üzerine düzgünce çalışıldığında, kan dolaşımını arttırabilir, gergin kasları ve acıya sebep olan kasları rahatlatabilirsiniz.

En yaygın baş ağrıları stres veya gerginlik yüzünden oluşur. Bu problemi azaltmak ve etkilerini minimuma indirmek için, sizlere birkaç akubası tekniği vereceğiz. Bunları evde kolayca uygulayabilirsiniz.

Baskı Uygulama Yöntemleri

Vücudun herhangi bir bölgesine baskı uygularken, diğer tarafa da aynı baskıyı uygulamalısınız. Böylece enerji dengelenmiş olur.

Bu bölgeyi uyarmak için sıkı baskı, yavaş ve dairesel masaj veya sert baskı uygulayabilirsiniz. Bu almak istediğiniz fiziksel işleve göre değişkenlik gösterir. Baskı; parmaklar, parmak boğumları, avuç içi veya baş parmaklarla uygulanabilir.

Baş ağrıları ve Stresle Savaşmak için Akubası

Şakaklarınıza masaj yapın

Şakaklarınız başınızın her iki yanında yer alır, kaş hizasındadırlar. Tam olarak nerede olduklarını anlamak için, başparmaklarınızı kaşlarınızın dışına koyun bir buçuk santimetre açığa doğru kaydırın.

Onları bulduğunuz zaman, hafifçe bastırın ve yavaşça, saat yönünün tersine şakaklarınıza masaj yapın. Bu masajı en az bir dakika yapabilirsiniz. Masaj yaparken derin derin nefes alın.

Kaşlarınızın bittiği iç kısım

göz ve kaşlar

Burun köprünüzün tam üstüne, kaşlarınızın iç bölgesinde baş ağrısını ve gerginliği azaltmaya yardımcı olarak baskı noktaları yer alır. Bu durumda baskı uygulamayı önermiyoruz, çünkü rahatsız edici olabilir. En iyisi işaret parmaklarınızla 30 saniye masaj yapmak.

Serçe Parmak ve Bilek Arası

Serçe parmağınız ve bileğiniz arasındaki noktayı bulun ve 30 saniye boyunca sürekli baskı uygulayın. Aynı baskıyı her iki bileğe de uyguladığınızda baş ağrısıyla gelen gerginliğin nasıl azaldığını fark edeceksiniz.

Tamamen Rahatlamak İçin

Tamamen rahatlayarak, stresi ve baş ağrısını uzaklaştırmak istiyorsanız, sol elinizi yumruk yapın, baş parmağınız işaret parmağınızın üstünde kalsın. İşte akubası noktası tam serçe parmakla baş parmağın birleştiği yerde, bunun üstünde ve solunda yer alır.

Buraya 30 dakika boyunca baskı uygulayın ve aynı süreci diğer elinizle de tekrarlayın.

Ayağınızı Kullanın

ayak ve masaj

Ayaktaki baskı noktaları vücuttaki tüm organlarla bağlantılıdır. Bunları uyarmak ve baş ağrısını rahatlatmak için, ayak başparmağı ve ikinci parmak arasına baskı uygulayın. Baskıyı başparmağınızla uygularken üst tarafına da geri kalan parmaklarla bastırın. 30 saniye tutun.

Baş ağrılarını ve stresi azaltmak için bir diğer seçenek ise ayağın aşağı kısmına tam ayak kemiğinin arkasına baskı uygulamaktır. Bunu 30 saniye yapın. Her iki ayağınıza da yapmayı ihmal etmeyin.

Kafatasınızın kökü

Bu nokta baş ağrılarını ve soğuk algınlığının belirtilerini azaltır. İşaret parmaklarınızı kafatasınızın köküne yerleştirin ve bir iki santim dışa doğru vücudunuzda rahatlama hissedene kadar çekin. Bu iki noktaya baskı uygulamalısınız ve 30 saniye ile bir dakika arasında yavaşça masaj yapmalısınız.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Agarwal A, Ranjan R, Dhiraaj S, et al. Acupressure for prevention of pre-operative anxiety: a prospective, randomised, placebo controlled study. Anaesthesia. 2005; 60: 978-981. https://doi.org/10.1111/j.1365-2044.2005.04332.x
  • Díaz Marín J, Molina Hurtado J. Efectos de un programa de arte – terapia basado en la técnica de acupresión de tapas en el estrés postraumático de socorristas de La Virginia (Colombia). Pereira (Colombia): Universidad Tecnológica de Pereira, 2009.
  • Dols G. Aplicaciones clínicas en los trastornos músculo-esqueléticos. Barcelona, España: Paidotribo, 2002.
  • Lozano López C, Mesa Jiménez J, de la Hoz Aizpurúa J, Pareja Grande J, Fernández de las Peñas C. Eficacia de la terapia manual en el tratamiento de la cefalea tensional. Una revisión sistemática desde el año 2000 hasta el 2013. Neurología. 2016; 31(6): 357-369.
  • Marx S. La salud está en tus manos: Las mejores técnicas de acupresión para sentirte bien. Madrid: EDAF, 2008.
  • Moreno Utkina A. Aplicación de la acupresión en el tratamiento de trastornos y lesiones musculoesqueléticas. Guía de aplicación. Guayaquil: Pontificia Universidad Católica de Ecuador, 2011.
  • Santiago-Vasco M, Béjar-Poveda C.  Metaanálisis sobre los efectos de la acupresión durante el parto. Matronas Prof. 2017; 18(2): 60-67.
  • Ocampo S, Carrillo P. Tratamiento de las cefaleas con acupuntura. Acta Med Cent. 2018; 12(4): 496-505.
  • Rivera Caravaca J, Carrión Martínez A, Conesa Fuentes M. ¿Es el masaje efectivo para reducir el dolor lumbar ocupacional de las enfermeras?  Evidentia: Revista de enfermería basada en la evidencia. 2017; 14(14): https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6376674
  • Ramezani I, Somayeh L, et al. Effects of LI4 Acupressure on Post-cesarean Section Pain. International Journal of Health Studies. 2016; S.l: doi: http://dx.doi.org/10.22100/ijhs.v2i2.138.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.