Alerjik Reaksiyonların Nedenleri ve Alerji Belirtileri
Polen, akar, gluten veya başka bir şey olsun, bir şeye alerjik olmak, nüfusun büyük bir bölümünü etkileyen çok yaygın bir durumdur. Bugün, hiçbir şeye alerjisi olmayan birini bulmak neredeyse nadirdir. Bu bağlamda, dört kişiden birinin yaşamları boyunca bir çeşit alerjiye sahip olduğu tahmin edilmektedir. Aslında, en yaygın çocukluk hastalığıdır.
Alerji, bağışıklık sisteminin solunum, sindirim, sinir veya cilt değişikliklerine neden olan bir maddeye duyarlılığını ifade eder. Başka bir deyişle, normalde bu reaksiyonu tetiklemeyen bir maddeye anormal bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Genel olarak, bir kişi herhangi bir maddeye alerjik olabilir.
Ancak bunun neden olduğunu biliyor musunuz? Bu makalede, alerjilerin neden oluştuğunu ve nasıl teşhis edildiğini ve yaygın alerji semptomlarını açıklayacağız.
Alerjik olmak ne demektir?
Bağışıklık sistemi sürekli çalışır, hastalıklardan korumak için vücuttaki mikropları tanır ve ortadan kaldırır. Bununla birlikte, bazen, savunma mekanizmaları değiştirilir.
Bu meydana geldiğinde, sistem aslında zararsız olan bazı unsurlara karşı çok güçlü bir şekilde harekete geçer. Başka bir deyişle, hastalığa neden olmayan bir maddeye karşı hapşırma gibi birçok savunma mekanizmasını harekete geçirir. Örneğin, bu polen olabilir.
Alerji belirtileri alerjiniz olan maddeye göre değişir. Toz akarlarına alerjiniz varsa, solunum alerjisi semptomlarından muzdarip olmanız muhtemeldir. Başka bir deyişle, diğer şeylerin yanı sıra öksürme, hapşırma ve sulu gözlerden muzdarip olabilirsiniz.
Yaygın alerjik belirtiler
Yukarıda belirttiğimiz gibi, alerji belirtileri alerjen tipine bağlıdır. Aynı şekilde, “ağ geçidine” göre de değişirler. Başka bir deyişle, belirtileriniz yemek yiyerek, dokunarak veya teneffüs ederek maddeye temas edip etmediğinize bağlı olarak değişir.
En yaygın alerjiler solunum sistemi ile ilgilidir. Bu nedenle, en yaygın semptomlar rinit ve alerjik konjonktivittir. Rinit kaşıntılı burun, hapşırma, burun tıkanıklığı ve sürekli burun akıntısına (rinore) neden olur. Alerjik konjonktivit, sürekli yırtılmaya eşlik eden gözlerin yoğun bir kaşıntısıdır. Ayrıca, bundan muzdarip insanlar bazen gözlerinde kum olduğunu hissederler.
Ayrıca, alerjik süreçlerin genellikle astım ile ilişkili olduğunu belirtmek önemlidir. Astımlılar genellikle öksürme, hırıltılı solunum ve nefes almada zorluk çekerler.
Yiyecek alerjisi
Birisi bir yiyeceğe alerjisi olduğunda, en tipik alerji belirtileri, boğazda ulaşabilecek ağızda karıncalanma veya kaşıntıdır. Ayrıca, dudak, dil veya yüz şişmesinden muzdarip olabilirler. Kurdeşen, yiyecekleri yedikten sonra da ortaya çıkabilir. Genellikle, ishal, kusma veya sürekli şişkinlik de vardır.
İlaç alerjileri
Birçok insanın belirli ilaçlara alerjisi vardır. Aslında, doktorlar size bir konsültasyonda herhangi bir maddeye alerjiniz olup olmadığını sormalıdır. Bu tip alerjiye sıklıkla kurdeşen, döküntü ve kaşıntı gibi cilt reaksiyonları eşlik eder.
Anafilaksi
Anafilaksi, alerjik reaksiyon aşırı derecede şiddetli olduğunda ortaya çıkar. Olan şey, bağışıklık sisteminin aniden kan basıncını düşüren maddeleri serbest bırakmasıdır. Ardından hava yolları daralır ve nefes almayı zorlaştırır.
Kişinin alerjisi olan madde ile temas etmesi sonrasında çok çabuk bir şekilde gelişebilir. Örneğin, arı sokmalarına alerjisi olanlarda nispeten yaygındır.
Birisi anafilaktik reaksiyon geçirdiğinde nabzı hızlanır ve zayıflar. Aynı şekilde, deride genellikle bulantı veya kusmanın yanı sıra döküntü görülür. Bu durumlarda acil servise gitmek önemlidir.
Sonuç
Birçok insan farklı maddelere alerjisi vardır. Bu nedenle, en yaygın alerji semptomlarını bilmek önemlidir. Bu şekilde, alerjiden kaçınabilmeniz için doktorunuzu bu reaksiyona neyin neden olduğunu saptama konusunda yönlendirebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- ¿Qué es la alergia? (n.d.). Retrieved October 6, 2019, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/que-es-alergia.html
- ¿Qué es la alergia? | SEICAP – Pacientes. (n.d.). Retrieved October 6, 2019, from http://pacientes.seicap.es/es/-qué-es-la-alergia-_23832
- Alergia alimentaria. (n.d.). Retrieved from http://www.ampap.es/wp-content/uploads/2014/05/Alergia_alimentaria_2008.pdf