Evdeki Toz Akarlarını Azaltmak için 7 İpucu

Ev tozu akarları kumaş ve benzeri yüzeylerde yaşayan mikroskobik organizmalardır. Akarlar çoğunlukla yatak odasında çoğalır (şilte ve yastıklar en sevdikleri yerlerdir), bu yüzden alerjilere ve bazı hastalıklara sebep olabilirler.
Evdeki Toz Akarlarını Azaltmak için 7 İpucu
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

 Evdeki toz akarlarını azaltmak için çareler arıyorsanız, bu makalemizdeki 7 ipucunu deneyebilirsiniz.

Akar nedir?

Akarlar eklem bacaklıların bir alt sınıfıdır ve boyutları birkaç milimetreyi geçmez. 

Çeşitli yaşam alanlarında, hem kara hem de deniz ortamlarında kolonileşmiş şekilde yaşarlar; hatta çöl, yüksek dağlar ve kapıcalar gibi ekstrem koşullarda bile yaşayabilirler.

alerjiden hapşıran kadın

Birçok akar yosun, yaprak, eğrelti otu, ağaç gövdesi ve çiçekler üzerinde yaşarken haşereler olarak bildiğimiz diğerleri ise tarla mahsullerinde yaşar.

Bazıları alerjiye sebep olurken diğerleri de hayvanlara parazit olur. Alerji yapmasının sebebi ise akarların dışkıları ile ölü kalıntılarıdır (biz bunları görmüyor olsak da evin içinde birikirler).

Toz akarları her türlü ortamda bulunabilir ve farkında olmadan nefes aldığınızda içinize çekebildiğiniz için geçmeyen bir alerjiyi ya da astımı tetikleyebilir.

Akarın bu türü şilte, battaniye, örtü, yastık ve koltuklarda bolca bulunur ve buralarda 3 aya kadar yaşayabilir. Bu süre içinde yaklaşık 100 tane yumurta bırakabilir.

Çoğalmayı en çok sevdikleri mevsim sonbahar ve ilkbahardır.

Toz akarlarının yarattığı alerjinin belirtileri arasında şunları sayabiliriz:

  • Burun akıntısı
  • Hapşırma (özellikle sabahları)
  • Burun tıkanıklığı
  • Sulanan ve kaşıntılı gözler
  • Ciltte kızarmalar
  • Nefes alırken ıslık sesi çıkarmak

Evdeki Toz Akarlarını Azaltmak için 7 İpucu

toz ve akar

Ufak boyutlarıından ve yatak/koltuk gibi sık kullandığımız yerlerde bulunmalarından dolayı, ilk belirtileri yaşamaya başlamadan odamızı ya da yatak odasını istila ettiklerinin farkına varamayız.

Bu yüzden, evdeki akarların sebep olduğu alerjileri ya da astımı önlemek için  temizlik yapmak çok önemlidir. 

İşte toz akarlarını azaltmak için yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

1. Nevresim takımlarınızı düzenli olarak değiştirin

Akarların başlıca beslenme kaynağı toz ve ölü deriye dayanır. Biz ise uyurken döktüğümüz deri parçalarıyla onlara bir ziyafet veririz.

Bu sebeple nevresimlerinizi ve battaniyenizi her 1-2 haftada bir değiştirmeye çalışın.

2. Yüksek sıcaklıkta yıkamak

çamaşır makinası

Tüm çarşaflar mümkün olduğunca yüksek bir sıcaklıkta yıkanmalıdır (yaklaşık 55 °C). Çamaşır makinenizi bu sıcaklığa ayarlayabilirsiniz.

Kuvvetli ve kaliteli bir deterjan kullanmaktan çekinmeyin. Biz daha etkili olması için okaliptus, çay ağacı ya da sedir ağacı yağı içeren ürünleri öneriyoruz.

  • Eğer soğuk ya da ılık su kullanıyorsanız bununla birlikte kullandığınız çamaşır suyu her çeşit giysiye uygun olmalıdır.
  • Akarların eşyadan eşyaya geçmemesi için kıyafetlerinizi yatak örtüleriyle beraber yıkamayın.
  • Toz akarlarını azaltmak için çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra çamaşır makinesini sıcak suyla temizleyebilirsiniz.
  • Giysilerinizi kurutmak için ise kurutma işleminden geçtikten sonra tüm gün güneşin altında bırakın.

3. Haftada bir elektrikli süpürgeyle süpürün

Elektrik süpürgenizi sadece halıları değil koltuk, sandalye (kaplamasına bağlı olarak) ve yatakları da temizlemek için kullanabilirsiniz.

Yani tüm mobilyalarınız ya da insanların oturup uzandığı ve ölü derilerini dökebileceği her yer.

  • Elektrikli süpürgenin etkili bir şekilde süpürmesi için, toz parçacıklarıyla beraber akarları da hapsetme kapasitesine sahip çift katmanlı ve mikrosüzgeçli bir torbası olması gerekiyor.
  • Yüzeyleri süpürürken bu patojenleri ve alerjenleri ortadan kaldıracağının garantisi olmadığını da aklınızda bulundurun.
  • İyi tarafı ise akarların beslendiği toz ve parçacıkların büyük oranda azalacak olmasıdır. Süpürgenizin bakımını iyi yapmayı unutmayın ki işlevini düzgün bir şekilde görsün.

4. Buharlı yıkama

buharlı temizlik süpürgesi

Bu, özellikle yerler halı döşemesiyle kaplıysa çok önemlidir. Bu yöntem kumaşın hem yüzeyindeki hem de derinlerindeki mikropları ve akarları öldürür.

Temizledikten sonra kalan nem, bakterilerin birikip diğer mikroorganizmalara davetiye çıkarması için ideal ortamı oluşturacağından nemini almak için bir kurutucu kullanmanız gerekiyor.

Bunun yanı sıra, toz bezi ya da kuru herhangi bir bez parçası kullanmayın çünkü bu, havadaki alerjenlerin yayılmasına sebep olur. Bunun yerine kuru yüzeyler için nemli bir bez ya da paspas kullanın.

5. Dolaba kaldırdığınız giysileri yıkayın

Battaniyeleri ve sıcak tutan giysileri yaz geldiğinde dolaba kaldırıp kış gelir gelmez çıkarmak herkesin sıkça yaptığı bir şeydir.

  • Bunları yatağa sermeden ya da üstünüze giymeden önce yıkamanızı tavsiye ediyoruz. 
  • Kaldırdığınız kutuda ya da yatağın altında durdukları süre içerisinde akarlar çoğalmış olacak ve kapatıldıkları yerde hayatta kalmayı başaracaklardır.

6. Plastik örtülerle kaplayın

çarşafları değiştirmek

Akarların yerleşmesini önleyen sıkı dokuma kumaştan yapılmış, toz geçirmeyen anti alerjen örtüleri mağazalarda bulabilirsiniz.

En iyisi sentetik dolguyla yapılmış yastık kullanmaktır. Ayrıca, en uygun yatak örtüsü ise visco-elastic köpük içermelidir.

7. Dolgu oyuncak ayılara ve halılara elveda deyin

Akarların sağlığınızı bozmasını önlemek için dolgu oyuncaklar ve halı döşemeler gibi çoğalabilecekleri yerleri azaltmak en iyisi olacaktır.

Ayrıca, akarların birikmemesi için koltukta uyumamanızı ve toz çekebilecek eşyaları evin içerisinde mümkün olduğunca az tutmanızı tavsiye ediyoruz.

Akarların yarattığı problemin asıl çözümü minimalist bir dekorasyondur. Bununla birlikte, en azından haftada bir defa odaları havalandırmayı unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.