Dışarıdan Almayıp Evde Hazırlayabileceğiniz Kolay Tarifler

Yemeğimizi evde hazırlayarak, tasarruf etmenin yanı sıra kullanılan tüm malzemelerin doğal olduğundan ve içlerinde zararlı koruyucular bulunmadığından da emin olabiliriz.
Dışarıdan Almayıp Evde Hazırlayabileceğiniz Kolay Tarifler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Yemek yapmak yerine dışarıdan hazır yemek ve diğer ürünleri almayı mı tercih ediyorsunuz. Paylaşacağımız kolay tarifler sayesinde hem tasarruf edecek hem de sağlıklı besleneceksiniz!

Çalışırken öğle yemeği yemek için dışarıya çıktığınızda veya evdeyken dışarıdan yemek ısmarladığınızda çoğu zaman sağlıksız olan bu ürünlere ne kadar para ayırdığınızı hiç düşündünüz mü?

İşte bu yazımızda dışarıdan yemek almak yerine evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tarifler paylaşıyoruz. Bu tariflerle hem kolayca bir şeyler hazırlayacak hem de doğal ve çeşitli gıdalarla sağlıklı beslenmiş olacaksınız.

Kolay tarifler: Ev yapımı kahvaltılıklar

Granola barları

Granola barları sizi sabahları enerjiyle dolduran vitamin ve protein depolarıdır.

Bu barları evde bir avuç yulaf ezmesi, ceviz, badem ve birkaç yemek kaşığı balı bir kasenin içinde karıştırarak kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Kuru üzüm gibi başka malzemeler de hoşunuza gidiyorsa, ekleyebilirsiniz.

Malzemeleri iyice karıştırın, yağlı kağıdın üzerine serin ve bar görünümünü alana kadar fırında pişirin. Porsiyonları istediğiniz gibi oluşturabilirsiniz.

Tahıllar

Kahvaltılık gevreklerle yoğurt veya süt sıklıkla tüketilir. Süpermarketten aldığınız gevrekler yerine, daha fazla enerji almak için kızarmış kuru yemişler,  kuru meyveler, yulaf ezmesi ve çilek tercih edebilirsiniz.

ekmek yapmak

Pankek

Rafine un yerine tam buğday unu kullanarak kendi pankeklerinizi yapabilirsiniz.

Bu tarif için kuru üzüm idealdir. Böylece çok fazla şeker tüketmeden lif alabilirsiniz. Hazmı kolaylaştırır ve aynı zamanda sizi uzun süre boyunca tok tutar.

Reçel

Neredeyse her şeyden reçel veya jöle yapılabileceğini biliyor muydunuz?

Reçelleri süpermarketten almak zorunda değilsiniz ve en önemlisi de bu şekilde katkı maddeleri ve koruyuculardan da uzak kalmış olursunuz.

En çok tüketilen reçel çilek reçelidir, ancak elma, portakal, şeftali, muz, armut ve benzeri içerikli reçeller de yapabilirsiniz.

En basit şekilde, aynı miktarda meyve, su ve şekeri bir sos tavasına koyun ve kıvama gelene kadar kaynatın.

Ev yapımı atıştırmalıklar

Humus

Arap mutfağına özgü bu lezzetli tarif ezilmiş nohut, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, kimyon ve paprika ile yapılmaktadır.

Nohutları geceden suya koyun ve ardından iki saat boyunca haşlayın. Daha sonra nohutları diğer malzemelerle ve biraz su ile karıştırıp macun kıvamına gelene kadar pişirin.

Humusu kızarmış ekmeğe sürerek afiyetle yiyebilirsiniz.

Peynir

Kendi peynirinizi yapmak sanıldığı kadar zor bir şey değildir. Örneğin, Ricotta peyniri çok sık kullanılır ve her istediğinizde buzdolabında taze bir şekilde kalacaktır.

kolay tarifler ile peynir yapmak

Guacamole sosu

Bu sosun yapımı çok basit olup pişirilmesine gerek yoktur.

Avokadoyu yarıya bölün, etli kısmını çıkarıp soğan, kırmızı ve yeşil biber, limon suyu ve taze soğan ile karıştırın.

Zevkinize göre biraz zeytinyağı ve sarımsak ekleyebilirsiniz. Yanına da sosa eşlik etmesi için tam buğday tortillaları yapabilirsiniz. 

Tortilla

Tortilla yapımı kolay ve hazır almaya değmeyecek bir yemektir.

Sadece un, yağ ve tuzu karıştırıyor ve elinizle küçük toplar haline getirip oklavayla incecik hale getiriyorsunuz. Az yağ ekleyip altın rengini alına kadar arkalı önlü çeviriyorsunuz.

Dondurucuya atabilir ve acıktığınızda doğrudan yiyebilirsiniz.

Meyve atıştırmaları

Portakal veya greyfurt gibi kabuğu soyulmuş meyveleri kurutun. Limon, şeker ve tercihe göre baharat ekleyin ve bu şekilde tüketin.

Özellikle akşam yemeğine saatler kala tatlı krizi anlarında kurtarıcınız olacaktır.

Tereyağı

Lezzetli ve sağlıklı bir tereyağı yapmak için neredeyse her tür tohum veya kuru yemişi kullanabilirsiniz. Özellikle cevizi denemenizi öneririz, ancak seçenekler sonsuzdur.

Ekmek

Kendi ekmeğinizi yapmanın en iyi faydası tam buğday unu kullanabilmeniz ve tercihinize göre farklı kuru yemişler ve tohumlar ekleyebilme şansınızdır.

Ayrıca kuru üzüm ve biraz da bal ekleyerek tatlı ekmek de yapabilirsiniz.

Çorba

Klasik hazır çorbaların içerdikleri koruyucular sebebiyle sağlığımız için iyi olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Bunun yerine farklı sebzeleri (pırasa, patates, kabak, kereviz) alıp yumuşayana kadar kaynatın, ardından soğumaya bırakın ve farklı kapların içine koyun.

Bu kapları dondurucuda bekletin. Kendinize ne zaman hızlıca bir çorba yapmak isterseniz dondurucudan çıkarıp kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

sebze çorbası

Öğle veya akşam yemeği için ev yapımı tarifler

Burritolar

Burrito da tortillaya benzer ama içinde daha fazla malzeme bulunur.

Burritonun içini sebzeden ete, tavuktan peynire istediğiniz yiyecekle doldurabilirsiniz. Her birini ayrı ayrı alüminyum folyoya sarın ve dondurucuda muhafaza edin.

Salata sosu

evde hazırlayabileceğiniz tarifler

Zeytinyağı ve balzamik sirke mutfağınızdan hiçbir zaman eksik olmaması gereken ürünlerdendir. Bunları çeşitli malzemelerle karıştırıp marine edebilirsiniz.

Zeytinyağına eklemek için kurutulmuş defne yaprağı, fesleğen ve biberiyeyi deneyebilirsiniz. Sirke için ise havuç, patlıcan ve soğandan iyisi yoktur.

Domates sosu

domates çorbası

Konserve domates veya karton kutulardaki domates vücudumuz için sağlıklı değildir. Bunları kullanmaktan kaçınmak için domates ve baharat içeren bu ev yapımı tarifi kullanabilirsiniz:

Sıcak su yardımı ile domatesin kabuğunu soyun ve dilim dilim doğrayın. Ardından mercanköşkü, kekik, fesleğen, biberiye ve tuz ekleyip bir sos tavasında az miktarda su ile yumuşak bir kıvama gelene kadar pişirin.

Sosu karıştırıp ihtiyacınız olduğunda kullanmak üzere buzdolabında saklayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008. Nutrition journal, 12(1), 1.
  • Kell, D. B. (2004). Metabolomics and systems biology: making sense of the soup. Current opinion in microbiology, 7(3), 296-307.
  • Rangel Rodríguez, C. A., & De la Rosa Carrillo, L. A. (2013). Proteínas en frutos secos : algo más que alérgenos Nuts Protein : more than allergen. Acta Universitaria.
  • Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients, 8(12), 766.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.