Anksiyeteyi Yönetmek için 5 Egzersiz
Anksiyete tarafından etkilenen bireyler, kontrollerinin dışında olduğunu düşündükleri durumlarda ümitsiz hissederler. Bu, onlara tehlike duygusu veren durumlarda da gerçekleşebilir.
Anksiyete yönetimi, bu durumdan muzdarip insanlar için kolay bir iş değildir. Dışarıdan bakınca aptalca ya da zararsız görünebilir. Ancak gerçek şu ki kontrol edilmesi gerçekten zordur.
Kontrolsüz olduğunda normal olmaz ve altı aydan fazla sürebilir. Bu durumda, bunu bir hastalık gibi tedavi etmeniz gerekir. Bir uzmanın yardımı gerekir.
Anksiyeteyi yönetmek, hayattan zevk alabilmek için gereklidir. Burada, bu durum hakkında biraz daha konuşacağız ve size bunu iyi yönetebilmeniz için bazı alıştırmalar sunacağız.
Anksiyete Belirtileri
Anksiyete, endişe, acı duygusu ve korku hissi veren duygusal bir durumdur.
Kaygıyı belirlemek nispeten kolaydır. Çoğumuz otomatik olarak kaygı duyarız. Bununla birlikte, şüpheleriniz olması durumunda en yaygın belirtileri burada listeleyeceğiz:
- Göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısı
- Baş dönmesi ve vertigo
- Mide bulantısı ve baş dönmesi
- Aşırı terleme, kızarıklık ya da titreme
- Boğulma hissi ve titreme
- Karıncalanma ya da uyuşma
- Kontrol kaybı hissetmek ve delirmek
- Korku (genel olarak, ve özellikle algılanan tehlikeler karşısında)
Kaygı kontrol edilmesi zor duygusal bir durumdur. Bununla birlikte, düzenli olarak ortaya çıkmasa bile tedavi edilebilir. Artı, teşhis koymanıza gerek yoktur.
1. Endişeyi kontrol etmek için nefes alıp vermek
Herhangi bir faaliyet ya da sorumluluk taşımadığınız bir günde kendinize zaman ayırın. Bu süre zarfında, hiçbir şeyin sizi rahatsız etmediğinden emin olun. Buna ek olarak, bitirmek için acele etmeyeceğinize söz verin. Dinlenmek için gerekli zamanı ayırmanız önemlidir.
- Kendinizi mümkün olduğunca rahat hissedin. Uzanabilir ya da oturabilirsiniz.
- En çok sevdiğiniz konumu bulduğunuzda, gözlerinizi kapatın ve dikkatinizin tamamını nefes almaya odaklayın.
- Havanın nasıl içeri girdiğine odaklanın ve yavaş yavaş dışarıya verin.
- Zaman geçtikçe daha yavaş nefes alın. Ciğerlerin al kısmına hava gelmesi için derin bir nefes alın. Burundan yavaşça nefes alın. Havayı birkaç saniye tutun. Sonra yavaş yavaş bırakın.
- Bu egzersizi birkaç dakika tekrarlayın.
Okumanızı tavsiye ederiz: Derin Nefes Alma İnsana Ne Gibi Fayda Sağlar?
Bu egzersiz, sürekli kontrole yardımcı olur. Bununla birlikte, aynı zamanda, birden bire ortaya çıkan endişeyi de yönetmenize yardımcı olur.
2. Yürüyün
Yürüyüş kaygıyı gidermenin en kolay yoludur. Spor salonuna gitmenizi, özel giysilerinizi satın almanızı ya da hatta bir eğitmen tutmanızı gerektirmez.
Bu iyi bir egzersizdir. Sabah yaparsanız, etkilerini günün geri kalanında hissedeceksiniz. Gününüze yürüyüş dahil ettiğinizden emin olun. Anksiyete sizi her sardığında biraz yürüyün.
3. Koşun
Anksiyeteyi daha kolay yönetmek için kullanabileceğiniz egzersizlerden biri de koşmaktır. Artı, bu aktivite aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olur. Kalori yakarken, vücudunuzun serotonin salmasını sağlarsınız.
Bu iyi bir şeydir, çünkü serotonin size daha iyi bir ruh hali ve zihinsel sağlık kazandırır. Bu aktiviteyi hayatınıza eklerseniz, hayat kalitenizi arttırdığını ve daha iyi dinlendiğinizi keşfedeceksiniz.
4. Dans edin
Dans vücudunuzun endorfin salmasına yardımcı olur. Bu harika bir şeydir çünkü bu hormonlar endişe ve stresi yönetmenize yardımcı olur. Artı, aynı zamanda kalp sağlığınızı güçlendirirsiniz.
Yapmanız gereken tek şey bir müzik koymak ve biraz hareket etmeye başlamaktır. Kendinizi daha rahat hissettiğinizde ve ritime girdiğinizde zamanın ne kadar çabuk geçtiğini göreceksiniz.
Dans etmek çok yaptığınız bir şey olmasa da, bu aktiviteyi göz ardı etmeyin. Kaygı ile mücadele etmenin önemli bir parçası yeni şeyleri öğrenmektir. Dans etmeyi kesinlikle denemelisiniz!
5. Endişelerinizi unutmayı öğrenin.
Bu fiziksel bir egzersiz olmasa da kaygı yönetiminde çok önemlidir. Yaşamınızı ele geçirmek için durumları ele almayı öğrenmeniz önemlidir.
Sizi strese maruz bırakan sorunların çoğunun düşündüğünüz kadar kötü olmadığını unutmayın. Zihniniz çok güçlüdür ve imkânsız durumlara sadece onları önemsediğiniz için yoğun ilgi gösterir.
Gerçekçi olmayan bir endişeye kapılmanın size iyi gelmediğini kabul edin. Endişeli düşüncelerden uzaklaşamıyorsanız, kendinizi daha büyük bir şeyle oyalamaya çalışın: bir etkinlik yapın ya da biriyle konuşun.
Anksiyete atakları yaşıyorsanız temel adımlar
Bir anksiyete krizi geçirdiğinizde, ne yapacağınızı ya da nasıl tepki vereceğinizi bilmemeniz muhtemeldir. Bu olduğunda, şunu unutmayın:
- Anksiyete atağı geçirme nedeninizi belirleyin.
- Geriliminizi azaltmanın bir yolunu bulun. Bunu solunum yoluyla ya da fiziksel aktivitelerle yapabilirsiniz.
- Her ne kadar zor görünse de, yavaş yavaş kontrolü ele geçirirsiniz. Her seferinde bunu biraz daha hızlı yapmayı öğreneceksiniz.
Ana resim ©wikiHow.com izniyle yayınlanmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- The role of serotonin in depression and anxiety. Baldwin D, Rudge S. Int Clin Psychopharmacol. 1995 Jan;9 Suppl 4:41-5. Review.
- Heijnen, S., Hommel, B., Kibele, A., & Colzato, L. S. (2016). Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Frontiers in psychology, 6, 1890. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.01890
- Edwards MK, Rosenbaum S, Loprinzi PD. Differential Experimental Effects of a
Short Bout of Walking, Meditation, or Combination of Walking and Meditation on
State Anxiety Among Young Adults. Am J Health Promot. 2018 May;32(4):949-958.
doi: 10.1177/0890117117744913. Epub 2017 Dec 7. PubMed PMID: 29216745. - Breathing Techniques for Stress Relief. WebMD. https://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-relief-breathing-techniques#2
- Dancing and the Brain. Harvard Medical School. https://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain/dancing-and-brain
- Masaoka Y., Kanamaru A., Homma I. (2001) Anxiety and Respiration. In: Haruki Y., Homma I., Umezawa A., Masaoka Y. (eds) Respiration and Emotion. Springer, Tokyo
- Bystritsky, A., Khalsa, S. S., Cameron, M. E., & Schiffman, J. (2013). Current diagnosis and treatment of anxiety disorders. P & T : a peer-reviewed journal for formulary management, 38(1), 30–57.
- Trastornos de ansiedad. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961