Antibiyotiklerin Yan Etkileri
Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonlar için yaygın olarak kullanılan ilaçlardır, ancak oluşabilecek yan etkilere dikkat etmelisiniz. Hepsi talimatlarla birlikte gelir, ancak çoğu insan bunları okumaz.
Bu nedenle, herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için zaman ayırmanız ve doktorunuzun talimatlarını unuttuysanız dikkatli bir şekilde gözden geçirmeniz önemlidir.
Antibiyotikler genellikle oldukça güçlü ilaçlardır (dolayısıyla etkinlikleri de), bu nedenle sadece doktor reçetesi ile ve doktorun belirttiği miktarlarda alınmaları gerekir. Yan etkileri çeşitlidir, bu yüzden onları yalnızca kesinlikle ihtiyacınız olduğunda aldığınızdan emin olmanız çok önemlidir.
Antibiyotikler nasıl çalışır?
Antibiyotikler, virüslerin neden olduğu enfeksiyonları değil, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi eder . Bu nedenle, bir enfeksiyonunuz olduğunda doktorlar her zaman antibiyotik reçete etmezler.
Bununla birlikte, antibiyotikler belirli bir bakteri türü için etkilidir, ancak tüm bakteriler için geçerli değildir. Bu nedenle mide ağrınız, boğaz ağrınız veya kulak ağrınız varsa herhangi birini alamazsınız.
“Klasik” bakteriyel enfeksiyonlar şunlardır:
- Bakteriyel bademcik iltihabı
- Bakteriyel sinüzit
- Akciğer enfeksiyonları
- İdrar yolu enfeksiyonları
Öte yandan, daha da yaygın enfeksiyonlar vardır, ancak bunlar bir virüsün ürünüdür ve bu nedenle antibiyotikler işe yaramaz.
Bu durumda şunlardan bahsediyoruz:
- Grip
- Soğuk algınlığı
- Bronşit
- Farenjit
- Otitis
Bu hastalıklardan herhangi birine sahipseniz ve antibiyotik alıyorsanız, bakteri direncinizi artırabilirsiniz ki bu iyi bir şey değildir. Bu, bir dahaki sefere bakteriyel bir enfeksiyonunuz olduğunda, bu ilaçların işe yaramayacağı anlamına gelir. Bu, kendi kendine ilaç tedavisi nedeniyle çok ciddi ve giderek daha sık görülen bir sorundur.
Bunu da ilginç bulabileceğinizi düşünüyoruz: Bakteriyel Direnç ile Mücadele Etmek
Antibiyotik kullanımı için ipuçları
Bakteri direncini önlemek ve antibiyotik almanın yan etkilerini azaltmak için bazı öneriler.
1. Antibiyotiği doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın
Asla kendi kendinize ilaç almayın veya doktorunuzun önerdiği dozu artırmayın. Arkadaşlarınızın doktor olmadığını ve ilaç almadan önce her zaman bir profesyonelin tavsiyesine ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
Dozaj programına uymak da önemlidir. Profesyonel hekim her 12, 8 veya 6 saatte bir diye belirtmişse, talimatlarını harfi harfine uygulamalısınız.
2. Belirtilen süre boyunca ilacı alınız
Zaten iyileştiğinizi düşündüğünüz için antibiyotik almayı erken bırakmayın. Tedavinin tamamını doktorun belirttiği şekilde yerine getirmeniz gerekmektedir. Belirtileriniz olmasa bile bakteriler hala vücudunuzda olabilir.
3. Antibiyotikleri saklamayın veya yeniden kullanmayın
Fazladan haplarınız varsa, saklamayın. Evde antibiyotik bulundurmak, son derece tehlikeli olan kendi kendine reçetesiz ilaç alma eğilimini artırır.
Artık hapları atmak daha iyidir. Bazı eczanelerde, ilaçları evde atmaktan daha güvenli olan imha noktaları bulunur. Bunu akılda tutmakta fayda var.
Antibiyotiklerin yan etkileri
Bir doktor tarafından reçete edilmelerine ve amaçları hastalıklara neden olan belirli bakterileri ortadan kaldırmak olmasına rağmen, antibiyotikler de olumsuz etkilere neden olabilir.
Bu olursa panik yapmamak ve zararlı olduklarını düşünmemek için onları tanımak önemlidir. Bu tür reaksiyonlar genellikle yaygındır, bu nedenle kullanma talimatında her zaman bahsedilmiştir.
Ancak bunların geçici olduklarını ve prensipte can sıkıcı olsalar da genellikle ciddi olmadıklarını akılda tutmak önemlidir. Ancak, bunun sizin durumunuz olmadığını ve ilacın sizi çok olumsuz etkilediğini fark ederseniz, doktorunuza görünün. Durumunuza uygun daha az agresif bir ilaç olabilir.
Her durumda, önce doktorunuza danışmadan onları almayı asla bırakmayın. Bunu yaparsanız, antibiyotiğin yan etkilerinden daha fazla sorunu tetikleyebilirsiniz.
Antibiyotiklerin ortak yan etkileri: ishal
İlaçlar, patojenik (hastalığa neden olan) bakteriler ve bağırsak mikrobiyotasında yaşayan bakteriler de dahil olmak üzere her türlü bakteriyi öldürür. Antibiyotikler bu nedenle bağırsak florasındaki normal mikroorganizma dengesini bozabilir.
Böylece faydalı bakteri sayısını azaltabilir veya ishale neden olan parazit popülasyonlarını artırabilirler, bu yüzden bu en yaygın semptomlardan biridir.
Bu makaleyi de ilginç bulabilirsiniz: Antibiyotik Kaynaklı İshal İçin Tedaviler
Kandiyadiz
Her şeyden önce, çeşitli araştırmalara göre bu mantar olan Candida’nın insan vücudunda, özellikle ağız, bağırsak ve vajinada çok sayıda enfeksiyondan sorumlu olduğunu belirtmek önemlidir.
Bazı antibiyotikler vücudun bu bölgelerindeki bakteri dengesini bozarak bakterilerin çoğalmasına neden olarak örneğin bağırsak veya vajinal kandidiyazise yol açabilir.
Bağırsak durumunda bunun nedeni, bu bakterinin gastrointestinal sistem içinde kolonizasyonunu artırarak enfeksiyona yol açmasıdır.
Vajinaya gelince, bu ilaçlar mikrobiyotayı değiştirir: bakteriler kontrolsüz bir şekilde çoğalır ve beyaz akıntı ve kaşıntıya neden olur.
Antibiyotiklerin daha fazla yan etkisi
İshal ve kandiyadeziye ek olarak, bu ilaçları tüketmek ayrıca şunlara da neden olabilir :
- Sindirim sorunları (emilim bozukluğu veya gıda intoleransı, iştahsızlık, kabızlık, gaz, gastrit)
- Solunum sıkıntısı, artan soğuk algınlığı veya grip riski
- Cilt rahatsızlıkları
- Baş ağrısı veya migren
- Güneş ışığına duyarlılık
- Alerjik reaksiyonlar
- Bulanık görme
- Sinir sistemi değişikliği
Yan etkilerle mücadele
Antibiyotik yan etkilerinin olasılığı bireye bağlıdır. Bazı tepkiler pek olası değildir, ancak yine de akılda tutulması her zaman iyidir.
İlaç alıyorsanız, olası kontrendikasyonları önlemek için şu ipuçlarına dikkat edin:
- Antibiyotiklerin olası yan etkileri konusunda uzmana danışın.
- Genellikle aldığınız diğer ilaçlarla “karıştırılmasına” izin verilip verilmediğini öğrenin. İlaçlarınızı su ile ve tok karnına alınız. Herhangi bir yiyecekle etkileşime girip giremeyeceklerini sormak da iyi bir fikirdir.
- Bunları alırken sigara içmeyin veya alkol içmeyin. Nefes almakta güçlük çekiyorsanız hemen doktora gidin.
- Antibiyotiğe her zaman şekerli içecekler, süt ürünleri veya kahve ile değil suyla birlikte eşlik edin. Aslında, bazı çalışmalar kalsiyumun ilacın etkilerini azaltabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, antibiyotik aldıktan sonra birkaç saate kadar süt veya süt ürünleri tüketmemek en iyisidir.
- Normalden daha fazla su için. Sindirimi ve bağırsak mukozasını iyileştirmek için bitki çayları için. Doğal meyve suları tüketin.
- Tatlı, çikolata ve hamur işleri yemeyi bırakın ve ishaliniz varsa lif alımınızı artırın. Şeker içeren paketli ürünler açısından zengin bir diyet, daha büyük sindirim sorunları ile ilişkilidir, bu nedenle semptomlar kötüleşebilir.
- Bağırsak probiyotik seviyenizi artırmak için günde bir yoğurt yiyebilirsiniz. Çok sayıda araştırma, bunların bağırsak florasına faydalı olduğunu göstermiştir.
- Genel olarak balık, yağsız et, meyve, sebze, baklagiller ve kuruyemiş içeren sağlıklı bir diyet uygulayın.
- Kendinizi güneşe çok fazla maruz bırakmayın (özellikle belirtilerinizden biri ışık hassasiyetiyse).
Antibiyotik yan etkileri yaşarsanız ne yapmalısınız?
Doktorunuz bir daha ilaç reçete ettiğinde, antibiyotiklerin olası yan etkileri hakkında bilgi edinin. Ayrıca doktorunuza danışmak ve diğer ilaçlar ve yiyeceklerle olası etkileşimleri tartışmak da iyi bir fikirdir.
Her şeyden önce, herhangi bir yan etki yaşarsanız, paniğe kapılmayın veya antibiyotiği almayı bırakmayın, çünkü bu daha zararlı olabilir. Çare, hastalıktan daha kötü görünebilir, ancak bu rahatsızlık geçicidir ve büyük bir hastalığı etkili bir şekilde hafifletmenizi sağlayacaktır.
Bu yüzden antibiyotiklerden korkmayın. Genel olarak, söylediğimiz gibi, yan etkiler can sıkıcı olsa da genellikle ciddi değildir. Ve unutmayın, şüpheye düştüğünüzde doktora gidin.
Son olarak, etkilerini mümkün olduğunca engellemeye çalışmak için antibiyotik alırken diyetinize özellikle dikkat edin. Tütün ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da vazgeçmelisiniz. Bunun size nasıl yardımcı olacağını göreceksiniz ve kısa sürede ilaçtan kurtulacaksınız ve iyileşeceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Colombo, A. L., & Guimarães, T. (2003). Epidemiologia das infecções hematogênicas por Candida spp. Revista Da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical, 36(5), 599–607. Available at: https://doi.org/10.1590/s0037-86822003000500010. Accessed 23/04/2020.
- Institute for Quality and Efficiency in Health Care (2013). Using medication: Using antibiotics correctly and avoiding resistance. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK361005/. Accessed 23/04/2020.
- Mayo Clinic (2019). Candidosis vaginal. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999. Accessed 23/04/2020.
- MedlinePlus (2019). Antibióticos. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/antibiotics.html. Accessed 23/04/2020.
- Morales González, S., & Navazo Bermejo, L. (2006). Diarrea por antibióticos. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 98(7), 550-550. Available at: http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-01082006000700008&script=sci_arttext&tlng=pt. Accessed 23/04/2020.
- Moreno, M., Pérez, C. M., & Gómez, N. N. (2017). Hábitos alimentarios asociados a sintomatología digestiva alta en estudiantes sin patología del tracto digestivo superior. Revista Colombiana de Enfermería, 12(15), 62-72. Available at: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6547216.pdf. Accessed 23/04/2020.
- Peña, A. S. (2007). Flora intestinal, probióticos, prebióticos, simbióticos y alimentos novedosos. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 99(11), 653-658. Available at: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082007001100006. Accessed 23/04/2020.
- Quizhpe, A., Encalada, L., Sacoto, A., Andrade, D., Muñoz, G., Calvo, D., … & Sivaraman, S. (2014). Uso apropiado de antibióticos y resistencia bacteriana. ReAct. Latinoamérica. Cuenca–Ecuador. Available at: https://www.reactgroup.org/wp-content/uploads/2016/10/Uso-Apropriado-de-Antibioticos-y-Resistencia-Bacteriana.pdf. Accessed 23/04/2020.
- Servicio Nacional de Salud británico (2019). Antibiotics: Side Effects. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/side-effects/. Accessed 23/04/2020.