Arpacık Sorununu Nasıl Hızla Ortadan Kaldırabilirsiniz?
O sol gözünüzdeki şey de ne? Sabah gözünüzde rahatsız edici bir hisle uyandıktan sonra aynaya baktınız ve o da ne! Günün ilerleyen saatlerinde çok önemli bir toplantınız var ve bağışıklık sisteminiz yine yaptı yapacağını. Gözünüzde, sanki daha yeni bir kavgadan çıkmışsınız gibi görünmenize neden olan bir arpacık var.
Endişelenmeyin. Bu yazımızda size o arpacığı nasıl hızlı bir şekilde iyileştirebileceğinizi anlatacağız.
Arpacıklar neden çıkar?
Arpacıklar, göz kapağındaki veya kirpik yatağındaki yağ bezlerinin (zeis bezi, silier bez veya meybomiyan bezi) iltihaplanması sonucu oluşurlar.
Bu genelde staphylococcus aureus (stafilokok) bakterisinin çoğalması sonucu olur ama başka patojenler de arpacıklara neden olabilirler.
Blefarit yani göz kapağı yangısı veya hormonal değişiklikler ve stres de arpacığa neden olabilir. Arpacıkların iyileşmesi yaklaşık 20 gün sürebilir ve çok ciddi bir sağlık sorunu olmamalarına rağmen hem çirkin görünürler hem de çok acı verebilirler. Eğer arpacık sorununuz 20 günden uzun süredir devam ediyorsa derhal bir doktora görünmelisiniz.
Gözünüzde arpacık çıktığında oluşan ilk belirtiler şöyle sıralanabilir:
- Işık hassasiyeti
- Göz kırparken rahatsızlık
- Arpacık çıkan bölgede kızarıklık
- Arpacık çıkan bölgede kaşıntı, yanma, batma hissi veya ağrı
- Görüşün buğulanması (kısa sürede çapak oluşumu)
- Gözünüze kum kaçmış hissi
- Göz kapağının şişmesi
- Gözünüzün sürekli sulanması
- Rahatsız gözde akıntı olması
- Sıkılmaya hazır bir sivilceye benzeyen kırmızı veya sarı ufak bir şişliğin ortaya çıkması
Ardından ne tür bir arpacığınız olduğunu bulmanız gerekiyor. Arpacığın gözün neresinde çıktığına göre bunu rahatça belirleyebilirsiniz:
Dış arpacık
Göz kapağının kenarında kırmızı şişlik oluşur ve sivilce başı gibi sarı bir başı vardır. İçini çok kolay boşaltabilirsiniz ve hızlı bir şekilde iyileşir.
İç arpacık veya şalazyon
Bu genelde göz kapağının kenarından uzak bir yerde oluşan bir apse türüdür. Kırmızı renkli bir sivilceye benzer. İçinin boşalması ve iyileşmesi dış arpacıktan daha uzun sürer.
Nadir durumlarda, arpacığın içi tamamen boşalmaz ve geride sertleşmiş bir yağ kütlesi kalır. Bu kütlenin cerrahi olarak alınması veya neşter ile çıkartılması gerekir. Ama bu durum çok nadiren yaşanır.
Şimdi bir arpacığı hızlı bir şekilde iyileştirmek, acısını ve iltihabını gidermek için uygulayabileceğiniz 10 yönteme bakalım.
Dikkat!
Arpacıklar genelde bakteriye maruz kalındığı için çıkarlar. Bu yüzden:
- Arpacığa dokunmayın, sıkmayın, kaşımayın veya patlatmaya çalışmayın. Enfeksiyonu yayıp gözyaşı kanallarınıza hatta gözünüze zarar verebilirsiniz.
- Rahatsız bölgeyi temiz tutmak ve enfekte olmasını önlemek için hijyen önlemlerinizi artırın.
- Gözünüz tamamen iyileşene kadar makyaj yapmayın.
- Gözünüz tamamen iyileşene kadar lens takmayın çünkü onlara da miktop bulaştırıp, mikrobu sağlıklı olan gözünüze taşıyabilirsiniz.
- Gözleriniz lenfatik ve kan dolaşımı sistemlerine doğrudan bağlı oldukları için, herhangi bir ilaç kullanmadan önce bir doktora danışın. Gözünüzün yapısını ve görüşünüzü etkileme ihtimali olabilir.
Peki, bir arpacığı nasıl hızlı bir şekilde tedavi edebilirsiniz?
Belirtileri ortadan kaldırıp, arpacığın geçmesini sağlayacak pek çok doğal yöntem var ama şişlik ve kızarıklık yüzünüzün diğer yerlerine de yayılırsa veya uzun süre geçmezse, mutlaka bir doktora görünün. Şu 10 doğal yönteme bir bakalım:
Ilık su
En yaygın tedavidir. Bir litre suyu kaynatın ve ılımaya bırakın. Temiz bir kumaşı bu su ile ıslatıp rahatsız olan göz kapağınızın üstünde 10 dakika bekletin. Kumaşı soğudukça tekrar ılık suda ıslatmanız gerekiyor. Bu yöntemle arpacığınızın içindeki irini akıtabilirsiniz.
Akasya
Arpacıkların neden olduğu o felaket ağrı ve acıyı dindirmek için akasyayı kullanabilirsiniz. Bir avuç akasya yaprağını iki bardak kaynayan suya ekleyin. Demlenmesi ve yaprakların esansının suya geçmesi için biraz bekleyin.
Ilıdığında, temiz bir kumaşı bu karışıma batırıp arpacık olan gözünüze kompres yapın. Tıpkı bir önceki yöntemde olduğu gibi 10 dakika gözünüzün üstünde bekletmelisiniz.
Kişniş
Bu yöntemin, arpacıkları iyileştirmek için en etkili doğal tedavi olduğunu söyleyenler var. Bir çay kaşığı kişniş tohumunu bir bardak suda kaynatın. Kaynadıktan sonra bir dakika bekleyin. Karışımın soğumasını bekleyin ve süzün. Ardından bu karışım ile günde üç defa arpacıklı gözünüzü temizleyin.
Çay poşetleri
Çay yapraklarında bulunan tanen maddesi arpacıkların iyileşmesine yardımcı olur. Bir çay poşetini kaynatılıp ılınmış su ile ıslatın ve ardından arpacığınızın üzerine yerleştirip 10 dakika bekleyin. Arpacık geçene kadar bunu her gün uygulayın.
Bunu da okuyun:
Maydanoz
Büyük bir bardak kaynar suya koyacağınız taze maydanoz yapraklarıyla göz kapağınızdaki şişliği indirebilir ve hassasiyeti azaltabilirsiniz. Karışımın deminin çıkmasını bekleyin ve ardından içine temiz bir kumaş batırın. Bu kumaşla soğuyana kadar gözünüze kompres yapın. Bunu sabahları ve akşamları yatmadan önce tekrarlayın.
Papatya
İki bardak kaynar suya bir avuç papatya yaprağı ekleyin. Biraz bekleyip karışımı süzün. Ilıdığı zaman temiz bir kumaş parçasını içine batırıp arpacıklı gözünüzün üstüne yerleştirin. 10 dakika bekletin. Bu işlemi her gün tekrarlayın.
Zerdeçal
Zerdeçal antibakteriyel özelliklere sahiptir. İki bardak su ve bir çay kaşığı zerdeçal tozunu, karışımın yarısı buharlaşana kadar kaynatın. Bir bezden geçirerek, berrak olana kadar süzün. Günde iki veya üç defa gözlerinize 3’er damla damlatın.
Domates
Bu yöntem özellikle acı ve ağrı dindirmek için çok etkilidir. Günde üç defa, taze kesilmiş domates dilimlerini rahatsız olan bölgeye yerleştirip 5 dakika bekleyin. Hem şişlikler inecek hem de sıkı ve güze bir cildiniz olacak.
Aloe Vera
Ve yine karşımızda sayısız şifalı özelliği ile aloe vera! Bir parça aloe vera’yı boylamasına kesin ve ortasını açın. Sabahları ve akşamları bir parça pamuğu, bitkinin içindeki şeffaf sıvıya batırın ve rahatsız olan gözünüze nazikçe sürün. Ardından papatya suyu veya gül suyu ile durulayın.
Bu işlemi 3 veya 4 ay yapmaya devam edin. Ayrıca bu tedavi gözlerinizin yorgun görünmesi durumunda, kataraktınızın olması halinde veya şişlik söz konusu olduğunda da iyi gelecektir.
Salatalık
Salatalığın hem dinçleştirici hem de kanama durdurucu özellikleri vardır. Maskelerde kullanılabilir ve arpacığa iyi gelir. Bir salatalığı dilimleyin. Şişliği ve ağrıyı azaltması için kestiğiniz dilimleri rahatsız olan bölgenin üstüne yerleştirin.
Unutmayın…
Arpacık çocuklarda daha sık çıkar. Bu yazı sayesinde arpacıkları evde nasıl tedavi edeceğinizi öğrenmiş olsanız da, arpacık tedavisi için önce mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Unutmayın, tedbirli olmak ve önlem almak her zaman en iyisidir. Ellerinizi temiz tutun ve gözlerinize dokunmamaya çalışın. Gözlerinizde rahatsızlığa neden olabilecek şeylerden kaçının. Umarız bu öneriler işinize yarar!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Shima, C. R. (2016). Stye. Japanese Journal of Clinical Ophthalmology. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Thunstrom, V. (2011). Primary eye care. SA Pharmaceutical Journal. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-5194-4.00011-0
- Leffler, C. T., Davenport, B., & Chan, D. (2010). Frequency and seasonal variation of ophthalmology-related internet searches. Canadian Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.3129/i10-022
- Herbal Treatment of Children: Western and Ayurvedic Perspectives. https://books.google.co.in/books?id=63JuCAAAQBAJ&pg=PA175&dq=coriander+seeds+for+edema&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwim7-LchenPAhUKp48KHbH1CgcQ6AEINDAA#v=onepage&q=coriander%20seeds%20for%20edema&f=false
- J Adv Pharm Technol Res. 2012 Apr-Jun; 3(2): 136–138. Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. doi: 10.4103/2231-4040.97298
- Genet Mol Res. 2016 Jul 29;15(3). Antifungal and Antibacterial Activities of Petroselinum Crispum Essential Oil. DOI: 10.4238/gmr.15038538.
- Electron Physician. 2016 Sep; 8(9): 3024–3031. Published online 2016 Sep 20. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). doi: 10.19082/3024
- Review Article | Open Access, Volume 2014 |Article ID 186864 | 12 pages | A Review on Antibacterial, Antiviral, and Antifungal Activity of Curcumin. https://doi.org/10.1155/2014/186864
- Indian J Dermatol. 2008; 53(4): 163–166. ALOE VERA: A SHORT REVIEW. doi: 10.4103/0019-5154.44785