Ayak Kokusu Nasıl Geçirilir
Yaşadığınız ayak kokusu durumundan kurtulmak mı istiyorsunuz? Öyleyse, kesinlikle yalnız değilsiniz.
Bromhidroz adı verilen tıbbi bir durum olan ayak kokusu, genellikle ayak derisinde bakterilerin büyümesinden kaynaklanan çok yaygın bir sorundur. Genellikle kötü hijyen ile ilişkilendirilse de pek çok nedeni vardır.
Şu anda sizi ayak kokusundan kurtarmayı vaat eden pek çok endüstriyel ürün vardır, ancak bunu azaltmak ya da ortadan kaldırmak için başka bakım yöntemleri ve alışkanlıklar uygulamak gerekmektedir.
Bu yazımızda, sizinle her gün uygulayabileceğiniz dört önemli ipucu paylaşacağız.
Neden Ayak Kokusu Yaşarsınız
Ayak kokusundan kurtulmanın yöntemlerini keşfetmeden önce, bu durumun olası nedenlerini gözden geçirmek önemlidir.
Öncelikle, vücudunuzun diğer bölgelerine kıyasla ayaklarınızda daha fazla ter bezi olduğunu unutmayın. Bu bezler, sıcaklığınızı düzenlemek ve cildinizi nemli tutmak için tüm gün ter salgılar. Bununla birlikte, ayaklarınız aşırı derecede terlediğinde, ayak kokusu yaşamanız muhtemeldir.
Harvard Üniversitesinden Dr. Das’a göre, ayakkabının içinde bulunan ısıya eklenen ter, bakteri üremesine elverişli bir ortam yaratır. Bu organizmalar doğal olarak ayaklarda yaşamasına ve terin parçalanmasına yardımcı olmasına rağmen, çoğalmaları hoş olmayan kokulara neden olabilir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Hindistancevizi Yağı ve Tuz ile Ayaklarınızdaki Ölü Deri Hücrelerini Temizleyin
Ayak Kokusu Yaşamaktan Kurtulmak İçin İpuçları
Bazen pudra ve deodorant kullanımı, kokan ayaklardan kurtulmak için yeterli olmaz. Bunların formülleri son yıllarda gözle görülür şekilde gelişmesine rağmen, bazen durumu sadece geçici olarak etkisiz hale getirmeyi başarırlar.
Bu nedenle, diğer önemli ipuçlarını uygulamak da gereklidir.
1. Ayak Kokusu Yaşamaktan Kurtulmak İçin Ayaklarınızı Her Gün Yıkayın
Hoş olmayan kokularla mücadele etmek söz konusu olduğunda, doğru ayak hijyeni en önemli hususlardan biridir. Bu nedenle, her gün yumuşak bir sabun ve özel bir ayak fırçası kullanarak ayaklarınızı yıkamak çok önemlidir.
Ayak fırçası kullanmak ölü hücrelerin ve kirin temizlenmesini kolaylaştıracaktır.
Ne Yapabilirim?
- Eğer gerçekten kokan ayaklarınız varsa, ayaklarınızı günde iki kez yıkayın.
- Bunu sabah duşunuz sırasında yapabilir ya da sabun ve suyla dolu bir leğenin içinde ayaklarınızı bekletebilirsiniz.
- Ayaklarınızı yıkadıktan sonra çok iyi kuruladığınızdan emin olun ve genellikle su kalıntılarının kaldığı ayak parmaklarınız arasındaki cilde özellikle dikkat edin.
2. Çoraplarınızı Her Gün Değiştirin
Elbette bu bir hijyen meselesidir. Çoraplarınızı her gün değiştirmek, kötü kokulara neden olan nem ve bakterilerin birikmesini engeller. Aslında, sıcak günlerde ya da çok fazla fiziksel aktivite yaptığınızda, çoraplarınızı günde en az iki kez değiştirmek en iyisidir.
Tüm ayakkabılar çorap ile birlikte iyi görünmese de, mümkün olduğunda çorap kullanmak idealdir. Bu kıyafet, ayak derinizin ayakkabılarınızla doğrudan temas etmesini önleyerek içeride ter izlerinin kalmasını engeller.
Ne Yapabilirim?
- Doğal, nefes alabilen liflerden yapılmış çorapları seçmeye çalışın. Sentetik malzemelerden yapılmış çoraplardan kaçının.
- Çorap giyemediğinizde ayaklarınız için bir ter önleyici kullanın.
- Tekrar giymeden önce çoraplarınızı iyice yıkadığınızdan emin olun.
Bu yazımızı da okuduğunuzdan emin olun: Terleyen Ayaklar İçin 5 Ev Tedavisi
3. Ayak Kokusundan Kurtulmak İçin Ayakkabılarınızı Değiştirin
Kötü kokan ayaklardan kurtulmak için en az iki çift ayakkabınız olmalıdır.
Neden?
Bunun temel nedeni, bunun her ayakkabı çiftinin ter ya da neminin tekrar kullanılmadan önce iyice kurumasını sağlamasıdır.
Ne Yapabilirim?
- Ayakkabılarınızı en azından gün aşırı değiştirin.
- Kullanmadığınız zamanlarda kötü kokunun kaybolması için ayakkabılarınızı serin ve havalandırılan bir yerde bırakın.
- Çok nemli olduklarını fark ederseniz, ayakkabının iç tabanını çıkarın ve ılık bir yerde kurumaya bırakın.
4. Açık Ayakkabılar Kullanın
Ayak derisinin havalandırılması, kötü kokulu nemden ve kapalı burunlu ayakkabı kullanımından kurtulmanın anahtarıdır. Bu nedenle uzmanlar, sandalet gibi havalandırmayı kolaylaştıran ayakkabıların kullanılmasını önermektedir.
Ne Yapabilirim?
- Günde en az iki saat açık ayakkabılar giyin, böylece ayaklarınız hava alabilir.
- Mümkünse, hava sıcak olduğunda havalandırmalı ayakkabılar giyin.
- Duşlar ya da yüzme havuzları gibi halka açık yerlerdeyken bu tür ayakkabılar giydiğinizden emin olun.
Eğer Problem Devam Ederse Doktorunuzla Konuşun
Sorun devam ederse ve hatta daha da kötüye giderse, bir doktora görünmelisiniz. Doktorunuz, sorununuza bağlı olarak sizi bir dermatolog ya da endokrinologa yönlendirebilir.
Belki de bir enfeksiyon ya da hatta bir hormonal dengesizlik, kötü kokulu ayaklarınızın suçlusu olabilir. Bu durumda, burada bahsettiğimiz doğal tedavilerle tamamlayabileceğiniz özel bir tedaviye ihtiyacınız olacak.
Durum bu dahi olsa, bunun özgüveninizi etkilemesine izin vermeyin. Bunun için birden fazla tedavi mevcuttur ve eğer çaba sarf ederseniz, bu problemden kolayca kurtulabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dreanno, C., Kirby, R. R., & Clare, A. S. (2006). Smelly feet are not always a bad thing: The relationship between cyprid footprint protein and the barnacle settlement pheromone. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2006.0503
- Ara, K.; Hama, M.; Akiba, S.; Koike, K.; Okisaka, K.; Haqura, T.; Kamiya, T.; and F. Tomita. “Foot odor due to microbial metabolism and its control.” Canadian Journal of Microbiology. Vol. 52, no. 4. Pages 357-364. April 2006. (May 23, 2014) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16699586
- Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician.
- Pandey, S. K., & Kim, K. H. (2011). Human body-odor components and their determination. TrAC – Trends in Analytical Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.trac.2010.12.005
- Jesús Zalacain Vicuña, A., & titular Departamento Podología RESUMEN, P. (2010). INFECCIONES MICÓTICAS MÁS FRECUENTES EN EL PIE. Revista Española Podología.
- Mccann, M. (2014). Cuero, pieles y calzado. Enciclopedia de Salud y Seguridad En El Trabajo OIT.
- Das, Shinjita. Manuales MSD. https://www.msdmanuals.com/es-es/professional/trastornos-dermatológicos/trastornos-de-la-sudoración/bromhidrosis