Bacaklarınızda Zayıf Kan Dolaşımını Önlemek
Kendinizi fiziksel anlamda aktif tutmanız, bacaklarınızda meydana gelen zayıf kan dolaşımını düzeltmeniz için oldukça faydalı olabilir. Bu şekilde, hem kan dolaşımınız hem de lenfatik sisteminiz daha etkin bir hale gelir.
Bu yazıda, bu sorunun nedenlerini ve bacaklarınızdaki zayıf kan dolaşımını önlemek için hangi tedavi yöntemlerini uygulamanız gerektiğini sizlerle paylaşacağız.
Ayrıca bakınız: Kan Dolaşımını Canlandırmak için 5 Egzersiz
Bacaklarda zayıf kan dolaşımı hakkında bilmeniz gerekenler
Ayak bölgeniz sıvı değişim bölgesidir. Ayaklar, damarların ve damar yollarının dolaşımdaki son durağıdır. Bu damarlar kanın kalbe geri dönmesine izin verir.
Bu sürecin içerisinde kan damarları, lenfatik sistem, plazma ve proteinler yer almaktadır.
Bu nedenle, dolaşımda herhangi bir başarısızlık olduğunda sıvı bu bölgede birikir ve doğru yere geri dönemez. Bu durum oldukça yaygındır çünkü otururken ya da ayaktayken bacaklarınızı genellikle aşağı bir konumda tutarsınız.
Yer çekimi kuvveti ayağa baskı uygular ve aşağıdaki şu belirtiler ortaya çıkar:
- Yorgunluk
- Şişme
- Uyuşma
- Varisli damarlar
Bacaklardaki zayıf kan dolaşımını nasıl önleyebilirsiniz?
Bu sorunun önlenmesi, tedavi edilmesi veya azalması için günlük alışkanlıkların değiştirilmesi gerekir. Başta karmaşık görünse de, bu değişiklikleri yapmanız olumlu sonuçlar verecektir.
Bacaklarınızda meydana gelen zayıf kan dolaşımını iyileştirmek için şu ipuçlarına dikkat edin:
1. Duruşunuzu değiştirin
- Bir ofiste çalışıyorsanız, ara ara masanızdan kalkın ve biraz dolaşmaya çalışın.
- Bilgisayar başındayken, bacaklarınızı kaldırmak için bir destek bulabilirsiniz veya ayaklarınızı çöp kutusunun üzerine yerleştirebilirsiniz.
- İşiniz bütün gün ayakta durmanıza neden oluyorsa, her saat başı birkaç dakika boyunca adım egzersizleri yapmaya çalışın.
Uçak veya trenle seyahat edilen uzun yolculuklarda mutlaka ayak dayama yerini kullanın ve mümkün olduğunca koltuğunuzdan kalkın.
Araba ile yolculuk ediyorsanız, saat başı veya iki saatte bir defa dinlenme yerlerinde mola verin.
2. Fiziksel aktiviteler yapın
Egzersiz rutininizin çok zorlu olmasına gerek yoktur. Günlük yürüyüşler, yüzmeniz veya bisiklet sürmeniz yeterli olabilir.
- Düşük etkili ancak uzun süreli fiziksel egzersiz yapmanız, hem lenf hem de dolaşım sisteminizi daha etkin bir hale getirmeniz için oldukça önemlidir.
- Her gün 30 dakika boyunca egzersiz yapmayı programınıza mutlaka dahil edin.
3. Sıvı tüketin
Bacaklarınızda meydana gelen dolaşım problemlerine karşı koymanızın iyi bir yolu da bol sıvı tüketmenizdir. Bu şekilde idrar yoluyla toksinlerden kurtulmuş olacaksınız.
Ayrıca bakınız: Uyurken Ellerin Uyuşmasının Nedenleri
- Bu amaca ulaşmak için su, doğal meyve suları (taze sıkılmış) ve bitkisel çaylar (örneğin ulak otu ve biberiye gibi idrar söktürücü otları) tüketmeniz önemlidir.
- Alkol, soda ve kahveden kaçınmalısınız, bu maddelerin dolaşımınıza negatif yönde etkileri olacaktır.
- Her gün 2 litre sıvı tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Hava sıcak olduğu zaman veya spor yaparken bu miktarı 3’e yükseltmeyi unutmayın.
4. Bacaklarınızı yukarı kaldırın
Çalışırken bacaklarınızı yüksekte tutmak için bir şeyin üzerinde dinlendirmenize ek olarak, işten eve döndüğünüz zaman bu yöntemi bir kez daha tekrarlayarak bacaklarınızda meydana gelen dolaşım probleminizle mücadele edebilirsiniz.
- Örneğin, kanepede oturduğunuz sırada televizyon izlerken, ayaklarınızı bir pufun üzerinde veya bir sandalyede dinlendirebilirsiniz.
- Yatağa girdiğinizde ise ayaklarınızı yukarı kaldırın ve birkaç dakika boyunca duvara dayalı bir şekilde bekletin.
- Uyurken ayaklarınızın altına yastık da yerleştirebilirsiniz. Çünkü ayaklarınızı kalbinizden daha yüksek bir seviyede tutmanız gerekir.
5. Daha fazla meyve ve sebze tüketin
Birçok besleyici bileşeni ve çok miktarda suyu içerisinde bulundurduğu için bu gıdalar, sıvı tutulmasını ve bacaklarda meydana gelen zayıf kan dolaşımını azaltabilir, böylece size sağlıklı bir diyet de sağlamış olur.
Diyetiniz sadece proteinler ve yağlarla dolu olduğunda, lenfatik sistem aşırı yüklenme yapar ve düzgün bir şekilde çalışamaz.
- Kanda yağ oranını arttıran gıdaları diyetinizden çıkarın ve sıvı alış verişini engelleyin.
- Mümkün olduğu kadar mevsim sebze ve meyvelerini tüketmeye gayret edin.
6. Soğuk bir duş alın
- Banyodan çıkmadan önce bacaklarınıza soğuk su duşu uygulayın. Sonrasında sıcak su ile yıkayın ve aynı işemi soğuk su ile tekrar yapın.
- Bu yöntem, ağrı ve yorgunluk hissettiğinizde size anında bir rahatlama sağlar.
- Aynı pozisyonda hareketsiz olarak saatlerce uyuduğunuz için bu yöntemi sabahları uyandığınızda da tekrarlayabilirsiniz.
7. Özel bir çorap giyin
Bu çoraplar “dinlenme çorapları” ya da “iyileştirici çoraplar” olarak bilinir ve uzun uçak yolculuklarında yaygın olarak kullanılır.
Bu çoraplar bacaklarınızı sıkıştırmaz ve bacaklarınızda meydana gelen dolaşım problemlerini önler. Bunlara ek olarak, sıvı tutulmasını da azaltır.
Son olarak, çok sıkı ve dar pantolonlardan kaçınmanızı öneriyoruz. Çünkü bu tip kıyafetler kan akışını zorlaştırmaktadır.
8. Tuz ve şekeri azaltın
Sodyum ve glikoz, hem lenfatik ve hem de dolaşım sisteminin iki büyük düşmanıdır. Bu nedenle bu iki maddeyi tüketmeyi azaltmanız çok önemlidir.
- Tuz, kan basıncını arttırır, vücutta sıvı tutulmasına neden olur ve böbreklerin işleyişini bozar. Rafine tuzlar yerine kokulu baharatları ve çeşitli deniz tuzlarını kullanabilirsiniz (az miktarda).
- Şeker tükettiğinizde ise insülin seviyeniz değişir ve bu durum da kilo almanıza sebep olur. Çaylarınızı ve tatlılarınızı şekerli hale getirmek için şekerotu, bal ya da keçiboynuzunu tercih edebilirsiniz.
9. Masaj yapın
Eve vardığınız zaman bacaklarınızdaki kan dolaşımını daha iyi hale getirmek için kendinize keyifli bir masaj yapabilirsiniz.
Banyodan çıktıktan hemen sonra (bahsettiğimiz sıcak ve soğuk su tekniğini kullanarak), biberiye yağından elinize birkaç damla alın ve ayak uçlarınızdan başlayarak bacaklarınız dahil bu bölgeyi sert bir şekilde ovun.
İşiniz bittiğinde ise, bacaklarınızı bir yastık yardımıyla veya duvara dayayarak yarım saat boyunca dinlendirin.
Ana görsel: wikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Buijze, Geert A et al. “The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial.” PloS one vol. 11,9 e0161749. 15 Sep. 2016, doi:10.1371/journal.pone.0161749
- Emilia, M., & Accame, C. (n.d.). PLANTAS MEDICINALES PARA ALTERACIONES VASCULARES. III. Retrieved from https://botplusweb.portalfarma.com/Documentos/2007/11/7/31714.pdf
- Carretero Accame, M. E. (2004). Ginkgo, un árbol milenario en la terapéutica del siglo XXI. Retrieved from https://botplusweb.portalfarma.com/documentos/2004/3/18/18723.pdf
- Inflamación Alimentaria. (2018). Problemas de circulación: cómo reconocerlos y tratarlos. Retrieved December 13, 2018, from https://www.inflamacionalimentaria.com/blog/problemas-de-circulacion-reconocerlos-tratarlos-16.html