Bebeğinize Oturmayı Nasıl Öğretirsiniz?
Anne ve babalar, bebeklerinin ilk adımlarını görmek için sabırsızlanırlar. İlk gülüş, ilk emekleme ilk adımlar… Her ne kadar bu bir süreç olsa da, gergin olmak gayet normal bir durumdur. Herkes, kendi çocuklarının kendi başlarına oturmasını bekler. Eğer bu sürece yardımcı olmak istiyorsanız, okumaya devam edin.
Öncelikle, birçok anne ve baba şunu merak eder: çocuğum kendi oturmak için hazır mı?
Bebeğinizi yakından takip etmek, sırtına herhangi bir zarar vermeden hazır olup olmadığı hususu konusunda size ipuçları verecektir. Bu sebeple yapabileceğiniz en iyi şey bebeğinizi zorlamamaktır. Elbet bir gün kendi başına oturacak.
Bu sebeple, bebeğinize rahat kıyafetler içerisinde olabildiğince çok zaman tanımanız gerekir. Ayrıca, kendi bedenini tanıması için de alan ayırmanız gerekli. Belirli gelişim adımlarını attıkça, oturmayı da öğrenecektir.
Bebeğinizin Oturmaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Bebeğin herhangi bir gelişim sürecinde zorlanması bir hata olur. Her çocuğun kendine has özellikleri vardır. Belirli şeyleri bir tarih içerisinde yapacak diye bir kural da yoktur. Bazı bebeklerin ki daha uzun sürerken, bazıları ise daha çabuk büyür.
Benzer şekilde, bazı bebekler ilk üç ay içerisinde ilk dişlerini çıkarırken, diğerleri için bu süre 8 aydır. Yani bunun kesin bir zamanı yoktur. Bu nedenle, bebeğiniz hazır olana kadar beklemeniz gerekir. Bazı bebekler 6 aylıkken oturur bazıları ise 1 yaşındayken.
Yine de, aşağıdaki durumlara bakmanızda fayda var:
- Eğer bebeğiniz yüz üstü uzanıyorken sırt üstü dönebiliyor ve daha sonra tekrar yüz üstü dönebiliyorsa, kasları güçlenmektedir.
- Bir başka işaret ise, mama sandalyesinde otururken tek başına biraz da olsa dik bir biçimde oturabilir. Bunun 6 aylıkken görülmesi olası olsa da kesin bir tarihi yoktur. 8 ile 9 aylıkken de olabilir.
Bu yazıya da bakın: Tuvalet Eğitimi: Çocukların İlk Tepkileri Nasıldır?
Ayağa Kalmak-Özel Bir An
Oturmak bir bebeğin fizik-motor gelişimi açısından muazzam bir gelişim olarak görülür. Bu şekilde bebeklerin sırt kasları gelişir ve yürüme sorunları azalır. Oturmaya başlar başlamaz, vücutları emeklemeye ve yürümeye hazır olacaktır.
Bu nedenle bebeğiniz hazır olmadan oturması için zorlamamanız gerekir. Kaslarının kendi kendine gelişmesine müsaade edin. Bebek kendi başına oturabildiği zaman, oyuncakları ve etrafında ilgisini çeken nesneler ile oynaması için kendini daha özgür hissedecektir.
Bebeğiniz hisler araştırmak için uyanmıştır artık!
Bebeğiniz için Oturma Egzersizleri
Bebeğinize oturmayı nasıl öğretebileceğinizi hiç düşündünüz mü? Bebeğin kendi hızında gelişimini beklemek en iyi seçenek olsa da, bazı egzersizler ile kaslarını güçlendirebilirsiniz. Bebeğinizin oturma becerisini kazanmasını hızlandırmaz ama süreci daha da kolaylaştırabilirsiniz.
Ayrıca, bebeğiniz ile egzersiz yapmak beraber geçirebileceğiniz hoş bir zaman dilimidir. Adım adım daha sağlıklı ve mutlu gelişmesine yardımcı olursunuz.
Bebeğinize oturmayı öğretmek için bu egzersizlere başlamadan önce, fizik-motor gelişimin temel adımlarının tamamlanmış olması gerekir. Örneğin, bebeğiniz sırt üstü yatıyorken kafasını kaldırabilmesi ve siz ellerini tutarken oturuyormuş gibi yapabilmeli.
Bebeğiniz ile Jimnastik Yapmak
Bu uyarıcı egzersizleri yapmak için, yere bir battaniye serin ve çalışmaya hazırlanın. Karın kaslarını, boyununu ve kollarını güçlendirecektir. Aynı şekilde elinin altında birçok oyuncak olması da önemlidir.
- Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Önüne geçip, ellerin tutun. Akabinde, yavaş yavaş vücudunu kaldırın ve tekrar geri yatırın. Bunu üç ile dört kez tekrar edin.
- Daha sonra, size doğru yaslanması için bebeğinizi kucağınıza alın. Ellerinizi çırpın ya da elimde sende gibi bir oyun oynayın. Anında size yaslanmayı bırakıp kendi başına oturmaya çalışacak. Size yaslanmıyorken, kollarından destek verebilirsiniz.
- Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Üzerine ilgisini çekeceği bir oyuncak koyun. Ona ulaşmak için yavaş yavaş esnemek zorunda kalacak.
Bu yazıya da bakın: Bebek Pudrasının Farklı Kullanımları: 8 Fikir
Bebeğinizi Boğmayın
Eğer bebeğinizin ilgisini kaybettiğini görürseniz, bu egzersizleri bırakın. Tüm gelişim adımlarında olduğu gibi, buradaki amaç oturma sürecini uyarmaktır, bu süreci zorlamak değildir. Bebeğinizi yormayın. Birlikte olduğunuz anlardan keyif alın ve denemeye devam edin. Er ya da geç, otururken ilk fotoğrafını çekeceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Instituto Universitario de Educación Física. (2010). Manual de estimulación adecuada. Bebés recién nacidos hasta los 2 años. Universidad de Antioquía. Colombia. http://viref.udea.edu.co/contenido/pdf/229-manual.pdf
- Celayeta Lazcano, A., & Cuesta Abil, A. (2015). La fisioterapia como método de apoyo y de prevención durante el desarrollo del bebé sano de 0 a 2 años. http://eugdspace.eug.es/xmlui/bitstream/handle/123456789/527/Fisioterapia%20en%20el%20bebé%20sano%20de%200%20a%202%20años.pdf?sequence=1&isAllowed=y