Bebekler Neden En İyi Annelerinin Yanında Uyur

Annelerinin yakınındayken bebeklerin uykuya dalması çok normal ve doğaldır. Bu yüzden, bebeklerin annelerinin yanında uyuması önemlidir.
Bebekler Neden En İyi Annelerinin Yanında Uyur

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Uykusuz geçen birkaç gece sonrasında, birçok yeni anne ağlamaklı ve yorgun bir halde sorar: “Bebeğim neden sadece benim yanımdayken uyuyor?” Cevap ise çok basit. Doğal olan bu; bebekler en iyi annelerine yakın olduklarında uyurlar.

Bebekler, anne karnında kabul görerek ve desteklenerek dokuz ay geçirirken, annelerinin kalp atışlarını dinleyerek uykuya dalar ve uyanırlar.

Doğumdan sonra neden bu durum daha farklı olsun ki?

Bebeklerin annelerinin yanında daha iyi uyuması normaldir

Bebekler, tıpkı rahmin içinde olduğu gibi, sakin ve korunmuş hissetmek için fiziksel temasa ihtiyaç duyarlar. Uyanıkken, uykuya dalmak için, uyurken ve tekrar uyandıklarında bu ihtiyaçları hep vardır.

Hamilelik döneminde böyledir ve doğum sonrasında bir süre daha böyle olacaktır.

Öncelikle, bebekler, rahmin dışında yaşamaya alışmaya çalışır. Daha sonra, uyku düzenleri 5 veya 6 yaşına ulaşana kadar tam oturmayacaktır.

bebeklerin anne ve babalarının yanında uyuması

Bununla birlikte, bazı ebeveynler, bebeklerin doğdukları andan itibaren kendi odalarında, kendi beşiklerinde ve yalnız uyumaları gerektiğine inanırlar. Diğerleri ise bebeğin beşiğini en fazla 4 ila 5 ay gibi bir süre için kendi yatak odasına alır.

Ancak ne yazık ki, bu tür yaklaşımlar bebeğin uyumasına yardımcı olmaz. Bebekler sadece annelerine yakın olduklarında iyi uyuyabilirler, çünkü bildikleri tek şey budur.

Birlikte uyumak bir seçenek

Bebeklerinin düzgün bir şekilde uyumasını sağlamak, yeni anneler arasında yaşanan en ortak kaygıdır.

Bebeğin daha uzun süre uyuması ya da uyandıktan sonra tek başına tekrar uykuya dalması için “sihirli tarifler” ararken, en kolay çözümü gözden kaçırırlar: birlikte uyumak.

Nesiller boyunca birçok kültürde, çocuklar ebeveynleriyle birlikte ve ebeveynleri ise büyükanne ve büyükbabalarıyla birlikte uyudular. Bazen, aynı odayı paylaşarak, çoğu zaman aynı yatakta.

Beraber yaşamak, birçok ebeveyn tarafından, sosyal sınıfları, kültürel gelenekleri ya da menşe ülkeleri ne olursa olsun hala uygulanmaktadır.

bebekler en iyi annelerinin yanında uyur

1980 ve 1990 yılları arasında Ferber ve Lozoff’un teorisi bilinir hale gelmişti.

Çok sayıda doktor, psikiyatrist ve uzman, bebeğin yalnız uyuması gerektiği fikrini destekledi, ancak bebeklerin memeliler olduğunu unuttular. Annesi tarafından emzirilen her hayvan gibi, bebekler de sadece annelerine yakın olduklarında uykuya dalabilirler.

Anne bebeği emzirirken ve özenle kucaklarken, bebek annesinin kalbini dinler, onu koklar ve uykuya dalar.

Annenin yanında uyumak

bebekler en iyi annelerinin yanında uyur

Birçok kişi, bir bebeğin uyku problemlerinin ebeveynlerinden kaynaklandığını düşünüyor. Onlara göre bebeği uyanık tutan ebeveynlerin faaliyetleridir.

Bununla birlikte, işin aslı tam olarak böyle değildir.

Hamile kadınlar yürüyüşe çıkar, merdiven inip çıkar, araba kullanır, dans eder, cinsel ilişkiye girer ve egzersiz yaparlar. Tamamen dinlenme gerektiren gebeliklerde bile, bebek annesini sürekli olarak duyar ve hisseder.

Tüm bu hareket ve sesler, bebek rahimde uyurken ona eşlik eder, bu da sessiz bir odada, bir beşikte yalnız başına uyumak gibi bir şey değildir.

Doğal olan bu

Sadece annelerinin yanında uyuyan bazı bebekler vardır, çünkü doğal olan budur.

Ancak çoğu ebeveyn hala bebeklerini beşikte yalnız bırakmak konusunda ısrar ediyor. Bebeğinizin ağlamasına ve kötü bir uyku uyumasına engel olmak adına, kendiniz ve partneriniz için durumu kolaylaştırın ve bebeğinizi yanınıza alın.

Her ne kadar birçoğumuz anne ve babasıyla, hatta büyükanne ve büyükbabasıyla birlikte uyusa da, sadece aynı şeyi yapmak yerine, kalbimize ve bebeğimizin ne istediğine güvenme zamanı geldi.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rocío Sánchez-Carpintero Abad. (2008). Trastornos del sueño en la niñez. Protocolos de Neurología.
  • Velayos Jorge, J. L., Moleres, F. J., Irujo, A. M., Yllanes, D., & Paternain, B. (2007). Bases anatómicas del sueño. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra.
  • Izzedin-Bouquet, R. (2009). El método de observación de bebés de Esther Bick. Perinatol Reprod Hum.
  • VV.AA. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.