Bebeklerde Kabızlık Nedenleri
Bebeğinizin keyfi kaçıksa ve ağlıyorsa, kabız olabilir. Bu yazıda, bebeklerde kabızlık için temel nedenlerin neler olduğunu ve çocuğunuzun rahatsızlığını nasıl giderebileceğinizi açıklayacağız.
Kaçırmayın!
Bebeklerde Kabızlık Nedir?
Bebeklerin bağırsak dokusunun olgunlaşmamış olması kabızlığın temel nedenlerinden biridir.
Kabızlık çocuklarda sık görülen bir sorundur. Aslında, çocuk doktoruna danışmanın sık bir nedenidir, çünkü çocukların%0,3 ila 8’i bu durumdan muzdariptir.
Bebeklerde kabızlığın açık bir tanımı olmamasına rağmen, genel bir kural olarak, şu durumlarda bir bebek kabız olarak kabul edilir:
- Günlük bağırsak hareketleri azalmışsa. Bazı çocuklar günde dört ila beş kez dışkılarken, bazıları günde bir kez, hatta her iki ila üç günde bir dışkılar.
- Bebeğin dışkısı katı olduğu için tahliye etmekte sorun yaşıyorsa.
- Bebek tahliye ettiğinde acı çekiyorsa.
- Dışkı kıvamında değişiklik oluyorsa. Genellikle dışkıları küçük toplar halinde çıkıyorsa.
- Bebeğiniz gazlı ve kolik ise.
Peki, bebeklerde kabızlığın olası nedenleri nelerdir? Sorun, yalnızca neden bilindiğinde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, olası nedenlere bir göz atalım.
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri
Bebeklerde kabızlık nedenlerine inmeden önce, emzirilen bebeklerin çoğunun bu durumdan muzdarip olmadığına dikkat etmek önemlidir. Aslında, sık sık günde birkaç defa dışkılarlar, hatta her beslenmeden sonra bile dışkılayabilirler. Dışkıları genellikle sıvıdır (veya çok yumuşaktır) ve sarımsı-turuncu renktedir.
Başka durumlarda kabızlığa neden olabilecek şeyler:
1. Mama
Bazı çocukların mamada bulunan proteinlere cevaben kabızlık geliştirmesi olasıdır. Pediyatri Dergisi tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre:
“Yapay beslenme yapılan bebeklerin, ağırlıklı olarak emzirilen bebeklere kıyasla kabızlık geliştirme riskleri 4,53 kat daha fazladır.”
Çocuğunuzu mamaya geçirmek de bu rahatsızlığa neden olabilir. Piyasada hafif kabızlık için uygun bir mama da bulabilirsiniz. Bebeğinizin ihtiyaçlarına en uygun mamayı seçmek için doktorunuza danışın.
2. Tamamlayıcı Besleme
Bebeklerde kabızlığın diğer bir nedeni, emzirilen bir bebeğin tamamlayıcı beslenmeye başlamasıdır. Yeni yiyecekler eklemek, bebekler genellikle ilk aylarda çok fazla katı yiyecek yemeseler bile, kabızlığa neden olabilir.
Bebeğinizin beslenme programına eklemeniz gereken ilk besinlerin sebze ve meyveler olduğunu unutmayın. Kabızlık veya gıda alerjileri gibi komplikasyonları önlemek için çocuk doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
3. Bezi bırakmak
Bebeğinize bezi bıraktırmak, kabızlığın yaygın bir nedenidir.
Bazı çocuklar çocuk bezlerinden mahrum kaldıklarında kabızlık yaşayabilirler. Lazımlığı kullanmak zorunda kalmak bazı bebeklerde strese ve hatta dışkılamayı reddetmeye yol açar. Bu da, dışkılama dürtüsüne dayanarak kendiliğinden oluşan kabızlığa yol açabilir, çünkü lazımlığa gitmek istemezler.
4. Vücutta su kaybı
Ebeveynler ek beslenmeye başladığında, bebeklerine su vermeye başlarlar. Bazı bebeklerin ilk başta su içmeleri beklenmemektedir ve süt alımı azaldığından, özellikle yaz aylarında dehidratasyon meydana gelebilir.
Bebek yeterince sıvı almazsa, dışkıları sertleşerek tahliye edilmesini zorlaştırabilir. Anüslerinde küçük yaralar bile ortaya çıkabilir (bebeğinizn poposunu silerken kan izleri görebilirsiniz).
5. Tıbbi sorunlar
İşte bebeklerde kabızlığın en ciddi sebeplerinden bazıları:
- Botulizm. Bu hastalığa Clostridium botulinum bakterisi neden olur ve ölümcül olabilir. Belirtilerinden biri kabızlıktır.
- Konjenital hipotiroidi. Bebeğin ya tiroid bezi yoktur ya da tiroid bezleri olması gerektiği gibi çalışmamaktadır ya da yeterince gelişmemiştir.
- Metabolik hastalıklar. Bir tür hareketsizlik içeren bazı kalıtsal hastalıklar, kabızlığın dolaylı yoldan bir nedeni olabilir.
- Gıda alerjileri. Alerji, vücudun bir saldırı olarak gördüğü şeye karşı abartılı tepkisidir. Belirtileri sert dışkı ve tahliye zorluğundan ishale kadar değişebilir.
- Hirschsprung hastalığı. Dışkıyı tahliye etmekte zorluğa neden olan ve kalın bağırsakta görülen bir hastalıktır.
Bebeklerde kabızlık gidermek için dört ipucu
Masaj gibi bazı teknikler bebeğinizin dışkılamasına yardımcı olabilir.
Çocuğunuz çok keyifsizse ve acı çekiyorsa veya onun için çok endişeleniyorsanız, çocuk doktoruna gitmek için tereddüt etmeyin. Bebeğinizi rahatlatmak için size bazı önerilerde bulunacaktır.
İşte kabızlık için önleyici tedbir veya çözüm olarak uygulayabileceğiniz bazı ipuçları:
1. Masajlar
Bebeğinizin karnına masaj yapmak bağırsak geçişini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bebeğinizin karnına ellerinizin avuçlarıyla hafifçe baskı uygulayarak yumuşak ama sıkıca masaj yapın.
Keşfedin: Kerevizin Az Bilinen 5 Harika Yararı
2. Çocuğunuzu Egzersiz Yapmaya Teşvik Edin
Bebeğiniz sürünmeyi biliyorsa, sürünmesine izin verin. Her türlü hareket, bağırsak geçişlerini iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Bacaklarını bir bisiklet sürüyormuş gibi yukarı ve aşağı hareket ettirerek ona yardım edebilirsiniz.
3. Sebzeler, Meyveler ve Lif
Tamamlayıcı beslenmeye başladıysanız, bebeğinizin yemeklerine sebze, meyve ve lif ekleyin ve muz veya pirinç gibi kuru dışkıya neden olabilecek yiyecekleri azaltın.
4. Yeterince Sıvı İçtiğinden Emin Olun
Çocuğunuzun yeterince süt ve su içtiğinden emin olun. Bunu yapmazsanız, çocuğunuzun dışkısının sertleşerek tahliyeyi engelleyebileceğini unutmayın.
Bebeklerde kabızlığın nedenleri oldukça değişkendir ve bazen tespit edilmesi zor olabilir. Doğru tanı ve tedavi için doktora gitmekte tereddüt etmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ruiz, F. S., Gilbert, J. J., Calderón, P. B., Jaime, B. E., Universitario, H., Sofía, R., & Universitario, I. (2010). Estreñimiento y encopresis. Protocolos Diagnóstico-Terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición. 2nd ed. España: Ergón SA, 53-65. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/estre_encopresis.pdf
- de Campos Aguirre, A. N., Vítolo, M. R., Puccini, R. F., & de Moraes, M. B. (2002). Constipation in infants: influence of type of feeding and dietary fiber intake. J Pediatr (Rio J), 78(3), 202-8. https://www.researchgate.net/publication/8982924_Constipation_in_infants_Influence_of_type_of_feeding_and_dietary_fiber_intake
- DE MIGUELSANZ, J. M., HINOJAL, M. T., & FERNÁNDEZ, L. R. (1998). Aparato Digestivo. BOL PEDIATR, 38, 190-195. https://www.sccalp.org/documents/0000/0604/BolPediatr1998_38_190-195.pdf
- Codoceo, R. M., & Gómez, M. M. (2006). Cólico del lactante, reflujo gastroesofágico y estreñimiento en la hipersensibilidad a proteínas vacunas.¿ Dónde están los límites?. Revista Española de, 62(1), 59-63. https://www.seinap.es/wp-content/uploads/Revista-de-Pediatria/2006/REP%2062-1.pdf#page=55
- de Manueles Jiménez, J., & de la Rubia Fernández, L. (2010). Enfermedad de Hirschsprung. Protocolos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición. Protocolos de la AEP. 2ª edición. Madrid: Ergon, 47-52. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/Hirschsprung.pdf
- JOSE, F. MANEJO SEGURO Y EFICAZ DEL MASAJE INFANTIL EN CASOS DE ESTREÑIMIENTO. http://congresoenfermeria.es/libros/2016/sala6/6714.pdf