Bebeklerde Uyku Apnesi: Semptomları ve Tedavisi
Bebeklerde uyku apnesi bazı ebeveynler için bir problem haline gelebilir. Öncelikle bu problemin horlamaktan daha fazlası ile ilgili olduğunu ve genellikle doğumdan hemen sonra başladığını bilmek önemlidir. Ancak, bugünkü yazımızda bahsetmek üzere olduğumuz bu solunum bozukluğu esas olarak dinlenme süreçleri içerisinde gerçekleşir.
Bebeklerde obstrüktif uyku apnesi, bebeğin nefes alıp vermesi bir anlığına durduğunda gerçekleşir. Bu durma kısmi olabilir ve hava geçecek biraz yer bulunabilir, ancak total de olabilir ve süreci boyunca oksijen alınamaz ya da verilemez.
Bu durumun ciddiyeti de buradan gelir. Bundan dolayı, acil dikkat ve tedavi gerektirir. Bunun nedeni, beyininkiler de içerisinde olmak üzere pek çok vücut fonksiyonunun metabolizmanın işlev göstermesi gereken bu gazların giriş ve çıkışı bulunmadığında bölünmesidir.
Bu durum ve olası tedaviler hakkında daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin.
Bu konuda da bir şeyler okumak isteyebilirsiniz: Horlama ve Uyku Apnesi İçin Doğal Tedavi
Bebeklerde Obstrüktif Uyku Apnesi Nedenleri
Küçük çocuklarda bu problemin temeli çocukların üst solunum yollarının anatomisine dayanır. Bir çocuğun hava yolları bir yetişkininkine kıyasla daha küçüktür ve limitli çapı trakeanın esnekliği dolayısıyla çökebilir.
Bazı bebeklerin diğerlerine kıyasla daha dar bir solunum yolu vardır, bunun nedeni kendi anatomileri ya da tekrarlayan enfeksiyonlar olabilir. Ayrıca, kıkırdağı sınırlı olan küçük bir trakea ile şişmiş bademcikler aynı şey değildir.
Bu durumun en yaygın nedenlerinden bir tanesi bademcik hipertrofisidir. Bu lenfoid savunma dokusu kendi boyutunu arttırabilir ve özellikle de yatarken havanın vücuda düzgün bir şekilde girmesini engelleyebilir.
Alt çenenin şekli de bir risk faktörüdür. Daha küçük yüz kemikleri olan çocuklarda hava erişimi kapısının şekli farklıdır ve içeride hareket etmesi daha zordur.
Fazla kilolu bebeklerin durumunu karıştıran iki farklı faktör vardır. Bir yandan, boyunda biriken yağ nefes borusuna baskı yapar. Diğer yandan da bu bebeklerin dillerinin boyutu büyür ve onlar uyurken geriye doğru düşer.
Dahası, serebral palsili çocukların da özel bir durumu vardır. Çünkü, bu patolojinin karakteristiklerinden bir tanesi solunu yolunun tıkanmasını kolaylaştıran gevşek bir kas tonusudur.
Bozukluğun Fark Edilebilir Semptomları
Bebeklerde obstrüktif uyku apnesinin işaretleri ve semptomları solunum sistemi ile ilgilidir. Esas olan horlamadır. Bu bebekler aşırı derecede ve sıklıkla bir yetişkin kadar gürültülü bir şekilde horlarlar.
Bununla beraber, horlamaya genellikle nefes almanın ve ritmin durması da eşlik eder. Apne, inspirasyon ya da ekspirasyon olmadığında ya da pulmoner mekanikler anlık olarak askıya alındığında gerçekleşir.
Ebeveynler ya da bakıcılar çoğunlukla bu fenomeni tespit eder ancak bu bazen fark edilmeyebilir. Bu, bebeklerinizin uyurken nefes alıp almadığını sürekli kontrol etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Zaman zaman, özellikle de çıkan seslere dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir.
Obstrüktif uyku apnesi olan bebekler burunlarından ziyade ağızlarından nefes alırlar, çünkü bu mekanizma sistemlerine daha fazla hava girmesini sağlar. Ayrıca bu durum oral ve nazal mukozayı da kurutur, susuzluğu ve gece uyanmaları arttırır.
Bu konuda da daha fazla şey öğrenin: Uyku Apnesiyle Savaşmak İçin 5 Doğal Çare
Bebeklerde Obstrüktif Uyku Apnesinin Uzun Vadedeki Etkileri
Uyku sırasında kötü dinlenme ve eksik oksijen alımının sonuçları nelerdir?
Bu bozukluktan muzdarip olan bebekler gün içerisinde hiperaktif olma eğilimindedir, bu da kalorik harcamalarının daha yüksek olmasına neden olur. Bu durum da, yeterli şekilde desteklenmediklerinde ağırlıklarının uygun şekilde ilerlemesini geciktirebilir.
Obstrüktif uyku apnesi yaşayan bir bebek, süt dişlerinde yaşanabilecek erken değişikliklerin de riski altındadır. Revista de la Asociacion Mexicana‘da yayınlanan bir makaleye göre uyku problemleri olan çocuklar arasında bruksizm ya da diş gıcırdatma daha yaygındır.
Bebekken apneden muzdarip olmuş insanlarda ergenlik ve yetişkinlik dönemlerine de uzanan uzun vadeli sonuçlar da bulunur. Bu kişilerin yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılıkları da daha yaygındır. Ancak, bu en çok obez çocuklarda görülür.
Olası Tedaviler
Bebeklerde obstrüktif uyku apnesini tedavi etmek için pek çok seçenek vardır ve bunlar çeşitlidir, ancak tüm tedavi eden sağlık ekipleri hangilerinin kullanılması gerektiği konusunda her zaman hemfikir değildir. Mevcut stratejiler arasında şunlar bulunur:
- Nazal kortikosteroidler, yani nazal mukozadaki tıkanıklıklar için topikal olarak kullanılan ilaçlar. Bunlar rinit vakalarında işe yararlar ve her zaman bir doktor tarafından reçete edilmelidirler.
- Geniz eti ameliyatı ya da adenoidektomi, bademcik hipertrofisi olduğu tespit edilen çocuklar için tercih edilen yoldur.
- Hijyenik önlemler ve beslenme önlemleri hafif vakaları iyileştirebilir, bundan dolayı çocuğun alışkanlıklarında değişiklikler yapılması şiddetle tavsiye edilir. Örneğin çocuğun yatış pozisyonunu, uyku düzenini, öğünlerinin dağılımını ve bu öğünlerin yatma saatine yakınlıklarını ayarlayabilirsiniz.
- CPAP ekipmanı önceki alternatiflerin herhangi biri ile iyileşmeyen ciddi vakalar için ayrılmıştır. Bu, akciğerlere uygun miktarda oksijen ulaşmasını sağlamak için solunum yoluna pozitif hava baskısı enjekte edilmesini içerir. Bu genellikle son çaredir.
Bebeklerde Uyku Apnesi Bir Alarm Sebebi Midir?
Eğer bebeğiniz bu teşhisi alırsa paniğe kapılmayın, ancak hemen tedaviye başlayın. Bebek gelişim dönemi önemlidir, çünkü bebeğin hayatının geri kalanının temelini oluşturur.
Herhangi bir rahatsızlığı hızlı bir şekilde düzeltirseniz gelecekte ortaya çıkabilecek ciddi sorunlardan kaçınırsınız. Çocuk doktorunuz size en iyi tedavi alternatifleri ve durumu iyileştirmek için günlük olarak yapabileceğiniz şeyler konusunda tavsiyede bulunabilecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Katz ES, Mitchell RB, D’Ambrosio CM. Obstructive sleep apnea in infants. Am J Respir Crit Care Med. 2012;185(8):805-816. doi:10.1164/rccm.201108-1455CI
- Jofré, David, and Karen García. “Hipertrofia de amígdala lingual y apnea obstructiva del sueño en población pediátrica: Una asociación a considerar.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 77.3 (2017): 326-334.
- Pérez, César Enrique Arreaga, et al. “Síndrome de apnea del sueño en pediatría.” RECIMUNDO 3.3 (2019): 201-223.
- Carrillo-Alduenda, José Luis, et al. “Diferencias clínicas entre preescolares y escolares con apnea obstructiva del sueño.” Acta Pediátrica de México 40.6 (2020): 318-327.
- Álvarez, ML Alonso, and R. Mínguez Verdejo. “Trastornos respiratorios del sueño. Síndrome de apnea-hipoapnea del sueño en la infancia.” PediatríaIntegral (2018): 422.
- Dios Teigell, Sara de. Relación entre la obstrucción de la vía aérea, apnea del sueño, déficit de atención e hiperactividad y la oclusión dentaria en la población escolar. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2020.
- Kondamudi NP, Khetarpal S. Apnea In Children. [Updated 2020 Apr 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441894/
- Gutiérrez Del Río, Santiago, Víctor Antonio García García, and José L. Castellanos. “Sleep apnea/hypopnea and night bruxism.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.4 (2018): 196-201.
- Urquhart D. Investigation and management of childhood sleep apnoea. Hippokratia. 2013;17(3):196-202.
- Ahn YM. Treatment of obstructive sleep apnea in children. Korean J Pediatr. 2010;53(10):872-879. doi:10.3345/kjp.2010.53.10.872
- Pinto VL, Sharma S. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) [Updated 2020 Jun 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482178/