Bedeninizi Arındırın!
Sanki tüm dünya yanınızdan geçip gidiyor, bedeniniz tepki vermiyor, hantal, yorgun ve uykulu hissediyorsunuz, hiçbir şey umurunuzda değil… Ama siz böyle birisi değilsiniz! Geçtiğimiz birkaç gün içinde kaybettiğiniz canlılığınızı geri mi kazanmak istiyorsunuz? Bedeninizi arındırmanın vakti geldi!
Garip hastalıkları araştırıp, endişelenmeye başlamadan önce bedeninize nasıl davrandığınızı bir düşünün. Dengesiz mi besleniyorsunuz? Zararlı maddelere maruz kaldınız mı? İçeriklerini tam bilmediğiniz takviye ürünleri mi kullanıyorsunuz?
Sizin için arınma vakti gelmiş olabilir. Bedeninizde toksinler birikmiş olabilir ve onları atmanız lazım. Nasıl mı? Bu yazımızda sizinle bedeninizi toksinlerden arındırabileceğiniz 10 öneri paylaşacağız.
Ama ilk olarak biraz sizin alışkanlıklarınızdan bahsedelim.
Neden bedeninizi arındırmalısınız?
Günümüzde zararlı maddelere çok değişik şekillerde maruz kalıyoruz: fabrikalar havaya toksik atıklarını karıştırıyorlar, kimyasal içeren pek çok kozmetik ürün var, böcek ilaçları ile yetiştirilen pek çok yiyecek var…
Artık bu tarz maddelere maruz kalmadan yaşamak gerçekten de çok zor! Ne yazık ki bedenlerimiz toksik maddeleri çok kolay emip, stoklayabilmesine rağmen; onları vücudumuzdan atmak bu kadar kolay olamayabiliyor.
Sindirim sistemimiz bedenimizdeki diğer sistemlere enerji ve bilgi gönderir bu yüzden doğal ve sağlıklı bir beslenme düzeni ile toksinleri bedenimizden atıp daha sağlıklı olabiliriz. Bedeninizi toksinlerden arındırmak için izleyebileceğiniz iki ana yöntem bulunmakta.
Sıvı orucu
Eğer kısıtlayıcı, sıkı diyetleri ve meyve suyu içmeyi seviyorsanız, bu yöntem tam size göre. Bir günlüğüne herhangi bir şey yemek yerine su, sebze ve meyve suları ve çay tüketiyorsunuz.
Bu yöntem sayesinde bedeninizi hem toksinlerden hem de ölü hücrelerden arındırıp cildinizi ve bedeninizi canlandırabilirsiniz. Meyve sıkacağınıza koşup bu yöntemi denemeden önce lütfen doktorunuza danışın ve şu an bu tarz bir diyet yapmaya uygun olup olmadığınızı öğrenin.
Günlük beslenmenin zenginleştirilip değiştirilmesi
Bu yöntemle beslenme düzeninizdeki sağlıksız yiyecekleri, size kendinizi daha hafif ve canlı hissettirecek arındırıcı ve enerji verici yiyeceklerde değiştirebilirsiniz. Bu yöntemin en güzel yanı ise, bunu bir beslenme şekline çevirip, arındırıcı yiyecekler yediğiniz sürece, hayatınıza dahil edebilirsiniz.
Eğer isterseniz birkaç gün sadece bu yiyecekleri yiyerek arınma işleminizi kuvvetlendirebilirsiniz. Bizim önerimiz yeşil yapraklı sebzeler, meyve, çekirdekler, tam tahıllı ürünler, beyaz et ve bolca su.
Daha bitmedi! Size bedeninizi arındırmak için 10 öneri paylaşacağımızı söylemiştik değil mi? Okumaya devam edin. Beğendiklerinizi seçip, birleştirip bedeninizi arındırın!
Bedeninizi arındırmak için 10 öneri:
Öneri 1: Limon suyu
Limon her derde deva meyve olarak adlandırılır ve bunun nedeni tadı değildir; limon inanılmaz özellikleri sayesinde harika bir arındırıcı yiyecektir. Limon suyu yaraları dezenfekte eder, kanı arındırır, karaciğer ve böbrekleri temizler, bronşları güçlendirir ve sinirleri dengeler.
Sıcak bir bardan suya ekleyeceğiniz bir yemek kaşığı limon suyu bedeninizi gastrointestinal toksinlerden ve boğaz sorunlarından arındırır. Kahvaltıdan önce içerseniz daha da yararlı olur. Tek yapmanız gereken şey, her gün içtiğiniz suyun içerisine limon suyu eklemek. Yarattığı değişiklikleri kısa sürede fark edeceksiniz.
Ayrıca okuyunuz: Sabah Limonlu Ilık Su İçmenin 10 Faydası
Öneri 2: Portakal suyu
Portakal güneşin meyvesidir. Lezzetli ve enerji vericidir. Ayrıca A, B1, B2 ve C vitamini ve çeşitli mineraller içerir. Kahvaltınızın yanında bir bardak portakal suyu için ve bedeninizin enerji ile dolduğunu hissedin çünkü portakal suyu sindirim yolunu arındırır. Ayrıca dolaşıma iyi gelip yaraları iyileştirir.
Öneri 3: Üzüm
Üzüm bedeninizi arındırma konusunda size yardımcı olacak yiyeceklerin başında gelir, yani istediğiniz gibi üzümlerin tadını çıkartabilirsiniz! Romatizma, gut, artrit, damar sertliği, böbrek sorunları ve hipertansiyon gibi hastalıklara iyi gelen üzüm B vitamini ve potasyum içerir.
Üzümün laksatif (bağırsak çalıştırıcı) özellikleri bulunur ancak üzüm yaprakları ile yapacağınız bir çay da ishale iyi gelir ve basuru iyileştirir. Lafın kısası, üzüm yiyin!
Öneri 4: Pancar
Pancar ve pancar kökü folik asit, demir ve A vitamini kaynaklarıdır. Pancarın kemik erimesini iyileştirebilme özelliğine sahip tek yiyecek olduğu söylenmektedir. Ayrıca kansızlık, sarılık, iştah kaybı, endişe tedavisinde kullanılır ve mesane kesesi, karaciğer ve böbrek sorunlarına iyi gelir.
Pancar ürik asidi elimine eder, menopozun belirtilerini hafifletir ve kas urlarının oluşmasını önler. Eğer haftada en az 3 öğün pancar yerseniz bedeninizi arındırırken bir yandan dan kanınızı yenilersiniz.
Öneri 5: Elma
Elma kilo vermek isteyen kişilere en sık önerilen yiyeceklerden birisidir. Neden mi? Çünkü yüksek miktarda lif içerir ve lif bedeni arındırmak için çok yararlıdır. Ayrıca potasyum, C ve E vitamini içerir. Hafif bir laksatif, idrar söktürücü ve arındırıcı etkisi de vardır.
Kolesterolün çözülmesini sağlayıp, şeker hastalığı ve hipertansiyonun kontrolüne yardımcı olur. Eğer günlük öğünlerinizin arasına organik elmalar eklerseniz kısa sürede daha rahat ve canlı hissetmeye başlarsınız.
Öneri 6: Şeftali
Şeftali düşük kalorili diyetler için ideal bir meyvedir. Hem laksatif hem de idrar söktürücü etkisi vardır ve A, B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Şeftaliyi meyve olarak yiyebilir veya basit bir çay olarak hazırlayıp içebilirsiniz.
Yıkanmış ve dilimlenmiş bir şeftaliyi suyun içerisine koyun ve bir dakika kaynatın. Sabahları, bedeninizi arındırmak, cildinizi nemlendirmek ve doku yenilenmesini tetiklemek için bu çaydan ılık iki bardak için.
Öneri 7: Çilek
Çileği kim sevmez ki? Çilekler bedenimize demir, folik asit, salisiklik asit ve C vitamini sunarlar. Bir yandan da her çilek yediğinizde, bedeninizdeki (gut kaynaklı) ürik asit ve kolesterolü ortadan kaldırmaya yardımcı olursunuz.
Çileğin idrar söktürücü, antiromatizmal ve iltihap söktürücü özellikleri vardır ve astrenjandır. Ayrıca kansızlık ve şeker hastalığına da iyi gelir. Her gün çilek yemek sizi daha sağlıklı yapacaktır.
Öneri 8: Bamya
Bamyanın mutfakta pek çok farklı kullanımı vardır. Bol miktarda lif, B1 ve B6 vitamini, folik asit, niyasin, demir ve kalsiyum içerir. Ağız sulandıran lezzetli bamya çorbaları hem bedeninizi arındırır hem de kabızlığı önlerler.
Öneri 9: Salatalık
Ferahlatıcı ve sağlıklı salatalık, hem cildiniz hem de genel beden sağlığınız için çok yararlıdır. İdrar söktürücü ve arındırıcıdır, safra kesesi taşlarının ve böbrek taşlarının çözülmesine yardımcı olur.
Prostat ve sinir sistemi sorunlarının tedavisinde faydalıdır. Salatalığı iyice yıkayıp yemelisiniz. İsterseniz kabuğunu soyabilir veya üzerine biraz limon sıkabilirsiniz.
Öneri 10: Ananas
Meyvelerin kraliçesi ananas hem kilo vermek hem de arınmak için çok yararlıdır. Bol miktarda C vitamini içerir, sindirimi ve bağırsak hareketlerini tetikler ve parazitleri ortadan kaldırır.
Bedeninizi güçlendirmesi için ister dilimleyip yiyebilirsiniz isterseniz de içeceklerinize katabilirsiniz. Sabahları karnınız açken ananas güne başlamak için harika bir seçenektir!
Öneri 11: Tam tahıllar
Lif açısından zengin yiyecekler , sindirim sistemindeki toksinleri kendilerine çekerler ve bağırsaklar aracılığıyla bedenden atarlar. Tam tahıllı yiyecekleri tercih edin ve içiniz rahat etsin. Ayrıca antioksidan özellikleri vardır ve çok besleyicidirler.
Son bir öneri
Şimdi tek yapmanız gereken size uygun yöntemi seçip hedefinize ulaşmak için çalışmanız. Sağlıklı beslenmek, genel sağlığınızı korumanın anahtarıdır. Bedeniniz, onu taze ve lezzetli meyve suları ve salatalarla beslediğinizde size kesinlikle teşekkür edecektir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
- Wang, H., Cao, G., & Prior, R. L. (1996). Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf950579y
- Plader, W., Burza, W., & Malepszy, S. (2007). Cucumber. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-36752-9_10
- Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22