Bel Ağrısını İyileştirmek İçin 3 Doğal Çözüm

Bel ağrısı, tipik olarak bir düşme veya sırtın darbe alması sonucu oluşur. Ancak kötü egzersiz şekli, ağır objeleri kaldırma veya kötü duruş da bel ağrısına yol açabilir. 
Bel Ağrısını İyileştirmek İçin 3 Doğal Çözüm
Leonardo Biolatto

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Leonardo Biolatto.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bel sakatlanmaları, sırtta ve belde yoğun ağrıya neden olabilir ancak kaslarda ve kalçalarda da hissedilebilir. Genellikle kötü duruş veya kas yaralanması nedeniyle ortaya çıkarlar. Bel ağrısını iyileştirmek için sabırlı ve istikrarlı olmak önemlidir.

Çoğu zaman sırt ağrısı, bir düşmeden veya sırtın güçlü bir darbe almasından sonra ortaya çıkar. Bununla birlikte, spor yaparken kötü bir pozisyonda olmaktan, ağır ağırlıkları kaldırmaktan veya kötü duruştan da kaynaklanabilir.

Bel ağrısı türleri

belini tutan kadın
Bel ağrısı akut olabilir ve hızlı geçebilir. Kronik ve uzun süreli de olabilir.

Bel ağrısının düzgün bir şekilde tedavi edilmesi için semptomları anlamak önemlidir. En yaygın bel ağrısı türlerinden ikisi şunlardır:

Akut bel ağrısı

Akut bel ağrısı, ani bir hareket veya kötü duruş sonrası başlayan ağrıdır. Elbette akut ağrının üç veya dört gün içinde kendi kendine geçmesi gerekir.

Kronik bel ağrısı

Öte yandan on iki haftadan uzun bir süre boyunca sık sık beliniz ağrırsa kronik bir sorununuz olabilir. Tüm bel ağrısı vakalarının yaklaşık %20’sinin kronik olduğu ve genellikle hamilelik, obezite, artrit ve stres ile ilişkili olduğu tahmin edilmektedir. İlginç olan şu ki, en çok kronik bel ağrısı riski altında olan grup kadınlardır.

Kötü duruşu düzeltmek ve sırtı daha da sakatlayabilecek durumlardan kaçınmak, bel ağrısını iyileştirmek için başvurabileceğiniz iki basit yöntemdir. Ancak bunlar, iyileşmenin ilk adımları olsa da, fizyoterapi, akupunktur veya masaj terapisi gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

Bel ağrısını iyileştirmek için 3 doğal çözüm

Beyaz söğüt kabuğu

Beyaz söğüt kabuğu bir anti-enflamatuvardır ve ateş semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, genellikle soğuk algınlığı ve grip için önerilir. Bunun yanı sıra, beyaz söğüt kabuğu, bir ağrı kesicidir ve özellikle eklemler üzerinde etkilidir. Bu nedenle, bel ağrısını iyileştirmek için çok faydalıdır.

Beyaz söğüt kabuğu ile yapılan bitki çayları günde üç kez, tercihen iyileştirici özelliklerini artırabilen ve tadını geliştirebilen diğer bitkilerle tüketilebilir. Civanperçemi, nane, viburnum (kartopu) ve at kuyruğu kullanmanızı öneririz.

Zencefil

zencefil rende
Zencefil, bel ağrısını yatıştırmaya yardımcı olan anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir. Bitki çayında veya topikal olarak kullanın.

Zencefil, güçlü anti-enflamatuvar özellikleri ile ünlüdür. Bu, onu bel ağrısını iyileştirmek için en iyi doğal çözümlerden biri yapar. Zencefili bir çayda içebilir veya doğrudan sakatlığın olduğu bölgeye merhem olarak ya da kompres ile uygulayabilirsiniz.

Bitkisel infüzyonlar için iki yemek kaşığı zencefili yarım litre suyla karıştırın. Hazır olduktan sonra, içeceği içebilir veya biraz gazlı bezi ıslatıp sakatlığın olduğu bölgeye uygulamak için kullanabilirsiniz.

Ayrıca zencefil, şişliğe ve ağrıya yardımcı rahatlatıcı yan etkileriyle popülerdir. Bu özellikleri onu, harika bir masaj yağı yapar. Bu amaçla beş damla esansiyel zencefil yağını on damla badem yağı ile karıştırın. Sonra doğrudan sakatlığın olduğu bölgeye uygulayın ve hafifçe masaj yapın.

Şeytan pençesi

Çalışmalar, şeytan pençesinin, kısa süreli sırt ağrısını ve ağrı için farmasötik ilaç alma ihtiyacını azaltabileceğini göstermektedir. Ancak bel ağrısının iyileşmesinde kalıcı etki yaptığını hissetmek için şeytan pençesini en az 2-3 ay boyunca kullanmanız gerektiğini belirtmemiz önemli.

Bu bitki, anti-enflamatuvar, analjezik ve antispazmodiktir. Analjezik özellikleri nedeniyle, ağrılı veya iltihaplı kemik dokusunu ve tendonları iyileştirmek için kullanılması önerilir. Şeytan pençesi kökü kapsüllerini 450-500 mg dozlarda bulabilirsiniz.

Şeytan pençesi, spazmları da önleyebilir. Bu nedenle, insanlar gaz, iştahsızlık veya karın şişkinliği gibi sindirim sorunlarını iyileştirmek için de kullanırlar.

Ağrının geri dönmesi nasıl önlenebilir?

egzersiz yapan kadın bel ağrısını iyileştirmek
Düzenli olarak yapılan gevşeme pratikleri, kas ağrısını ve gerginliği önlemeye yardımcı olabilir.

Bel ağrısını önlemenin en iyi yollarından biri stresten ve anksiyeteden kaçınmaktır. Gerçekten de, stresin, vücut üzerinde zararlı etkileri vardır; ağrı ve rahatsızlıkla sonuçlanan kas gerginliğinin önde gelen nedenlerinden biridir.

Bu yüzden bel bölgenizde bir gerginlik hissettiğinizde, bir sandalyeye oturun ve diyaframınızı uyluklarınızın üzerine koymak için öne doğru eğilin. Birkaç saniye boyunca bu pozisyonda kalın. Belinizin esnediğini hissetmelisiniz.

Ayrıca limon ve lavantalı bitki çayları içmek de sinirlerinizi yatıştırmaya ve kas gerginliğinizi hafifletmeye yardımcı olacaktır. Elbette fizyoterapi, rehabilite edici egzersizler, akupunktur ve yoga, tai chi ve meditasyon gibi gevşeme ve farkındalık uygulamaları bel ağrısını hem iyileştirmenin hem de önlemenin etkili yollarıdır.

Sonuç

Sırt ağrısını önlemek ve sağlıklı bir sırta sahip olmak için düzenli egzersiz yapmayı, esnemeyi ve sağlıklı bir kiloda kalmaya çalışmayı unutmayın. Son olarak duruşunuzu da kontrol edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Buka, A. J. (1934). Lumbago. The American Journal of Surgery. https://doi.org/10.1016/S0002-9610(34)90179-3
  • Da Silva, A. G., De Sousa, C. P. G., Koehler, J., Fontana, J., Christo, A. G., & Guedes-Bruni, R. R. (2010). Evaluation of an extract of Brazilian arnica (Solidago chilensis Meyen, Asteraceae) in treating lumbago. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2934
  • Dissanayake, Kankanam Gamage Chithramala, W. A. L. C. Waliwita, and R. P. Liyanage. “A review on medicinal uses of Zingiber officinale (ginger).” International Journal of Health Sciences and Research 10.6 (2020): 142-148.
  • Dunford E, DClinPsy MT. Relaxation and Mindfulness in Pain: A Review. Rev Pain. 2010;4(1):18–22. doi:10.1177/204946371000400105
  • Gagnier, J. J., Chrubasik, S., & Manheimer, E. (2004). Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 4, 13. https://doi.org/10.1186/1472-6882-4-13
  • Mauro, G. L., Martorana, U., Cataldo, P., Brancato, G., & Letizia, G. (2000). Vitamin B12 in low back pain: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
  • Shara, Mohd, and Sidney J. Stohs. “Efficacy and safety of white willow bark (Salix alba) extracts.” Phytotherapy Research 29.8 (2015): 1112-1116.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.