Bir Antrenör İle Bir Spor Psikologu Arasındaki Farklar

Bu iki profesyonelin de formasyonunun yanında, bir antrenör ile bir spor psikologu farklı amaçlara da sahiptir. Ancak, ikisi de bir atletin performansı için gereklidir.
Bir Antrenör İle Bir Spor Psikologu Arasındaki Farklar

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Birçok insan bir antrenör ile bir spor psikologunun bir atletin hayatında aynı role sahip olduğunu düşünür. Ancak, bu profesyoneller benzer şeyler yapıyor olsalar da bir antrenör ile bir spor psikologu arasında pek çok farklılık vardır. 

Öncelikle, bir antrenörün bir spor psikologu olamayacağını açıklığa kavuşturalım, çünkü bir antrenör bunun için gereken eğitimi almamıştır. Ancak, bir spor psikologu antrenör olabilir. Aşağıda bu profesyoneller arasındaki anahtar farkları keşfediyor olacaksınız.

Bir Spor Psikologu Ne Yapar?

Bir atlet ve bir antrenör.
Bir spor psikologunun hedefi atletleri motive etmektir.

Spor psikologları öncelikle psikoloji eğitimi alıp sonrasında spor alanında özelleşir. Ellerindeki araçlar kesindir. Bir psikolog psikeyi, bilişi ve insan davranışlarını ve duygularını çalışmak ile yükümlüdür. 

Bundan dolayı oyun alanında bir spor psikologu bulunması iyi bir fikirdir. Bu uzmanlar bir atletin ya da bir grup atletin davranışlarını incelerler. Bu şekilde atletlerin becerilerini geliştirmek ya da performanslarını etkiliyor olabilecek belirli davranışlarını düzeltmek için imkanları olur.

Bir spor psikologu her atleti motive eden ve en iyi performanslarını göstermelerine yardımcı olan bir uzmandır. Ancak, aynı zamanda, atletin sadece bir grup ile beraber çalışmayı öğrenmesine değil bireysel olarak büyümesine de yardımcı olurlar. Bir spor psikologu bireysel çalışmanın da gerekli olduğunun farkındadır.

Bir Spor Psikologunun Fonksiyonları

Bir antrenör ve bir spor psikologu aynı şey değildir çünkü yerine getirdikleri spesifik işlevler tamamen farklıdır. Aşağıda bir spor psikologunun gerçekleştirdiği işlevlerden bazılarını göreceksiniz:

  • Değerlendirme. Yaralanmalar ya da aile problemleri bir atletin performansını etkileyebilir. Bir spor psikologu atleti mümkün olan en iyi şekilde yönlendirebilmek için durumu değerlendirmek durumundadır.
  • Tavsiye. Değerlendirmeden sonra psikolog atlete tavsiye verir. Örneğin, bir atletin medya ile sağlıklı bir şekilde başa çıkamadığını hayal edelim. Psikolog atlete bunu nasıl yapacağını öğrenmesi konusunda yardımcı olabilir.
  • MüdahaleBu, atlete onu etkileyen problem ile başa çıkması için ihtiyacı olan araçları vermeyi içerir.
  • Atlet idmanı. Spor psikologları ayrıca atletleri eğitir. Bu atletlerin stres ile başa çıkmayı öğrenmesine yardımcı olmanın yanında onları motive etmek ve becerilerini arttırmak konusunda da yardımcı olur.

Bu yazımızı kaçırmak istemezsiniz: Motive Olmak için 5 Farklı Yol

Bir Antrenörün Rolü

Egzersiz yapan iki kişi.
Bir antrenör atletlerin bireysel kapasitesini geliştirmeye çalışır.

Bir antrenör psikoloji eğitimi almamıştır. Bundan dolayı çalışma yolu bir spor psikologuna kıyasla son derece farklı olacaktır. Hareket biçimleri farklıdır. Bir antrenör şunları yapar:

  • Motivasyon. Antrenör her oyuncunun kendinin en iyi halini ortaya koyup daha iyi bir takım çalışması sağlamasına yardımcı olur.
  • İletişim. Antrenörler diyaloğu önemli bir araç olarak kullanır. Her oyuncunun güçlü ve zayıf yönlerini konuşur ve zayıf yönlerini geliştirmeye çalışırlar.
  • Perspektifler. Bireyin kendi becerilerine dair sahip olduğu bakış açılarını değiştirmeye çalışırlar.

Kısaca, bir antrenör her atletin becerilerini geliştirmeye, hem bireysel olarak hem de takımın içerisinde en iyi şekilde performans gösterebilmeleri için ilerlemek açısından motive olduklarından emin olmaya çalışır.

Sonuç Olarak

Bir antrenör ile bir spor psikologu arasında bazı benzerlikler olsa da bu iki uzman farklı işlevler gerçekleştirirler. Bir spor psikologu stratejik analitik metodolojiler tarafından desteklenen belirli araçlara sahiptir. Ancak, bir antrenör bu özelleşmiş eğitimi almamıştır, ama iletişim kurmak ve atleti motive etmek konusunda iyidir. Bundan dolayı önemlidir, çünkü bir takım ya da bir atletin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir.

İki profesyonel de eşit derecede önemlidir, çünkü atletlerin ellerinden gelenin en iyisini yaparak hedeflerine ulaşmasına yardım etmeyi amaçlarlar. Ancak antrenörler ve spor psikologları farklı açılardan hareket eder ve çalışır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sifuentes, S. D. J. R., Deportiva, P., & Romo, M. S. CUADRO COMPARATIVO “FUNCIONES DEL ENTRENADOR Y PSICOLOGO DEPORTIVO”.
  • Argentina, C., Sudamericana, C., Federal, A., Federal, B., Primera, A., del Interior, T., & Local, H. Psicólogo del Deporte y Coach Deportivo¿ De qué estamos hablando?.
  • Jiménez, G., & Garcés de los Fayos, E. J. (2002). Algunas reflexiones teóricas, metodológicas y aplicadas del rol profesional del Psicologo del Deporte. A. Olmedilla, EJ Garcés de los Fayos y G. Nieto (Coords), Manual de Psicología del Deporte. Diego Marín. Murcia, 127-142.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.