Bel Ağrısını Tetikleyebilecek 8 Neden
Bel bölgesinde meydana gelen ağrı, her yıl en fazla sayıda tıbbi konsültasyon oluşturan sağlık sorunlarından biridir. Kötü duruş, bel ağrısının nedenlerinden biri olsa da, omurganın alt kısmında bulunan birtakım yapıların tahrişi ya da bozulması da nedenler arasında sayılabilir. Bel ağrısını tetikleyebilecek nedenleri bilmek ve buna göre aksiyon almak gerekir.
Bel ağrısı, sırtın alt bölgesinde meydana gelen sertlik ve gerginlik hissidir, bu duruma ufak bir acı ya da karıncalanma hissi eşlik edebilir. Bu durumdan muzdarip olan insanlar, genellikle, fiziksel güç gerektiren belirli görevleri yerine getirmekte zorlanırlar. Aslında çoğu zaman durum daha da kötüye gider ve söz konusu kimsenin hareket yetenekleri sınırlanır.
Problem hafif ve arada sırada meydana gelir halde olsa da, bu konuda bir tedavi geliştirmek ve daha fazla komplikasyon oluşmasını önlemek için nedenini bulmak oldukça önemlidir.
Bel Ağrısını Tetikleyebilecek 8 Neden
Bu yazıda, göz ardı etmemeniz gereken bel ağrısını tetikleyebilecek sekiz nedeni sizinle paylaşmak istiyoruz. Ne olduklarını öğrenin!
1. Bel bölgesinde kireçlenme
Bozulmalara yol açan bu hastalık, omurganız için stabilizatör görevi gören omurların disklerini etkiler. İltihaplı bir yanıtı tetikler; ağrıya, sertliğe ve belirli hareketleri gerçekleştirmede zorluklara neden olur.
Genellikle, yaşlanma sonucu eklemlerde meydana gelen aşınma ve yıpranmalar nedeniyle gelişir. Bununla birlikte, travma ya da aşırı efor sonucu da oluşabilir.
Bu makaleyi de ziyaret edin: Sırt Ağrısından Kurtulmak İçin Yapabileceğiniz 7 Şey
2. Kas gerginliği
Bel bölgesinde bulunan bir kas ya da bağın gerilmesi de ağrı kaynağı olabilir. Bu durum, omurganızda istikrarsızlık yaratır ve birtakım duruş şekillerini sürdürmede zorluklara neden olabilir.
Genellikle, yüksek etkili fiziksel aktiviteler ya da belirli spor türlerinin içerdiği ani ve tekrarlı hareketlerden kaynaklanır. Tüm bunların yanı sıra aşırı kilolu olmak ve birtakım farklı koşullar da nedenler arasında gösterilebilir.
3. Kas krampları
Bel ağrısını içeren çoğu vaka, kas problemlerinden kaynaklanır. Bir bölgenin kasında oluşan bir kramp, o kasın donmasına ve nihayetinde iltihap ve ağrılara yol açabilir.
Bu yaralanma belirli hareketlerden ya da kötü bir duruştan kaynaklanabilir.
4. Bel ağrısını tetikleyebilecek omurga diski ile ilgili problemler
Diskopatiler olarak da bilinen bel fıtığı ya da kemik çıkıntısı gibi problemler, bel bölgesinde sık sık ortaya çıkan ağrının nedenlerinden olabilir.
Bu bozucu rahatsızlıklar tahrişe, ağrıya ve yüksek etkili sporlar yaparken yaşanan zorluklara neden olabilir. Genellikle, uyandığınız zaman veya uzun süre oturduğunuz anlarda belirtiler kötüleşir. Bu duruma ek olarak, özellikle bir sinir sıkıştığında ağrı hissi bacaklara kadar uzanabilir.
5. Kas zayıflığı
Fiziksel aktivite eksikliği, zayıf beslenme ya da diğer sağlıksız alışkanlıklardan ötürü kaslarda zayıflamalar meydana gelebilir. Bu durum, omurga ve eklemlerinizin istikrarını ve destek kapasitesini kaybetmesine neden olur. Sonuç olarak, bölgede gerginlik mevcuttur ve ağrı bel bölgesinden kollarınıza ve bacaklarınıza kadar uzanabilir.
Ayrıca bakınız: Sırt Ağrısı İçin 6 Muhtemel Neden
6. Kadın üreme sistemi hastalıkları
Kadın üreme sistemini etkileyen belirli koşullar sırt ağrısıyla bağlantılı olabilir ve ara sıra ortaya çıkabilir. Bu durum sıklıkla, rahim kasılmaları ve regl dönemlerinde oluşan kramplar sırasında ortaya çıkar. Ayrıca bu ağrı, endometriyoz ya da mesane enfeksiyonları gibi rahatsızlıkların bir yan ürünü de olabilir.
Eğer ağrı tekrarlı ve pelvis bölgesinden bele kadar uzanır haldeyse, bir doktora görünmek en iyisidir.
7. Bel ağrısını tetikleyebilecek mide ve bağırsak problemleri
Çoğu insan bel ağrısını, omuriliği etkileyen koşullara bağlar. Ancak bu türde bir ağrı bazı durumlarda, sindirim sistemi hastalıklarının uyarıcı bir işareti olabilir.
Peptik ülser, rektuma ait ağrılar ve kabızlık, bel ağrısını tetikleyebilecek durumlardır.
8. Böbrek hastalığı
Böbrek hastalığını, bel ağrısının olası bir nedeni olarak düşünmek çok önemlidir. Tek semptom bu ağrı olmasa da, genellikle sorun kötüye gittiğinde ortaya çıkar. Ağrı, bel bölgesinin yan taraflarında ve orta kısmında fark edilir dereceye ulaşır. Genellikle böbrek taşı ya da idrar yolu enfeksiyonu problemleri olduğunda görülür.
İdrarın rengi ve kokusunda meydana gelen değişiklikler, orta derecede yüksek ateş ya da idrara çıkma sırasında oluşan yanma hissi, diğer semptomlar olarak sıralanabilir.
Bel ağrısından mı muzdaripsiniz? Sağlığınız yerinde ve iyi bir duruşunuz varsa ve bu belirtinin başka bir nedeni olabileceğini düşünüyorsanız, doğru tanıya ulaşmak için doktorunuzla görüşün. Problem her zaman ciddi derecelerde olmasa da kaynağın, endişe verici bir hastalık olup olmadığını belirlemek daha iyidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Fernández, M., Gómez, F., Hermosa, J., Kazemi, A., Miguéns, X., Rodríguez, M., … Tornero, J. (2015). Dolor lumbar. Retrieved from http://www.esteve.es/EsteveArchivos/ebooks/pas_lumbar_interactivo.pdf
SMITH, R. (2005). Dolor lumbar. Netter. Obstetricia, Ginecología y Salud de La Mujer, 446–448. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50159-2
Pérez, F. , Nuñez Cortejo, C., Molla, J., Buades, T., Ruiz de la Torres, R., Yane García, D., Muñoz Mira, P. (2013). Capítulo 23: Lumbalgia. Reumatología, (1), 403–419. Retrieved from http://www.svreumatologia.com/wp-content/uploads/2008/04/Cap-23-Lumbalgia.pdf