“Ben-Mesajlar” Nedir?
“Ben-mesajlar”, özellikle partnerinizi incitmeden düşüncelerinizi veya duygularınızı ifade etmek istediğinizde yararlı bir iletişim aracıdır.
Örneğin, başka birinin davranışından hoşlanmadığınız bir durumu düşünün. Çoğu insan rahatsızlıklarını ve yarattığı duyguları ifade etmeyi zor bulabilir.
Bu gibi durumlarda insanlar çatışmadan kaçınmak için gerçekten ne düşündüklerini söylemekten kaçınırlar. Konuşmaya karar verirlerse de, yeterince olumlu olmak ve diğerini rahatsız etmemek için doğru kelimeleri bulmakta zorlanırlar.
Bu durumda, “ben-mesajlar” mükemmel bir tekniktir, çünkü sitemsiz olarak kendinizi saygıyla ifade etmenize izin verirler.
“Ben-Mesajlar” Nedir?
“Ben-mesajlar”, insanlara duygularını saldırmadan, olumlu bir şekilde ifade etme fırsatı veren bir iletişim stratejisidir.
Bunları kullanmak için, birinci şahısta konuşmaya öncelik vermeli, konuştuğunuz konuya odaklanmalı ve ürettiği duyguları tanımlamalısınız.
Örneğin, “Hiçbir şeyi yerine koymuyorsun!” birlikte yaşayan iki kişi arasında ortaya çıkabilecek bir eleştiridir. Bu ifadeyle karşı karşıya kaldığında, yukarıda bahsedilen kişinin saldırıya uğradığını hissetmesi ve benzer şekilde tepki vermesi kolaydır.
Bunun yerine, “Geçen ay, tüm temizlik işlerini kendi başıma yaptım ve yardım almadığımı hissediyorum” demek çok daha uygundur. Çünkü konuşmacı ne olduğunu ve nasıl hissettiğini ifade etti, ancak diğerini suçlamaya odaklanmadı.
Bir mesajı bu şekilde ifade etmek, konuşmadaki partnerinizin size karşı daha empati hissetmesini sağlayabilir. Ayrıca, yargılanmış hissetmez ve duygularını ifade etmesi daha kolay olur.
Bu makale ilginizi çekebilir: İlişkiyi Öldüren Kötü Alışkanlıklar
“Ben-mesajlar” ve “sen-mesajlar” arasındaki farklar
“Sen-mesajlar” genellikle yanlış yönetilen bir argümanda kullanılanlardır. “sen-mesajlar” ve “ben-mesajlar” arasındaki bazı farklar şunlardır:
Suçlama
“Sen-mesajlar” iyi iletişimi engeller, çünkü olanlar için karşınızdakini suçlarsanız diğer kişi saldırıya uğrayabilir. Suçluluk duygusunun vurgulanması sadece tam tersi bir etki yaratacaktır. Kişi kendini savunacak, sorumluluk payını üstlenmeyecek ve diğer eleştirilerle karşılık verecektir.
“Ben-mesajlar” savunmayı en aza indirir. “Senin yüzünden dün berbat bir gün geçirdim” demek yerine “Dün üzgündüm çünkü aramadın” derseniz, konuşma partneriniz aynı şekilde yanıt vermez.
Yargılama
“Sen-mesajlar” da, mesajı veren kişi diğer kişi hakkında sadece daha fazla kızgınlık yaratan bir yargıda bulunur. Örneğin, “Her zaman aynı şekilde davranıyorsun, asla değişmeyeceksin!” diğer kişiyi sorunu çözmek için motive etmeyecektir.
Bunun yerine, “Bana geç kalacağını söylemediğinde çok geriliyorum” demek daha iyi bir seçim olacaktır, çünkü diğer kişiyi yargılamadan duyguyu tarif eder.
“Sen-mesajlar” yargıda bulunur ve iyi iletişimi engeller. Bu nedenle, sorunları çözmeyi zorlaştırırlar.
Bir çatışmayı çözme
“Sen-mesajlar” temel sorunu çözmez. Aksine, genellikle daha da kötüleştirir. Ancak, “ben-mesajlar” iki taraf arasında bir çözüm bulmak için iyi bir stratejidir.
Dikkatinizi neler olduğunu açıklamak, sizi nasıl hissettirdiğini ifade etmek ve bir alternatif önermeye odaklamak bir çatışmanın çözülmesine büyük ölçüde yardımcı olabilir.
Ayrıca şunu da okumalısınız: Partnerinize Önem Verdiğinizi Göstermenin 5 Yolu
“Ben-mesajlar” nasıl kullanılır?
- İfadeyi birinci şahısta formüle edin. Örneğin, “Böyle olduğunda endişeleniyorum…”, “böyle olduğunda kendimi kötü hissediyorum…” veya “Üzgünüm çünkü…”.
- Diğer kişinin davranışını olabildiğince nesnel olarak açıklayın. Örneğin, “Haber vermeden geç kaldığında…”, “Günümün nasıl geçtiğini anlattığımda bana yeterince ilgi göstermiyorsun…” veya “En iyi arkadaşım hakkında kötü konuştuğunda…”.
- Davranışın sizi nasıl hissettirdiğini açıklayın. Örneğin, “Zamanıma saygı duymadığını veya değer vermediğini hissediyorum…”, “Göz ardı edildiğimi hissediyorum…” veya “Beni yeterince takdir etmediğini hissediyorum…”.
- Bir çözüm önermek. Örneğin, “Bir dahaki sefere, geç kalacağını bildirirsen çok memnun olurum“, “Bir dahaki sefere uzun sıralardan kaçınmak için daha erken alışverişe çıkmayı tercih ederim” veya “Keşke haftaya çamaşırları birlikte yapsak”.
“Ben-mesajlar” herhangi biriyle iletişim kurmak için kullanışlıdır: arkadaşlar, partneriniz, akrabalarınız, iş arkadaşlarınız veya yeni tanıştığınız kişiler.
Önemli olan, bu şekilde iletişimin diğer kişinin suçlanıyor gibi veya suçlu hissetmesini engellemesidir. Aksine, yaşadığınız bir durumu ortaya koyduğunuzu ve onlara saldırmadan bir çözümü ima ettiğinizi anlayacaklardır.
Böylece savunmaya geçmeyecekler ve kendinizi iyi hissetmediğinizi anlayacaklar. Dolayısıyla, sorunu çözmek için işbirliği yapmak istemeleri çok daha kolay olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Armero, M. (2018). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
- Castanyer, O. (2014). Aplicaciones de la asertividad. Editorial Desclée de Brouwer.
- De Castro, A. (2013). La comunicación oral: Técnicas y estrategias. Editorial Universidad del Norte.