Benlik Saygısı Problemleriniz Mi Var? Belirlemenize Yardımcı Olacak İşaretler
Benlik saygısı, başkalarına kıyasla kendinize dair sahip olduğunuz bakış açısı, ve sizin nasıl olmanız gerektiğinizi düşündüğünüz hakkınızdaki fikrinizdir. Pek çok faktör benlik saygısı problemlerinin gelişimini etkileyebilir. Genellikle çocukluktan kaynaklanırlar.
Bu yazımızda benlik saygısı problemleriniz olup olmadığını keşfetmenize yardımcı olacak bazı ipuçları paylaşacağız. Bu, daha fazla özgüven kazanmaya ve psikolojik anlamda iyiliğe ulaşmaya başlamanın ilk adımıdır.
Benlik Saygısı Problemlerini Belirlemek İçin İşaretler
Güvensizlik
Benlik saygısı düşük olan insanların büyük bir yüzdesi akut bir güvensizlik geliştirir. Bazı durumlarda bu büyük bir problem olabilir – ve sadece kişisel düzeyde değil, aynı zamanda sosyal düzeyde de adaptasyon bakımından sorun yaratabilir.
Güvensizlik, hayatınızın çeşitli yönlerini tamamen etkileyebilecek bir düşük bir benlik saygısının işareti olabilir. Güvensizlik insanı felç eder ve strese ve çok fazla psikolojik baskıya neden olur. Bazı çok güvensiz insanlar genellikle karar verme sürecini başkalarına devrederler ve bu da özgüvenleri ile ilişkilerini daha da karmaşık hale getirir.
Herhangi Bir Eleştiriyi Kabul Etmemek
Düşük benlik saygısının semptomlarından biri kişinin çalışmaları, kişisel özellikleri ya da tutumları hakkında herhangi bir eleştiri ya da yorum kabul etmemesidir. Hatta kibirli ve saldırgan bir şekilde tepki verebilirler, ya da tam aksine moralleri bozulabilir ve incinebilirler.
Bu tür davranışlar yüksek duyarlılığı tetikleyebilir, yani herhangi bir küçük negatif yorum dolayısıyla bile incinmiş hissedebilirler. Bunun bir sonucu olarak kişi aşırı bir psikolojik kırılganlık geliştirir, bundan dolayı da mutluluğu her zaman başkalarına bağlı olacaktır.
Bu yazımızı da okumanızı öneriyoruz: Eleştiri ile Başa Çıkmayı Öğrenmek
Kimse Onlara Saldırmadığında Bile Kendilerini Savunmak
Düşük benlik saygısı kişinin başkaları ile etkileşim ve bir arada yaşama ile ilgili gerçekliği algılama biçimini değişikliğe uğratabilir. Herhangi bir yorum onların kendilerini saldırı altında hissetmelerine neden olabilir ve bunun bir sonucu olarak da her zaman savunmacı bir tavra sahiptirler. Ayrıca, bir tür delüzyon geliştirebilir ya da herkesin onlara karşı olduğunu düşünebilirler.
Ancak, bir kişinin basitçe fikrinizi kabul etmiyor olduğu gerçeği, size karşı bir komplo değildir. Bundan dolayı sağduyulu davranmalı ve insanlara güvenmeyi öğrenmelisiniz.
Gerçekten İstedikleri Şeyi Yapamamak
Düşük benlik saygısı olan insanlar başkalarına “hayır” diyememe eğilimindedir. Herkesi memnun etmek istemek bir hatadır. Herkesi memnun etmenin mümkün olmadığını ve diğer insanların fikirlerini ya da planlarını sizinkilerin önüne koymanın sağlıklı olmadığını unutmayın. Unutmayın: Her zaman önce kendi güvenlik maskenizi takın!
Düşük benlik saygısı bir aşağılık ve kendini küçümseme kompleksine yol açar. Bu kişiyi herhangi bir anlaşmazlığa ya da diyaloğa teslim olmaya götürür ve kendi fikirlerini savunamazmış gibi hissetmesine neden olur. Hatta bu daha eğitimli olsanız da, daha iyi katkılarda bulunsanız da ve daha iyi fikirlere sahip olsanız da olabilir.
Bu yazımızı da okumalısınız: İlişkilerinizde Sınır Koymayı ve “Hayır” Demeyi Öğrenin
Karşı Cinsten İnsanlar İle İlişki Kuramama
Bir partnere sahip olmaya değer olmadıklarını, ya da bunun için yetersiz hisseden, kendilerini büyük seviyelerde küçümseyen insanların görüldüğü pek çok durum da vardır. Sevdikleri insanı ulaşılamaz olarak algılarlar ve basit ve samimi bir sohbet başlatmak için kendilerini yetersiz hissederler.
Düşük benlik saygısı kişiye diğer insanların dikkatini çekemeyeceğini ya da onlar tarafından beğenilemeyeceğini düşündürür. Ayrıca, eğer kişinin diğerlerinden “farklı” olduğu düşünülen ve hakkında güvensiz hissettiği bir fiziksel özelliği varsa bu çok daha vurgulanmış bir hale gelebilir.
Benlik Saygısı Sorunları Vücut Duruşuna Da Yansır
Vücut dili de bir iletişim kurma şeklidir. Hatta, sözlü olmayan bir iletişim yolu olarak kabul edilir. Güvensizliğin yanı sıra düşük benlik saygısı da insanların kambur durmalarına ve boyunlarını daha aşağıda tutmalarına neden olur. Ayrıca genellikle bacak bacak üstüne atarlar ve rahatlamadan ve gevşemeden hareket ederler.
Bundan dolayı, kendinizi küçümsemenizden kaynaklanan kötü vücut duruşu alışkanlıklarını benimseyip benimsemediğinizin farkında olmak sizin için ilginç olabilir. Hatta, benlik saygısı problemleri olan insanlar sevinçlerini daha az gösterebilir ve daha nadir gülebilir bile.
Benlik Saygısı Problemlerine Neden Olabilecek Dış Faktörler
Düşük benlik saygısı olan insanların çoğu bir tür süregelen duygusal istismar ya da taciz yaşamıştır. Aşağılayıcı muamele güvensizlikler yaratır ve kişinin normal sosyal etkileşim kapasitesini yok eder.
Zorbalık, iş yerinde taciz, ebeveyn baskısı ya da duygusal şantaj kişinin kendini küçümsemesine neden olabilir. Hatta, daha ciddi durumlarda intihar dileklerine ve kendi kendine zarar verme davranışlarına yol açabilir. Bu yüzden benlik saygınız üzerinde çalışmak çok önemli ve sağlıklıdır. Eğer fazladan yardım isteyecek olursanız bir terapist başlamak için harika bir yerdir – onlar kişilerin daha sağlıklı bir benlik saygısı geliştirmesine yardımcı olmakta uzmandırlar! Ne de olsa, bu şaşırtıcı derecede yaygın bir sorundur, bundan dolayı utanılacak bir şey yoktur.
Genel olarak, benlik saygınızla ilgili problemleriniz olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak işaretlerden bazıları bunlardır. Ayrıca, bunları çocuklarınızda ya da diğer sevdiklerinizde tespit edip onları yardım almaya teşvik de edebilirsiniz. Bundan dolayı, ilk adım bu kendini küçümseme durumunun farkına varmaktır, ki bunu düzeltebilesiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pereira, M. L. N. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación. https://doi.org/10.15517/aie.v17i3.29066
- Berntsson, E. (2004). Los seis pilares de la Autoestima. Atención Primaria. https://doi.org/10.1157/13068212
- Atienza, F. L., Moreno, Y., Balaguer, I., & Rosenberg, M. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.