Beslenmenizde Olmaması Gereken 6 Gıda

İlk bakışta zararsız olabilirler, fakat gerçek şu ki, bazı yiyeceklerin tüketiminin sağlığımız üzerinde ciddi sonuçları olabilir. Bu nedenle, kesinlikle onlardan kaçınmalıyız.
Beslenmenizde Olmaması Gereken 6 Gıda
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Gıda endüstrisinde, fast food ve dolayısıyla, beslenmenizde olmaması gereken gıdalar diyetinizi işgal etmiş durumda.

Reklamlarda açlığımızı doyurmak için hızlı ve “sağlıklı” alternatifler görüyoruz. Genellikle bunlar hazır yiyecekler ve bazı besin maddeleri açısından zengindirler. Sorun şu ki etiketlerde yazılanları okumuyoruz.

Hazır yiyecekkerin zamanla sağlığımız üzerinde olumsuz etki yaratabilecek çok fazla madde içerdikleri gerçeğini göz ardı ediyoruz.

Aslında, organik ürünlere değil de, daha çok kalorilere konsantre olma eğilimindeyiz. Bu, obezite ve metabolik hastalıklar ile ilgili güncel sorunlarımız üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

Bu gıdaları nasıl tanımlarız? Tüketimlerini sınırlamak neden önemlidir?

Beslenmenizde bulunmaması gereken 6 besini öğrenin ve bunlardan kaçınmaya çalışın.

1. İşlenmiş etler beslenmenizde olmamalı

işlenmiş et

İşlenmiş etler, taze görünümleri ve lezzetleri nedeniyle tüketiciler için çok caziptir. Farklı yemek tariflerine eklenmeleri kolaydır ve pişirmeye konusunda da hızlı bir seçenektir.

Yüksek sodyum içeriği nedeniyle bu etleri tüketmek, sıvı tutulumuna ve enflamatuvar sorunlara neden olabilen bir durumdur.

Aynı zamanda, çeşitli kanser türleriyle ilgili olan nitritler ve nitratlar gibi ilave kimyasallar da içerirler.

Tavsiye:

  • Bu etin yerine, taze ve yağsız etleri tercih edin: tavuk, hindi, balık vs.

2. Patates kızartması

Patates kızartması çok lezzetlidir ve açlık krizleri için ideal bir atıştırmalık gibi görünür. Ancak yüksek doymuş yağ ve sodyum içeriği nedeniyle bu gıda beslenmenizde olmamalıdır.

Düzenli olarak patates kızartması tüketmek, kolesterol seviyenizi artırabilir ve metabolizmanızın kontrolden çıkmasına neden olabilir. Ayrıca en fazla kilo aldıran gıda grubundadır.

Tavsiye:

  • Sağlığınızı etkilemeden, biraz patates kızartmasının tadını çıkarmak ister misiniz? Evde, çok az yağ ile veya fırında yapın.

3. Tahıl barları

tabakta tahıl bar

Yıllardır açlığımızı bastırmak için tahıl barları hızlı ve sağlıklı bir seçenek olarak satın alıyoruz. Bu doğrudur, birçoğunda tahıllar ve doğal maddeler, temel besinleri içermektedir.

Fakat vücudumuzda dengesizliğe neden olabilecek şeker ve kimyasallar içerdiklerini de görmezden gelemeyiz.

Tavsiye:

  • Bunların yerine bir avuç kuruyemiş, yulaf veya tohum tüketin.

4. İşlenmiş bitkisel yağlar

Bitkisel yağların aşırı kullanımı dünya çapında yayılmıştır. Aslında, onları beslenmemizden tamamen çıkarmak neredeyse imkansızdır.

Tüm bitkisel yağlar kötü olmasa da, piyasada olanların çoğunluğu işlenmiştir, kardiyovasküler ve metabolik sağlığımızı etkileyen tehlikeli yağlar içerir.

Kaçınılması gereken bazı yağlar şunlardır:

  • Soya, palm ve mısır yağı
  • Margarin

Tavsiye:

  • Bu yağlar ile yapılan tariflerden olabildiğince uzak durun. Yemeklerinizi zeytinyağı ile pişirmeye çalışın veya sadece buharda pişirin.

5. Beyaz un beslenmenizde olmamalı

işlenmiş un beslenmenizde olmamalı

Beyaz un marketlerde kontrolü ele aldı, sadece geleneksel sunumu ile değil, aynı zamanda birçok çeşitli ürünün içinde de var.

Tüketiciler bunun bir işlenme sürecine tabi tutulan bir bileşen olduğunu görmezden gelirler. Bu maalesef besin değerini önemli ölçüde etkilemektedir.

Az miktarda kullanılması komplikasyonlara neden olmazken, aşırı tüketimi kilo alımına, abdominal enflamasyona ve yüksek glukoz seviyelerine neden olabilir.

Tavsiye:

  • Tam buğday unu ve ürünleri kullanın. İsterseniz çavdar, nohut veya Hindistan cevizi gibi geleneksel olmayan unları deneyin.

6. Konserve yiyecek

Konserve yiyecekler, pişirmeye çok az zaman ayıranlar için hızlı bir seçenek olmaya devam ediyor. Kullanımı kolaydır, tadı güzeldir ve genellikle oldukça uzun ömürlüdürler.

Peki ama onları yemek ne kadar uygun? Koruyucu süreçlere maruz kaldıklarını düşünürsek, onları çok sık yemeden önce iki kez düşünmek iyi bir fikir olacaktır.

Piyasa, azaltılmış besin içeriklerinin reklamını yapmıyor. Ayrıca bağırsak sağlığımız için tehlikeli olan kimyasal maddeler de içeriyorlar.

Tavsiye:

  • Haftalık olarak ne yiyeceğinize önceden karar verin, taze ve organik yiyecekler seçmeye çalışın.
  • Konserve yiyecekleri nadiren kullanın.

Bu yiyecekleri düzenli olarak yiyor musunuz? Artık nelerden uzak durmanız gerektiğini biliyorsunuz. Bunları daha sağlıklı seçeneklerle değiştirmeyi deneyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barrado, E., Mayo, M. T., Tesedo, A., Romero, H., & De La Rosa, F. (2008). Composición grasa de diversos alimentos servidos en establecimientos de “comida rápida.” Nutricion Hospitalaria.
  • Villaécija, R. (2018). Patatas fritas, bollos y refrescos con menos azúcar, sal y grasas: así cambiará nuestra cesta de la compra | economia/ahorro-y-consumo. El Mundo.
  • Burdaspal Pérez, P. A., Ledgarda Gómez, T. M., Corrales Ruyra, M. L., Delgado Cobos, P., Marcos Suárez, V., & Diéguez González, A. (2010). Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Revista Del Comité Científico de La AECOSAN.
  • Rubio, M. A. (2002). Enfermedad cardiovascular y grasas: “amigo o villano.” Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/S1575-0922(02)74448-3
  • Jurgens, A. J., & Unie, M. (2010). Margarina. Fundación Española de Nutrición.
  • Blanco Anesto, J. (2002). GUÍA PARA LA PRÁCTICA CONSUMIR AZÚCAR CON MODERACIÓN. Revista Cubana Aliment Nutr.
  • Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.