Beyninizi Güçlendirmek İçin Yapabileceğiniz 4 Şey

Doğru bir şekilde yaparsanız beyninizi güçlendirmeniz mümkündür. Bunun için, sağlıklı bir hayat tarzı benimsemek çok önemlidir.
Beyninizi Güçlendirmek İçin Yapabileceğiniz 4 Şey

Tarafından yazılmıştır Óscar Dorado

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

İnsan beyni, gençlikten yaşlılığa kadar sürekli değişen ve adapte olan bir organdır. Bunun anlamı şudur ki; eğer beyninizi doğru bir şekilde uyarırsanız, bilişsel yeteneklerinizi yükseltmek, yeni şeyler öğrenmek ve hafızanızı geliştirmeniz mümkündür. Fakat beyninizi güçlendirmek için, bazı günlük alışkanlıklar edinmeniz ve bazı egzersizler yapmanız gereklidir.

Gerçek şudur ki, beyin vücuttaki herhangi bir kasa çok benzer. Eğer kullanmazsanız ve düzenli olarak egzersiz yaptırmazsanız körelir ve fonksiyonel kapasitesini yitirir. Hayat kalitenizi yükseltmek kendi elinizdedir. Beyninizi kolay bir şekilde güçlendirebilir ve zihninizi açabilirsiniz.

Beyninizi Güçlendirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Eğer beyninizin güçlü olmasını istiyorsanız bahsedeceğimiz ipuçlarını takip etmelisiniz. Büyük değişikliğe hazır olun!

1. Beyninizi Güçlendirmek İçin Stresi Azaltın

meditasyon yapan kadın

Beyninizi güçlendirmek için ilk ipucu stresi azaltmaktır. Çoğu çalışmanın, kronik stresin bu organın üzerinde hasara neden olan etkileri olduğunu gösterdiğini aklınızdan çıkarmayın.

Stresten uzak kalmanın en iyi yollarından biri meditasyon ve farkındalık çalışmaları yapmaktır. Tüm ihtiyacınız olan şey gün için 10-20 dakikadır, bu, çok zamanınızı alan bir şey değildir. Ek olarak nefes egzersizleri ve yoga da yapabilirsiniz.

2. Bilişsel Çalışma Egzersizlerini Deneyin

Beyninizin esnekliği beslendiğinde zihniniz de çok dinç olur. Bu beynimizin sürekli değişme yeteneğidir. Bilişsel çalışma egzersizleri yaptığımızda beynin kapasitesi aynı kalabilir ve hatta artabilir bile.

Ayrıca, ders çalışmaya geri dönebilirsiniz veya yeni bir dil öğrenebilirsiniz. Masa oyunları oynamak bile beyninizi ve el-göz koordinasyonunuzu uyarır. Bu hobiler, etkili düşünce ve koordinasyon yeteneğini destekler.

Yapabileceğiniz diğer basit şeylerde ise dominant olmayan elinizle yazı yazmak, zor objeleri manipüle etmek, yeni yollar öğrenmek vs. vardır.

3. Yeterli Dinlenin

beyninizi güçlendirmek

Beyninizi güçlü tutmak istiyorsanız dinlenmek çok kritiktir. Yeterince uyku almamak beyinde doku kaybına sebep olabilir. Beynin uykumuzda onarıldığını ve geliştiğini unutmayın. Ek olarak, rüyalar da güçlü bir zihin isteyenler için çok önemlidir, yaşlı kişiler için bile. Bunun sebebi melatonin seneler içinde azalmasıdır. Melatonin, uyku düzenleyici özellikleri olan doğal bir maddedir.

4. Zihninize Bakmak İçin Vücudunuza Bakın

Son olarak ise, eğer zihninize bakmak istiyorsanız, öncelikle vücudunuza bakmaktan başlamalısınız. Yani, beyninizi güçlendirmek istiyorsanız, fiziksel sağlığınız üzerinde çalışmaya başlamalısınız.

Bu, daha fazla yürüyüş yapmak, beslenmenize daha sağlıklı gıdalar eklemek, alkol veya sigara gibi kötü bir alışkanlığı bırakmak anlamına gelebilir. Bütün bunlar beyin sağlığınıza yardımcı olacaktır. Tabii ki, bazılarını uygulamak diğerlerinden daha zordur, ama ileride beyninizin size teşekkür edeceğini unutmayın.

Çalışmalar, düzenli egzersiz yapan ve dengeli beslenen kişilerin yaşlanma ile ilgili bilişsel hastalıklara yatkınlığının daha az olduğunu göstermiştir.

Beyninizi güçlendirmenin, rutininize iyi alışkanlıklar eklemek ve hareketsiz bir yaşam tarzından uzak kalmak anlamına geldiğini unutmayın. Eğer beyninizi sürekli yeni şekillerde kullanırsanız ve kendinize meydan okursanız, onu geliştirir ve güçlendirirsiniz. Haydi, beyninizi beslemeye başlayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Romero, R, Cueva, H, Barboza, L. La gimnasia cerebral como estrategia para el desarrollo de la creatividad en los estudiantes. Omnia [Internet]. 2014;20(3):80-91. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=73737091006
  • Velásquez Burgos, BM, Remolina de Cleves, N, Calle Márquez, MG. EL CEREBRO QUE APRENDE. Tabula Rasa [Internet]. 2009;(11):329-347. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=39617332014
  • Ferris, L. T., Williams, J. S., & Shen, C. L. (2007). The effect of acute exercise on serum brain-derived neurotrophic factor levels and cognitive function. Medicine & Science in Sports & Exercise, 39(4), 728-734.
  • Peña, C. J., Kronman, H. G., Walker, D. M., Cates, H. M., Bagot, R. C., Purushothaman, I., … & Goodman, E. (2017). Early life stress confers lifelong stress susceptibility in mice via ventral tegmental area OTX2. Science, 356(6343), 1185-1188.
  • Smith, G. E., Housen, P., Yaffe, K., Ruff, R., Kennison, R. F., Mahncke, H. W., & Zelinski, E. M. (2009). A cognitive training program based on principles of brain plasticity: results from the Improvement in Memory with Plasticity‐based Adaptive Cognitive Training (IMPACT) Study. Journal of the American Geriatrics Society, 57(4), 594-603.
  • Walker, M. P. (2009). The role of sleep in cognition and emotion. Annals of the New York Academy of Sciences, 1156(1), 168-197.
  • Ferris, L. T., Williams, J. S., & Shen, C. L. (2007). The effect of acute exercise on serum brain-derived neurotrophic factor levels and cognitive function. Medicine & Science in Sports & Exercise, 39(4), 728-734.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.