Bilmeniz Gereken 4 Enjeksiyon Türü

Dört tip enjeksiyon vardır ve isimleri uygulama yolu ile ilişkilidir. Bu yazımızda her birinin özelliklerini açıklayacağız.
Bilmeniz Gereken 4 Enjeksiyon Türü
Mariel Mendoza

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Mariel Mendoza.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Dört farklı enjeksiyon türü vardır ve bunları uygulama şekline göre sınıflandırılır. Enjekte edilebilir ilaçlar parenteral tiptedir ve iki tip cam kap içinde gelir: ampuller ve flakonlar.

Ampuller kapalı bir sistemdir, boyunları uzundur ve tabanlarında bir daralma vardır. Açıklığı veya “boynu” kırdığınızda, ilacı kolayca çıkarabilirsiniz.

Flakonlar ise kapalı sistem olup, kısa boyunlulardır ve metal kaplı sert plastik tıpaları vardır. İçeriğini çıkarmak için, çıkarılacak maddenin hacmine eşit bir hacimde hava enjekte etmek gerekir.

İlaç olduğu gibi uygulamaya hazır olabilir veya içerisine başka bir maddenin karıştırılmasını gerektirebilir. İşte dört enjeksiyon türü ve her birinin kendine özgü özellikleri.

1. İntravenöz enjeksiyonlar

yatakta hasta ve refakatçisi ve yanlarında serum değiştiren hemşire
Hastanelerde intravenöz enjeksiyonlar yaygındır.

Tıp uzmanları, aşağıdaki durumlarda ilaçların uygulanması için intravenöz yolu kullanır:

Bunun nedeni, ilacın emiliminin hemen olmasını sağlayan en hızlı yol olmasıdır.

2. Deri içi enjeksiyonlar

Bu yöntem, tanı testleri, alerji testleri gibi cilt testleri yapmak ve lokal anestezi uygulamak için kullanılan enjeksiyon türlerinden biridir.

Deri içi enjeksiyonlarda, 0,3 mililitreye eşit veya daha az miktarda ilaç verilir. Genellikle 1 mililitrelik bir şırınga veya, turuncu veya şeffaf olan kısa konik bir iğne ile yapılır.

Omuz bölgelerine, ön kolun iç kısmına veya üst orta sırt bölgesine uygulanabilir.

İntradermal enjeksiyonlar için prosedür

Bir el enjekte edilecek bölgenin derisini sıkılaştırır ve diğer el iğneyi cilde neredeyse paralel ve eğim yukarıya gelecek şekilde sokar. İlaç bir kabarcık oluşturur. Son olarak, bu kabarcığa baskı uygulamadan iğne çıkartılır.

3. Deri altı enjeksiyon türleri

Bu tip enjeksiyon, ilacı deri altı dokusuna sokar. Bu yolla en sık kullanılan ilaçlar şunlardır:

Uygulanacak hacim, 1 veya 2 mililitrelik şırıngalar ve turuncu bir orta eğimli iğne ile 1,5 ila 2 mililitre arasındır. Ayrıca, yavaş bir emilim yolu olup en çok kullanılan alanlar kolun dış yüzü, uyluğun ön yüzü, karın ve sırttaki kürek kemiği bölgesidir.

Prosedür

Uygulama alanını dezenfekte edildikten sonra, tıp uzmanı bir deri katını tutar. Daha sonra iğneyi, iğnenin eğimi yukarı bakacak şekilde 45 derecelik bir açıyla deriye sokarlar. Uzmanın bir kan damarını delmediğini doğrulamak için pistonu çekmesi gerekir.

Heparin uygulaması için açı değişir. Morarmayı önlemek için hastaya iğne bölgesine dokunmamasını veya basmamasını hatırlatmak önemlidir.

4. Kas içi enjeksiyonlar

iğne yapılan kol
Bu tip enjeksiyon, bazı aşı türleri için kullanılır.

Bu enjeksiyon türü, ilacın kas içine uygulanması içindir. Bu yol için en yaygın ilaçlar, aşılar ve analjezikler, antiinflamatuar ilaçlar, kortikosteroidler ve antibiyotikler gibi ilaçlardır.

Deri altı olandan enjeksiyon yönteminden daha hızlı bir emilim yoludur. Etkisini yaklaşık 15 dakika içinde gösterir. Enjekte edilecek hacim 15 mililitreden azdır ve şırınga orta konik iğneli ve yetişkinler için yeşil renkte iki veya beş mililitredir.

Uygulama için en yaygın alanlar, kalça kaslarının üst dış çeyreği, deltoid ve bacağın vastus lateralis kaslarıdır.

Prosedür

Bu enjeksiyon yönteminin uygulanması için sağlık personeli, 90 derecelik bir açıyla doğrudan kas içine bir iğne sokar. Ardından bir kılcal damarı delmediklerinden emin olmak için pistonu geri çekerler.

Daha sonra ağrılı bir yol olduğu için ilacı yavaşça aşılarlar. Bunun nedeni, sıvı içeri girdiğinde kas liflerinin birbirine yapışıp ayrılarak ağrıya neden olmasıdır. Daha sonra, enjeksiyon bittiğinde tıbbi personel hem şırıngayı hem de iğneyi aynı anda çıkarır.

Enjeksiyon türleri ilaca ve duruma bağlıdır

Son olarak, bu yazımız boyunca görebileceğiniz üzere, parenteral ilaçların uygulama yolları çoktur ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Artık bu prosedürler hakkında biraz daha bilgilisiniz ve tekrar hastaneye gitmeniz gerektiğinde tam olarak neler olduğunu bileceksiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rimbaud, P. E., & Chavarría, L. R. (2005). Métodos de sujeción y aplicación de inyectables. Bio-Nica.Inf. https://doi.org/10.1016/j.foreco.2008.12.001
  • Edwin, P., & Ambulódegui, S. (2012). Manual de Inyectables y Venoclisis. Administracion Parenatal. https://doi.org/10.1109/TCST.2014.2301840
  • Serrano-Grau, P., Mascaró-Galy, J. M., Iranzo, P., Navarra, E., & Ferrando, J. (2007). Productos de relleno inyectables en dermocosmética. Tipos y efectos secundarios. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.