Böbrek Enfeksiyonları: Semptomlar ve Tedaviler
Böbrek enfeksiyonu oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Yoğun bir kalça ve sırt ağrısıyla başlar ve sıklıkla da bu semptomlara ateş eşlik eder. Eğer bunu daha önce yaşadıysanız ne kadar problemli bir durum olduğunu biliyorsunuzdur. Bu nedenle, bu hastalığı önlemek ve tedavi etmek için atmanız gereken adımlardan bahsetmek istiyoruz.
Böbrek enfeksiyonu yaşadığınızı nasıl anlarsınız?
Böbreklerin birine ya da hatta her ikisine bakteriler yapışıp iltihaplandırdığı zaman ve normal şekilde çalışmalarını engellediğinde enfeksiyon oluşur.
Ayrıca idrar yollarında da dikkat etmeniz gereken bazı semptomlara yol açar. Diğer bir deyişle idrarınızın değişik olduğunu fark edip, biraz ağrı hissedebilirsiniz. Gelin konuya biraz daha derinlemesine bakalım.
Böbrek enfeksiyonlarının nedenleri:
- Bakteriler
- İdrar torbasında oluşan bir enfeksiyon
- Böbrek taşları
- Kadınlarda normal olarak daha fazla görülür
- Diyabet
- Böbrekle ilgili genetik anormallikler
- Böbrek kistleri
- Bazı anemi türleri
- Vücut savunmasının düşmesi ve zayıf bağışıklık sistemi
Karşılaşabileceğiniz semptomlar:
- Karın, alt sırt ve hatta kasık ağrıları
- Bitkinlik
- Ateş
- Şiddetli idrara çıkma isteği olmasına rağmen çok az idrar gelmesi. İdrar yaparken oluşan ağrı ve yanma hissi.
- Titreme
- Mide bulantısı
- İştah kaybı
İdrar yolu enfeksiyonları için ev tedavileri
Doktorunuz uygulamanız için bir tedavi programı oluşturacak ve bu da muhtemelen enfeksiyondan kurtulmanız için gerekli şey olan antibiyotikleri içerecektir.
Buna ek olarak evde uygulayabileceğiniz aşağıdaki adımları takip etmek faydalı olacaktır. Böbreklerin ortalama fonksiyonlarının iyileştirilmesinde, görevlerini daha iyi yerine getirmelerini sağlamada ve tüm idrar sistemi fonksiyonlarında oldukça etkilidirler.
1. Günde bir çay kaşığı karbonat
Daha basit ve etkili olan başka bir çözüm yoktur. Yapmanız gereken tek şey bir ana öğünden sonra bir bardak suyun içine bir çay kaşığı karbonat katarak içmek.
Neden diye sorabilirsiniz. Çünkü, böbreklerin fonksiyonlarını daha rahat yerine getirmesini sağlayıp, arındırarak daha iyi filtreleme yapmasına yardım edecek ve böylece enfeksiyondan kaynaklı toksinlerden kurtulmanızı sağlayacak. Tahmin edebileceğiniz gibi günde bir çay kaşığı karbonattan daha fazlasını tüketmemek gerekir.
2. Yeterince su içmek
Günde 2 litre su içmek bu işin temelini oluşturur. Sonuç olarak toksinlerden kurtulacak ve böbrek, karaciğer ve esasen tüm vücudunuzun ortalama fonksiyonlarını iyileştireceksiniz.
Ne kadar çok su içerseniz böbreklerinize zarar veren bakterilerden o kadar iyi kurtulursunuz. Suyu daha hoş bir hale getirmek için birazcık limon suyu ekleyebilirsiniz, ancak sadece bir kaç damla. Fakat şeker eklemeyin.
3. En iyi meyve suyu: Kızılcık
Yabanmersini suyu içmenin bakterilerin idrar yolu duvarlarına tutunmasını engelleyerek, idrar yoluyla daha basit bir şekilde atılmasını sağladığı yapılan bir çok çalışma tarafından kanıtlandı. Günde iki bardak içmek idealdir. Eğer yabanmersini suyu bulmak mümkün olmazsa, diğer üzümgilleri de tercih edebilirsiniz.
4. Hindistan cevizi suyu ve böbreğe olan faydaları
Hindistan cevizi suyu ve yağı böbreklere tutunan bakterilerden kurtulmada oldukça etkilidir. E.coli bakterisinin antibiyotiğe dayanıklı olduğu durumlarda bile onu yok etmeyi başaran güçlü bir anti bakteriyeldir.
İlginizi çekebilir: Hindistan Cevizinin Bilmediğiniz Faydaları
Bu nedenle günde iki bardak Hindistan cevizi suyu içmek için tereddüt etmeyin: Sabah uyandığınızda ve akşam yatağa giderken. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da günde iki yemek kaşığı içildiğinde mükemmeldir.
5. Kuşkonmaz yemenin faydaları
Kuşkonmazın idrar yolları için harika bir arındırıcı olduğunu biliyor muydunuz? Hem böbreklerdeki hem de idrar yollarındaki enfeksiyonu yok etmeye yardımcı olabilecek güce sahiptir.
Kuşkonmazı yedikten sonra idrarınız kötü kokarsa endişelenmeyin, bu gayet normaldir. İçeriğindeki tedavi edici bileşenler böbreklerinizde görevlerini yapacaktır. Bu nedenle hazırladığınız salatalara eklerken tereddüt etmeyin ve böylece sağlığınızı koruyun.
6. Elma sirkesi
İdrar yolu enfeksiyonu geçirdiğiniz zaman yapacağınız en iyi şey bir bardak suyun içine bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek içmektir. Ayrıca sindirimin yavaşlamasını engellemek için de harika bir tedavidir.
Esasen tüm sindirim sisteminin ve idrar yollarının iyi bir dostudur. Her gün öğle yemeğinden sonra bir bardak içmeye ne dersiniz? Yapmanız gereken tek şey bir bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi eklemek. Kendinizi harika hissedeceksiniz.
7. Basit bir kereviz smoothiesinin mucizeleri
Bu, böbreklerinizdeki enfeksiyonu azaltmak için kullanabileceğiniz çok basit bir stratejidir. Peki nasıl hazırlanacak? Oldukça basit. İki kereviz sapını, iki kalın ananas dilimini ve bir bardak papatya çayını blendere atmanız gerekiyor. Üzerine bir litre su ekleyip karıştırın ve gün boyunca için. Nasıl iyi hissetmeye başladığınızı fark edeceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Maton, Anthea (1993). Human Biology and Health. Prentice Hall. 0-13-981176-1.
- Duke’s Veterinary Physiology 12th edition. William O. Reece, s98
- Antibiotic therapy for acute uncomplicated pyelonephritis in women. Take resistance into account”. Prescrire International. 23(155): 296–300. December 2014.