Boy Uzatma Ameliyatı: Tehlikeli mi?

Boy uzatma ameliyatı, uzuvların kademeli olarak uzatılması için yapılan bir işlemdir. Ağrı ve rahatsızlığa neden olabilen yavaş bir süreçtir.
Boy Uzatma Ameliyatı: Tehlikeli mi?

Son Güncelleme: 21 Temmuz, 2022

Boy uzatma ameliyatı uzuvları uzatmak için yapılan bir ameliyattır. Ancak, kısa boylu olmak bunu yaptırmanın ana nedeni değildir.

Boy uzatma ameliyatı genellikle uzuvlarında asimetrisi olan kişilere önerilir. Bu, diğerlerinin yanı sıra bel ağrısı ve kronik diz ve kalça ağrısı ile ilişkili çok sayıda eklem sorununa yol açabilir. Bu nedenle düzeltme reçete edilebilir.

Ancak bunun yavaş bir iyileşme süreci olduğunun ve genellikle çok acı verici olduğunun farkında olmalıyız; ek olarak, teknik karmaşıktır ve belirli riskler içerebilir. Bu yazıda, bu konuda bilmeniz gereken her şeyi açıklıyoruz.

Boy uzatma ameliyatı nedir ve neden yapılır?

Resmi olarak kemik uzatma tekniği olarak bilinir. Ekstremite kemikleri üzerinde yapılan cerrahi bir işlemdir.

Kısa boylu kişilerin boylarını uzatmalarına da izin verse de, asıl amacı kemik deformiteleri veya dismetri (uzuvlar arasındaki uzunluk farklılıkları) gibi sorunları ve ayrıca travma veya tümörlere bağlı kemik kaybını düzeltmekle ilgilidir.

Genel olarak, yukarıda belirtilenlerin dışında, bu prosedür aşağıdaki durumlarda önerilir:

  • İskelet displazisi: Bu, kemik büyümesinde bir değişikliğin olduğu farklı doğumsal kusurların neden olduğu bir hastalıktır. Bu genellikle deforme olmuş uzuvların ve kısa boyların arkasındaki nedendir.
  • Osteogenezis imperfekta: Kemiklerin normalden daha kırılgan olduğu genetik bir bozukluk. Bu, herhangi bir travma durumunda kolayca kırılmalarına neden olur.
  • Ayrıca, akondroplaziyi tedavi etmek için boy uzatma ameliyatı kullanılabilir.

Kemik uzatma çocuklarda ve yetişkinlerde yapılabilir. Ancak hastanın sağlıklı olması, enfeksiyon ve metabolik hastalıklardan muzdarip olmaması esastır.

Kemik uzatma işlemi nasıl yapılır?

Belirtildiği gibi, bu teknik ekstremitelerin uzamasına veya gerilmesine izin verir. Bu amaçla genellikle iç uzatma cihazları kullanılmaktadır.

Bunlar, ekstremiteye bağlı olarak kemiğin (tibia veya femur) içine yerleştirilen bir dişli sistemine sahip bir tür uzayabilir çubuktur.

Öte yandan kemik uzatmanın yapıldığı ekstremiteye eksternal fiksatör yerleştirilir. Bu işlemde deri ve kasların içinden iğneler veya vidalar kullanılır.

Ayrıca, uzvun yavaş ve kademeli olarak uzatılması için çubuğun uzantısını kontrol etmek için cilde bir cihaz eklenir. Fiksatörün her gün kademeli olarak uzatılması önemlidir.

Bu cihazlar, kaç inç uzatmak istediğinize bağlı olarak uzun süre korunur. Genellikle en az 3 ay tutulurlar.

Genel olarak ameliyat sırasında izlenecek adımlar şu şekildedir:

  1. Uzuv uyuşturulur veya genel anestezi kullanılır. Böylece ciltte kesi yapıldığında hasta ağrı hissetmez.
  2. Uzatma cihazı yerleştirilir ve uzatılacak kemik kesilir. Bu sayede yeni kemik kütlesinin büyüyeceği bir boşluk oluşturulur.
  3. Cihazı sabitlemek için vidalar kullanılır ve mıknatıslarla çalışan uzaktan kumandaya uyarlanmıştır.
  4. Son olarak yara dikişlerle kapatılır.
Boy uzatma ameliyatı.
Bu cerrahi prosedür, yeni kemik dokusu oluşumunun uyarılmasını içerdiğinden karmaşıktır.

Ameliyat sonrası bakım

Boy uzatma ameliyatı ağrı ve kas spazmları üretecektir. İyileşme süreci boyunca ağrı için güçlü ilaçlar gerekecektir.

Hem hasta hem de bakıcıları tüm yara ve cihaz bakım protokolüne aşina olmalıdır. Bu, prosedürün başarısını tehlikeye atabilecek enfeksiyonlardan ve mekanizma arızalarından kaçınmak için gereklidir.

Ayrıca, iyileşme süresi boyunca, kemikler uzarken, normal bir şekilde yürümek mümkün olmayacaktır : Uzatılan uzuv veya uzuvlar pratik olarak kullanılamaz hale gelecektir. Onlara ağırlık vermekten kaçınmak önemlidir.

Sonuç olarak, kişi normal aktivitelerini yerine getiremeyecek, ancak bir başkasına bağımlı olmak zorunda kalacaktır. Giyinme veya duş alma gibi tüm basit günlük işler için yardıma ihtiyaç duymaları yaygındır. Bu nedenle, bu durumla başa çıkmak için iyi bir psikolojik destek önerilir.

Genellikle her kişi için belirli bir şekilde programlanmış olsa da, uzatma cihazının nasıl kullanılacağına ilişkin talimatları takip etmek de son derece önemlidir.

Doktor ziyaretlerinin sık olacağını da vurgulamak gerekir. Bu ziyaretler sırasında, kemiklerin durumunu kontrol etmek için büyük olasılıkla röntgen çekilecektir.

Bunun yanı sıra , oluşumunda kemiği besleyecek vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınması anlamında beslenmeye özel önem verilmelidir.

Son olarak, iyileşme evresinin sonunda, uzuvların tekrar kullanılabilmesi için fizik tedavi, germe ve yeniden motor eğitim dahil güçlendirme egzersizleri vazgeçilmez olacaktır.

Boy uzatma ameliyatı sonuçları

Diz üstü fizyo.
Rehabilitasyon, immobilizasyon uzadığı için iyileşmede kaçınılmaz bir adımdır.

Boy uzatma ameliyatından sonra uzun bir süreç ve çok sabır gerekir. Hemen sonuç veren bir prosedür değildir; ameliyat sonrası dönem 3 aya kadar sürebilir.

Ancak, kemik uzaması mükemmel değildir. Büyümenin talep üzerine olması beklenemez. Aslında, her kemiğin maksimum uzaması vardır. Tibia yaklaşık 4 santimetre (1,6 inç) uzayabilir ve femur durumunda 6 santimetre (2,4 inç) uzayabilir.

Olası riskler

Kişi bununla devam etmeye karar verirse, bu teknikte bir uzmana gitmek esastır. Herhangi bir arıza sağlığa ciddi şekilde zarar verebilir. Bu nedenle, bunu gerçekleştirmek için her zaman doğru kişiyi seçmek gerekir.

Oldukça güvenli olmasına rağmen, boy uzatma ameliyatı da riskler içerir. Bunlardan biri, kemiği oluşturan belirli yağ parçacıklarının serbest kalarak bir kan damarını tıkaması gerçeğinden oluşan yağ embolisi.

Bu, herhangi bir kırık veya ortopedik cerrahide varsayılan bir risktir. Diğer benzer komplikasyonlar derin ven trombozu ve pulmoner embolizmdir.

Öte yandan, ameliyattan sonra boy uzatmak için erken kemik iyileşmesi de meydana gelebilir. Bu durumda kemik dokusu erken kapanarak daha fazla uzatmayı imkansız hale getirir.

Konsolidasyon başarısızlığı da meydana gelebilir. Az önce anlattıklarımızın aksine, onun için yaratılan boşlukta yeni kemik oluşmayabilir. Bu düşük D vitamini seviyeleri ve sigara ile ilişkilidir.

Burada daha fazlasını keşfedin: Boyun Anatomisi: Kemikler ve Kıkırdak

Boy uzatma ameliyatında dikkat edilecek hususlar

Bu tür bir ameliyatı gerçekleştirmeden önce, belirli yönleri dikkate almanız çok önemlidir. Her şeyden önce, bu tekniğin ağrıya, rahatsızlığa ve sakatlığa neden olduğunun farkında olmak önemlidir.

Aynı zamanda sabır gerektiren yavaş bir süreçtir. Hastanede birkaç gün geçirmeyi beklemelisiniz. Bundan sonra, hareketsiz olmanız ve dinlenmeniz gereken uzun bir süre gerekir.

Çocuklarda bu ameliyat büyük ihtimalle tüm süreç boyunca okulu bırakmalarını gerektirecektir. Bu nedenle ideal olan eğitimlerine evden devam etmeye çalışmak ve derslerini ihmal etmemek olacaktır. Bu konuda genellikle özel bir öğretmenden yardım alınması önerilir.

Herkes bu cerrahi prosedürü geçiremez ve buna dayanamaz. Çok istekli ve disiplinli olmak gerekir, çünkü iyi sonuçlar almak ve komplikasyonları önlemek için doktorun talimatlarına uymak çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.