Boyun Ağrısına Neden Olabilecek 6 Alışkanlık
Boyun ağrısına neden olabilecek faktörleri öğrenerek bunları önleyebilir ve daha büyük sorunlardan korunabilirsiniz.
Boyun ağrısı nüfusun yaklaşık %67’sini etkiliyor. Siz de bu büyük oranın içinde misiniz?
Boyun ağrısına hangi alışkanlıkların neden olabileceğini biliyor musunuz? Bu rahatsızlığın devam etmemesi için ne yapabilirsiniz?
Boyun ağrısı genellikle tekrarlanan hareketler veya uzun süreli kötü duruş yüzünden oluşur.
Boyun kaslarında gerginlik, doku yaralanmaları veya spazmlara yol açabilir.
Çoğu zaman boyun ağrısına neden olan şey alışkanlıklarınızdır.
Belki bunları daha önce hiç düşünmemişsinizdir ya da sağlığınıza zararlı olan faaliyetlerde bulunduğunuzun farkındasınız ama bunların hiçbirini boyun ağrınızla ilişkilendirmediniz.
Bugün sizlere bu alışkanlıkların neler olduğunu açıklayacağız.
Daha rahat ve keyifli bir yaşama kavuşabilmek için dikkatli olun ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda gerekli olan her şeyi değiştirin.
Ayrıca bakınız: Boyun Ağrısından Kurtulmak İçin Yapabileceğiniz 4 Basit Egzersiz
Boyun ağrısına neden olabilecek alışkanlıklar: Hareketsiz bir yaşam tarzı
Fiziksel aktivite yoksunluğu tüm vücuda zarar verir.
Fiziksel olarak aktif olmamak boyun ağrısına neden olabilecek alışkanlıklardan biridir, çünkü omurganın sağlığını etkiler. Bu metabolizmanın etkilenmesine neden olur ve hücrelerin dengesini bozar.
Omurganızın yapısı kolayca hareket etmenizi sağlar. Buna dikkat etmediğiniz zaman yaralanabilirsiniz. Sonuç, omurgada ağrı ve eninde sonunda sorunlu bir boyundur.
Bundan kaçınmanın tek yolu hareket etmektir. Her türlü fiziksel aktivite işe yarar:
- Yürümek
- Koşmak
- Yüzmek
- Dans etmek
- Yoga yapmak
Sadece başlarda kendinizi çok zorlamamaya özen gösterin. Eğer hiç egzersiz yapmıyorsanız ve süper yoğun bir hareket sürecine girerseniz, sadece boynunuzu değil, dizlerinizi ve omurganızı da incitebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Duruşunuzu Nasıl Düzeltirsiniz?
Duruşunuz kötü
Boyun ağrısı birçok insana eziyet ediyor ve bilgisayarınız bu problemin bir parçası olabilir. Genellikle masa sandalyeleri omurganın doğal eğriliğini desteklemez. Dolayısıyla, duruş şekliniz boyun ağrısına neden olabilecek faktörlerin başında gelir.
Sırt ve kollara destek yetersizliği nedeniyle, bilgisayar başında çalışanlar genellikle ileri doğru eğilmek zorunda kalır ve masalarına yaslanırlar.
Bu alışkanlık boyuna zarar verir, çünkü omurganızda “C” şeklinde kavis oluşturur. Sonuç olarak, boynunuza ve lumbosakral diskinize baskı uygulanır.
İdeal olarak, duruşunuza ergonomik olarak adapte edilmiş ve sağlığınızı olumsuz şekilde etkilemeyecek bir çalışma alanınız olmalıdır.
Ayrıca konumunuzu değiştirmeyi hatırlamak için her 30 ila 40 dakikada bir alarm ayarlayabilirsiniz.
Böylece şunlar iyileşecektir:
- Kan akışı
- Kan dolaşımı
- Ve elbette omurganız dinlenme şansına sahip olacak.
Duruşunuzu etkileyen diğer faktörler de vardır. Mesela kötü ayakkabılar giymek ve kötü duruşu etkileyen ağır çantalar veya eşyalar taşımak.
Unutmayın, hiçbir zaman vücut ağırlığınızın %10’undan fazlasını taşımamalısınız.
Bu bazen çok zor olsa da, demeye çalışın – özellikle de çocuklarınıza dikkat edin. Okula giderken taşıdıkları çantalar genelde çok ağır oluyor.
Sigara içiyorsunuz
Boyun ağrısına neden olan üçüncü alışkanlık hiç beklemeyeceğiniz bir alışkanlıktır. Akciğer kanseri ve diyabet de zaten sigara içmek ile bağlantılıdır. Artık listeye başka bir şey daha ekleyebilirsiniz: kronik boyun ağrısı.
Sigara, sırtınızdaki disklerin kurumasına neden olur ve bu da dejenerasyon sürecini hızlandırır. Bu, omurgada fıtık veya bozulmaya yol açabilir. Sonuçta omurganın doğal işlevi engellenmiş olur.
Bu kötü alışkanlık aynı zamanda kan damarlarının tıkanmasına neden olur. Bu önemli bir problemdir, çünkü zamanla omurga ve disklere de az oksijen gitmeye başlar.
Telefonunuza bağımlı mısınız?
Mesaj atmak sadece parmaklarınızı zorlamaz. Telefonu kullanmak için aşağı baktığınız zaman ayrıca boyun kaslarınız da kasılır.
Kafanızı bir sopa üzerinde kocaman bir top olarak düşünün. Kafanız ağırdır, dolayısıyla sopada durması için çaba sarf etmeniz gerekir.
Ekran başındaki zamanınızı kısıtlayarak ve telefonunuzu göz hizasında tutarak bu problemi çözebilirsiniz.
Aşırı alkol kullanıyorsunuz
Garip bir pozisyonda uyuyunca bir gün sonra boyun ağrısı kaçınılmazdır. Bu zaman zaman olabilir. Ancak yaygın bir hipotez ise, bunun alkol tükettikten sonra gerçekleştiğidir.
Bunun nedeni ise şu: insanlar gece birkaç kez pozisyon değiştirir ama alkol aldığınız zaman uykunuzda çok daha az hareket edersiniz.
Bu da vücudun garip bir pozisyonda sıkışıp kalabileceği ve böylece boyna baskı uygulayabileceği anlamına gelir. Bundan kaçınmak için, alkollü içecekler tüketmeyin.
Yatağınız ya da yastığınız iyi değil
Bir diğer faktör ise çok fazla yastıkla veya çok yumuşak yastıkla uyumak. Bu kafanızın yerleşimini etkiler ve sonuçta boyun ağrısına yol açar.
Ayrıca yumuşak bir yatak da yanlıştır çünkü omurgada baskı noktaları oluşturur. Bu da omurganın uzanabilmesi için eğrilmesi anlamına gelir.
En iyi seçenek ergonomik olarak uygun sert bir yataktır. Ayrıca da boynunuzu düzgün tutacak bir yastık…
Boynunuzu acıtan alışkanlıklardan kaçının.
Siz de bu kötü alışkanlıklara sahip misiniz ?
Artık bunları değiştirip, boynunuzu rahatlatma zamanı geldi!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fisioterapia-Online. [Internet]. Text Neck. Repercusiones del uso del smartphone sobre el organismo. Disponible en: https://www.fisioterapia-online.com/articulos/text-neck-repercusiones-del-uso-del-smartphone-sobre-el-organismo
- MedlinePlus. [Internet]. Dolor cervical. 2018. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003025.htm
- Terapia-Fisica. [Internet]. Dolor de cuello. Disponible en: http://www.terapia-fisica.com/dolor-de-cuello/
- Sac García, M.P. Plan de higiene postural y tratamiento fisioterapéutico en dolor cervical y lumbar. Facultad de Ciencias de la Salud. Universidad Rafael Landívar, 2013.