Bu 10 Yemiş Türünün Özelliklerini Öğrenin

Birçok insan, kilo aldıracağını düşündüğü için yemişleri yemekten kaçınır, ama aslında bunlar çok sağlıklıdır.
Bu 10 Yemiş Türünün Özelliklerini Öğrenin

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Yemişler protein, yağ, lif, vitamin ve mineraller açısından zengin olan süper gıdalar arasındadır. Ilımlı miktarlarda yendiğinde besleyicilerdir, bu yüzden kesinlikle diyetinizin bir parçası olmaları gerekir. Bu yazıda en iyi 10 yemiş türü ve bunların besin değerleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yemişleri diyetinize dahil etmek

Yemişler diyetinizde kesinlikle yer almalıdır, çünkü tamamen doğallardır ve bol miktarda enerji sağlarlar. Günde bir avuç yemelisiniz. Özel bir sağlık durumunuz yoksa ya da aşırı kilolu değilseniz, daha fazla yemenizde sakınca yoktur.

Birçok kişi onların kilo aldırdığını düşünmesine rağmen, aslında belirtilen miktarda tüketirseniz, doyurucu etkileriyle sağlıksız gıdalar yeme isteğini bastırırlar.

En iyisi yemişleri çiğ yemektir (yemeden birkaç saat önce suda bekletin) ancak isterseniz onları kavurabilirsiniz. Yağda kızartmayın ya da işlenmiş olanları tüketmeyin.

Kızartıldıklarında ve yüksek sıcaklıklarda pişmiş olduklarında, tıbbi özelliklerini kaybederler, sağlıksız hale gelirler ve kolayca kilo almanıza yol açarlar.

Hangi yemiş türünü seçmelisiniz?

1. Ceviz

cevizin özellikleri

Ceviz, beyne benzer şekliyle bilinir ve bu da zaten hafıza ve konsantrasyon geliştirici özelliğinin bir işaretidir. Cevizin esansiyel yağ asit içeriği, kardiyovasküler sistemi, düşük kolesterol ve trigliserid seviyeleri korur.

2. Badem

Badem hassas bir yemiş türüdür ve son derece besleyicidir.  İçecekler ve yağlar yapmak için kullanılır. Ayrıca, sağlıklı yağlar açısından zengindir. Öte yandan, badem bol miktarda B vitaminleri ve E vitamini içerir ve çinko, demir, kalsiyum, bakır ve potasyum gibi mineraller taşır.

Yararları aşağıdakiler için harikadır:

  • Kemik problemleri olan insanlar
  • Çocuklar
  • Sporcular
  • Hamile ve emziren kadınlar

3. Fındık

Fındık çok lezzetlidir, bağırsak hareketlerini geliştiren ve kan şekeri seviyelerini düzenleyen yüksek lif içeriği nedeniyle öne çıkar. Ayrıca folik asit ve E vitamini içerir, bunlar bizleri serbest radikallerden koruyan önemli antioksidanlardır.

Evde, şekersiz ve sütsüz bir kakao ve fındık kremi yapabilirsiniz. Bu herkesin bildiği, popüler fındık ezmelerine harika bir alternatiftir.

4. Antep fıstığı

Antep fıstığı, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve şişliği önlemek ve tedavi etmek için en iyi yemiş türüdür. Antep fıstığı demir ve fitosteroller açısından zengindir ve büyük antioksidan gücü vardır.

5. Çam fıstığı

çam fıstığının özellikleri

Bunlar vitaminler ve mineraller açısından zengindir ve böylece mükemmel bir fiziksel ve zihinsel atıştırmalıktır. Çam fıstığı bol miktarda protein, yağ ve lif içerir. Pesto sosunda, fesleğen yaprakları, sarımsak, zeytinyağı ve diğer malzemelerin yanı sıra çam fıstığı da kullanılır.

6. Brezilya cevizi

Bu yemiş en çok selenyumu içerdiği için öne çıkar. Bu, sıkça tüketilmesi gereken önemli bir mineraldir. Bu yüzden, günde iki ya da üç tane yemek gerekir. Magnezyum açısından zengindir.

7. Makademya fındığı

makademya fındığı

Bu yemişte birçok besin maddesi vardır:

  • Omega 3 ve Omega 9 yağ asitleri
  • B, C ve E Vitaminleri
  • Mineraller (fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum, ve demir)

Sağlıklı, yüksek yağ içeriğine ek olarak, lezzeti ve kremamsı dokusu ile bilinir.

Bu makaleye bir göz atın: Kuruyemişler beslenmenize ne katar?

8. Kaju

Kaju protein, karbonhidrat, ve Omega 6 yağ asitleri açısından zengindir ve bunlar kalbi sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Ayrıca bakır, selenyum ve magnezyum içerir.

9. Fıstık

yer fıstığının özellikleri

Yemiş türleri arasında bilinse de, aslında baklagil olarak sınıflandırılır. Mükemmel bir protein kaynağıdır ve bolca enerji ve dayanıklılık sağlar.  Ayrıca bunlardan, fıstık ezmesi yapabilirsiniz.

10. Kestane

Kestane düşük yağ ve yüksek karbonhidrat oranı olan tek yemiş türüdür. Bolca potasyum ve folat içerdiği için çok ünlüdür. Kavurabilir ya da pişirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.
  • Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019 Apr;71(4):430-441. doi: 10.1002/iub.2008. Epub 2019 Jan 25. PMID: 30681767.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.