Bu 5 Laksatif İçecek Sayesinde Kabızlığa Elveda Diyin
Kabızlık, en yaygın sindirim bozukluklarından biridir. Hatta kabızlık sorunu çeken hastaların sayısı mide-bağırsak hastalıklarından şikayetçi olanların sayısından daha fazladır. Bu sebeple bu laksatif içecek tariflerini okumalısınız.
Kabızlık, bağırsağın işleyişinde birtakım sorunlar olduğunda meydana gelir. Bu sorunlar, bağırsağın hareketini yavaşlatır ve dışkı çıkarma hareketini kısıtlar. Bunun sonucunda, atıklar kalın bağırsakta birikir ve birkaç günün sonunda iltihap, gaz ve ağrı gibi durumlar ortaya çıkar.
Kabızlık, bazı yiyeceklerdeki maddelerin sindiriminde yaşanan zorluktan ya da yetersiz sıvı tüketimi sonucunda dışkının sertleşmesinden kaynaklanıyor olabilir. Genellikle ciddi bir durum olmasa da, yaşam kalitesini etkileyen kronik bir probleme dönüşmeden önce tedavi edilmelidir.
Neyse ki, herhangi bir yan etkiye ya da probleme yol açmadan laksatif özellik taşıyan birkaç içecek tarifi bulunmaktadır. Bu yazımızda, evde deneyebileceğiniz 5 laksatif içecek tarifi paylaşacağız.
1. Aloe vera ve bal
Aloe vera suyu harika bir doğal laksatiftir. Kabızlığı geçirmesinin yanında iltihabı kontrol altına alır ve asidik mide sularının fazla üretilmesini engeller. Balın yararları da eklenince, bağırsak florasının düzenlenmesi için en iyi yollardan biridir.
Malzemeler
- 6 yemek kaşığı aloe vera jeli (90 gr)
- 1/2 bardak su (100 ml)
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
Hazırlanışı
- Aloe vera posasının özünü çıkarın, su ve balı ekleyerek blenderdan geçirin.
- 2 hafta boyunca aç karna için.
2. İncir ve muz
İncirin içinde bulunan besinsel lifler kabızlık sorunu olan bağırsakların hareketini arttırır. Buna muzun ve balın yararları da eklenince atıkların dışarı atılması kolaylaşır ve hazımsızlık problemi ortadan kalkar.
Malzemeler
- 3 adet yaş ya da kuru incir
- 1 soyulmuş muz
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
- 1/2 bardak su (100 ml)
Hazırlanışı
- Bütün malzemeleri blendera koyun ve pürüzsüz bir karışım elde edene kadar geçirin.
- Her gece yatmadan önce için.
- Kabızlık sorunu ortadan kalkana kadar içmeye devam edin.
3. Elma ve papaya
Papayada bulunan sindirim enzimleri ve elmadaki besinsel lifler sayesinde bu doğal laksatif içecek kabızlığı kontrol altına almaya yardımcı olur. Bununla beraber, içerdiği doğal şeker sayesinde vücuda enerji verir ve gün içindeki performansını arttırır.
Malzemeler
- 1 yeşil elma
- 3 dilim papaya
- 1/2 bardak su (100 ml)
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
Hazırlanışı
- Meyveleri doğrayın, su ve balı da ekleyerek blenderdan geçirin.
- Pürüzsüz bir karışım elde ettiğinizde, aç karna ya da kahvaltıda için.
- En az iki hafta boyunca her gün için.
4. Armut ve keten tohumu
Yüksek lif ve antioksidan özellikleri sayesinde armut ve keten tohumunun birleşimi harika bir laksatif etki yaratır. Bu özellikleri ile bağırsakta probiyotik görevi görür ve sağlığınızı koruyan bağırsak florasının beslenmesini sağlar.
Malzemeler
- 2 armut
- 1 yemek kaşığı keten tohumu (10 gr)
- 1/2 bardak su (100 ml)
Hazırlanışı
- Kabuklarını soymadan armutları doğrayın, keten tohumu ve suyu da ekleyerek blenderdan geçirin.
- Pürüzsüz bir karışım elde ettiğinizde, aç karna için.
- Haftada üç defa için.
5. Kivi ve portakal
Kivi, aktinidin enzimi üretir. Bu enzim vücut tarafından emildiğinde bağırsak hareketi artar ve kabızlık problemini ortadan kalkar. Bununla beraber, portakal yüksek miktarda lif içerir. Lif, sindirimin en iyi şekilde gerçekleşmesi için oldukça gereklidir.
Bu yazımızı da okuyun: Şişkinlik için Armut ve Kivi ile Smoothie
Malzemeler
- 5 portakal
- 4 kivi
Hazırlanışı
- Portakalları sıkın. Kivileri soyun ve doğrayın ardından hepsini blenderdan geçirin.
- Topak oluşmaması için iyice karıştırdığınızdan emin olun.
- Süzmeden, etkisini kaybetmemesi için en kısa zamanda için.
- Aç karna ya da kahvaltıdan en az yarım saat önce tüketebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, baş belası sindirim problemini çözmek için birçok doğal ve lezzetli yöntem bulunmaktadır. Denemekten çekinmeyin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- do Prado SBR, Minguzzi BT, Hoffmann C, Fabi JP. Modulation of human gut microbiota by dietary fibers from unripe and ripe papayas: Distinct polysaccharide degradation using a colonic in vitro fermentation model. Food Chem. 2021 Jun 30;348:129071.
- Guo X, Mei N. Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects. J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2016 Apr 2;34(2):77-96.
- Hong SW, Chun J, Park S, Lee HJ, Im JP, Kim JS. Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. J Neurogastroenterol Motil. 2018;24(4):528–535. doi:10.5056/jnm18077
- Ladas, S. D., Haritos, D. N., & Raptis, S. A. (1995). Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. American Journal of Clinical Nutrition, 62(6), 1212–1215. https://doi.org/10.1093/ajcn/62.6.1212
- Lima ACD, Cecatti C, Fidélix MP, Adorno MAT, Sakamoto IK, Cesar TB, Sivieri K. Effect of Daily Consumption of Orange Juice on the Levels of Blood Glucose, Lipids, and Gut Microbiota Metabolites: Controlled Clinical Trials. J Med Food. 2019 Feb;22(2):202-210.
- Arvaniti, O. S., Samaras, Y., Gatidou, G., Thomaidis, N. S., & Stasinakis, A. S. (2019, May 1). Review on fresh and dried figs: Chemical analysis and occurrence of phytochemical compounds, antioxidant capacity and health effects. Food Research International. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.01.055
- Navarro-Cruz, Addí, Rojas-Zenteno, Eli, Lazcano- Hernández, Martin y Vera-López, Obdulia. Propiedades funcionales de semillas de papaya (Carica papaya L.). Revista de Ciencias de la Salud. 2016
- Mueller-Lissner SA, Wald A. Constipation in adults. BMJ Clin Evid. 2010 Jul 5;2010:0413.
- Muss C, Mosgoeller W, Endler T. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuro Endocrinol Lett. 2013;34(1):38-46.
- Power KA, Lepp D, Zarepoor L, Monk JM, Wu W, Tsao R, Liu R. Dietary flaxseed modulates the colonic microenvironment in healthy C57Bl/6 male mice which may alter susceptibility to gut-associated diseases. J Nutr Biochem. 2016 Feb;28:61-9.
- Sharma A, Rao S. Constipation: Pathophysiology and Current Therapeutic Approaches. Handb Exp Pharmacol. 2017;239:59-74.
- Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378–7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
- Chang, C. C., Lin, Y. T., Lu, Y. T., Liu, Y. S., & Liu, J. F. (2010). Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 19(4), 451–457. https://doi.org/10.6133/apjcn.2010.19.4.01