Diş Eti Şişmesi için 8 Tedavi Yöntemi

Ağız enfeksiyonları, yetersiz temizlik ve bazı diş tedavileri diş etinin şişmesine neden olabilir. Şişen diş etleriyle savaşmak için 8 doğal tedavi yöntemi hakkında bilgi edinin.
Diş Eti Şişmesi için 8 Tedavi Yöntemi
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Diş eti şişmesi, ağız enfeksiyonu, hijyen eksikliği vb. nedenlerden dolayı sıklıkla karşılaşılabilen bir problemdir. En yaygın görülen semptomları arasında hassasiyet, kanama ve diş eti dokusundaki belirgin değişiklikler bulunur. Bu rahatsızlıktan muzdarip olanlar, özellikle yutkunurken ve dişlerini fırçalarken rahatsızlık duyarlar.

Diş eti şişmesi kendiliğinden geçebilen bir hastalık olsa da, komplikasyonları önlemek için tedavi her zaman için çok önemlidir.

Neyse ki, şişkinliği ve ağrıyı azaltmaya yardım edecek ve evde uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemleri vardır. Bu yazımızda, diş eti şişmesi için evde uygulayabileceğiniz en iyi 8 yöntemi paylaşıyoruz.

1. Karanfil yağı

ufak şişede karanfil yağı

Karanfil yağı, diş eti şişmesini ortadan kaldırmaya yardımcı olan analjezik ve anti-inflamatuvar bileşenler içerir. İçerdiği antibakteriyal özellikler, enfeksiyona neden olan mikropları öldürür, ve bu durum ağız kokusunu da önler.

Nasıl uygulanır?

  • Bir parça pamuğu bir miktar karanfil yağı ile ıslatın ardından şişkinlik olan kısmı 2-3 dakika ovun.
  • Bunu günde iki kez uygulayın.
  • Tercihe bağlı olarak, ılık suya 5 damla karanfil yağı damlatarak gargara yapabilirsiniz.

2. Soğan

Soğan, diş eti şişkinliğine yol açan ağız problemlerini tedavi etmekte başarılı bir sebzedir, çünkü içerisinde antiseptik ve mikropları önleyen bileşenler bulunur.

Antioksidanların yanı sıra içerdiği sülfürik içerikler sayesinde, ağızdaki mikroplar yüzünden oluşan ağrıları ve semptomları hafifletir.

Nasıl uygulanır?

  • Çiğ soğandan bir parça kesin ve acıyı hafifletmek için birkaç dakika çiğneyin.
  • Ayrıca, soğan suyu hazırlayarak bunu bir parça pamukla diş etinize de uygulayabilirsiniz.

3. Vanilya Özü

vanilya özü

Vanilya özünün anti-inflamatuvar ve rahatlatıcı özellikleri vardır bu sayede de ağrıyan diş ve diş etlerinin tedavisinde çok faydalıdır.

Kullanıldığında, bakterilerin büyümesini engeller ve kötü kokuyu kontrol altında tutar.

Nasıl uygulanır?

  • Bir kulak pamuğunu vanilya özüne batırın ve doğrudan şişmiş diş etine uygulayın.
  • Daha iyi bir sonuç elde edebilmek için günde 4 kez uygulayın.

4. Buz

Diş etlerine buz uygulamak, ağrıya neden olan sinir uçlarını uyuşturur. Dahası, buz kan dolaşımını hızlandırır ve bu sayede de diş eti ağrısı daha çabuk iyileşir.

Nasıl uygulanır?

  • Birkaç adet buz küpünü ince bir bez parçasına sarın ve ardından ağrı hissettiğiniz bölgenin yakınlarında, yanağınıza bastırın.
  • Yanağınıza 3 dakika boyunca masaj yapın ve bunu günde iki kez uygulayın.

5. Limon

yeşil limon

Taze limon suyu ağrıyan ve şişen diş etlerini tedavi etmek için oldukça ucuz ve etkili bir yöntemdir. Enfeksiyonları azaltan ve ağız kokusuna karşı adeta bir koruma kalkanı oluşturan bileşenleri vardır.

Nasıl uygulanır?

  • Ilık suya biraz limon suyu ekleyin ve ağzınızı bu suyla çalkalayın.
  • Bunu her gün günde üç kez tekrarlayın.

6. Yaban mersini suyu

Doğal yaban mersini suyu, ağız sağlığını iyileştiren güçlü antioksidanlar ve anti inflamatuvar bileşenler içerir.

Tükürükteki pH seviyesini düzenlemeye yardımcı olur ve mantar ve bakteri oluşumunu kontrol altında tutar.

Nasıl uygulanır?

  • Günde iki kez yarım bardak yaban mersini suyu tüketin.

7. Elma

kırmızı elmalar

Elma su ve antioksidan bakımından zengin bir meyvedir ve yutulduktan sonra besin kalıntılarını ve bakterileri ağızdan uzaklaştırırlar. Bu sayede, şişen diş etlerini tedavi etmeniz ve ağız kokusunu önlemeniz mümkün olacaktır.

Nasıl uygulanır?

  • Bir dilim elma kesin ve her yemekten sonra bir dilim elma çiğnemeye özen gösterin.
  • Eğer diş eti çekilmesi problemi yaşıyorsanız, bu yöntemi günde 4-5 kez uygulayabilirsiniz.

8. Oksijenli su

Oksijenli suyla ağzınızı çalkalamak, diş eti sağlığınızı etkileyen diğer enfeksiyonları ve diş eti çekilmesini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Bu sıvının enfeksiyonlarla mücadelede çok etkisi vardır.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı oksijenli su (20 ml)
  • Yarım bardak su

Nasıl uygulanır?

  • Ilık suyla oksijenli suyu karıştırın ardından dişlerinizi fırçaladıktan sonra 2 dakika boyunca ağzınızı çalkalayın.
  • Günde 2-3 kez uygulayabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz yöntemlerden birini uygulayarak ağız sağlığınızı etkileyen ve rahatsızlık veren diş eti probleminden kurtulabilirsiniz.

Eğer diş eti şişmesi birkaç gün içinde geçmezse sorunun kaynağını bulması ve tedavi etmesi için bir diş hekimine danışmalısınız.

Öne çıkan görsel wikiHow.com’dan alınmıştır.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Diomedi Alexis, Chacón Eiiana, Delpiano Luis, Hervé Beatrice, Jemenao M. Irene, Medel Myriam et al . Antisépticos y desinfectantes: apuntando al uso racional. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Asociadas a la Atención de Salud, Sociedad Chilena de Infectología. Rev. chil. infectol.  [Internet]. 2017  Abr [citado  2018  Oct  07] ;  34( 2 ): 156-174. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0716-10182017000200010&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182017000200010.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.