Bu 9 Tarif İle Elmanın Yararlarının Tadını Çıkarın
Birçok beslenme uzmanı, “doktoru uzak tutmak için günde bir elma yemeyi” tavsiye ediyor. Sonuçta, bu mütevazı meyve sağlığımıza büyük miktarda fayda sağlıyor. Aşağıda elmayı tüketmenin 9 farklı yolunu öğrenerek bu meyvenin tüm faydalarından nasıl yararlanacağınızı keşfedin.
Elmanın inanılmaz faydaları
Elma sağlığınız için gerçekten inanılmaz bir meyvedir. Bu güzel meyve:
- Antioksidan içeriği sayesinde serbest radikallerle savaşır.
- Kolesterol seviyelerini azaltır ve arteriyosklerozu önler.
- Düzenli bağırsak hareketinde yardımcı olur.
- Anti kanserojen özellikleri olan karoten adı verilen bir flavonoid içerir.
- Karaciğer ve safra kesesinin işlevini geliştirir ve toksinlerin giderilmesinde yardımcı olur.
- Daha sağlıklı bir cilde sahip olmamız için bize yardımcı olur.
- Kandaki şeker seviyesi gibi arteriyel hipertansiyonu azaltır.
- Yüksek alkalileştirme gücüne sahiptir.
- Ağzı, diş etlerini ve dişleri temiz ve sağlıklı tutar.
- Beyin işlevlerini geliştirir, hafıza ve konsantrasyonda bize yardımcı olur.
- Bu hatlar boyunca, Parkinson hastalığı veya Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkları da önler.
Nasıl tüketilir
1. Kabukları ile çiğ
Elma günün herhangi bir saati için sağlıklıdır. Nerede olursanız olun, temiz bir ağız ve dişler korumanızı sağlayan hafif ve tatmin edici bir aperatiftir.
Elma organik ise, kabuğu ile birlikte yemenizi öneririz. Bunun nedeni, kabuğun çok fazla besin maddesi ve çok miktarda lif içermesidir. Organik değilse, elmayı yıkamak ve yemeden önce soymak en iyisidir.
Bu makaleye bakın: Tarçın Elması Suyu İçmenin 10 Faydası
2. Havuçlu bir birlikte meyve suyu içinde
Geleneksel sağlıklı bir ev yapımı tarif ile birlikte yapılan havuç ve elma suyu. Bu cilt, saç ve tırnaklarınız için faydalı olan lezzetli bir kombinasyondur.
Bu tatlı ve ferahlatıcı meyve suyu, günün herhangi bir saatinde veya hatta yemekten yarım saat önce içmek için mükemmeldir.
3. Elma ve yeşil sebzeli smoothie
Yeşil smoothieler sadece gelip geçici bir trend değildir. Aslında her gün yemek zorunda olduğumuz çeşitli yiyeceklerin bir bileşimidir. Ancak, smoothie tüketmesi kolay ve lezzetli bir içecektir.
- Elmayı basitçe yeşil yapraklı sebzelerle (ıspanak, rugila, pancar yeşili ve turp yeşili, kereviz, su teresi vb.) karıştırarak yapabilirsiniz.
- İçeceğin tatlı olmasını istiyorsanız, stevia, bal veya hatta bir muz ekleyebilirsiniz.
- Sonuç o kadar lezzetli ki sizi şaşırtacak!
Okumanızı öneririz: Bel Çevresini Toplamak İçin 4 Smoothie
4. Çerezler ve kuru üzüm ile elma püresi
Elmayı pişirmenin başka yolları da vardır.
En basitlerinden biri, yumuşak ve tatlı olana kadar az miktarda bir suyla tavada pişirmektir. Suya kuru üzüm eklemek ise, tarifi gerçekten tamamlayacaktır.
- Ayrıca, çerezler (fındık, ceviz gibi) doygunluk hissi verecek ve iyi miktarda protein ve lif sağlayacaktır.
5. Pişmiş elma
Elmayı tüketmenin diğer bir pratik yolu, onları tarçın, zencefil ve balla birlikte pişirmektir. Bu neticede şeker gerektirmeyen bir tatlı elde edersiniz, çünkü meyvenin doğal konsantre şekeri vardır.
Konuklara bir tatlı servisi yapmak isterseniz, pişmiş elmaları krema veya hatta bir kepçe vanilyalı dondurma ile tamamlayabilirsiniz. Sonuç muhteşem olacaktır!
6. Salatalarda dilimler şeklinde
Elmanın astrenjan ve anti enflamatuar özelliklerini güçlendirmek istiyorsanız, onları dilimleyebilir ve oksitlenmesi için bir dakika bekletebilirsiniz.
Onları salata ile birleştirebilir ve böylece orijinal ve değişik bir tarif elde edebilirsiniz..
7. Gazpaço
Gazpaço ekmek ile kıvamlandırılmış, sebzelerden yapılmış soğuk bir çorbadır. Bunun için bir alternatif istiyorsanız, elma yerine başka sebzeler kullanabilirsiniz.
Bu tatlı bir dokunuşla kremsi olacaktır.
8. Et veya balık için garnitür
Pişmiş elma ya da elma sosu et ve balık yemekleri için mükemmel bir garnitürdür.
Elma mükemmel lezzetinin yanı sıra, tüm öğünün sindirimini kolaylaştırır.
9. Elmalı krep
Hiç elmalı krep denediniz mi? Onları pişmiş elmalar ile yapabilirsiniz.
Sonuç harika bir canlılık sağlayacak tatlı bir dokunuşlu krep olacaktır. Mutlaka seveceksiniz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ibanez, A. M., & Dandekar, A. M. (2007). Apple. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-49161-3_10
- Kalinowska, M., Bielawska, A., Lewandowska-Siwkiewicz, H., Priebe, W., & Lewandowski, W. (2014). Apples: Content of phenolic compounds vs. variety, part of apple and cultivation model, extraction of phenolic compounds, biological properties. Plant Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2014.09.006
- Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-1
- Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a