Bu Yiyecekler Sayesinde Karın Şişliğine Elveda Diyin
Kendinizi sürekli tok hissettiğinizde ve karnınız şiştiğinde hazımsızlık çekiyorsanız karın şişliğine karşı önerilerimize kulak vermelisiniz.
Çeşitli yiyecekleri yedikten sonra karnınız, içi sanki gaz doluymuş gibi şişer. Bunun nedeni, özellikle un ve yağ içeren kötü bir beslenme düzenidir.
Bu yazımızda, sık rastlanan bu sorunla baş edebilmek için sindiriminize yardımcı olacak ve rahatsız edici şişlik hissinden kurtulmanızı sağlayacak bazı yiyeceklerden bahsedeceğiz.
Ayrıca bakınız: Gazı Azaltmak için 5 Etkili Egzersiz
Karın şişliğine karşı çözümler
Çözüm 1 – Taze meyve
Taze meyveler, hazımsızlık yüzünden ortaya çıkan sorunları gidermek için çok yararlıdırlar. Taze meyveler bol miktarda lif ve su içerirler ve neredeyse hiç yağ içermezler.
Ama unutmamanız gereken bir şey var!
Farklı çeşitlerde meyveler yemelisiniz. Bedeninizi aynı meyveyi yemeye alıştırmayın ve tek bir meyveyi aşırı miktarda yemeyin, özellikle de hassas bir sindirim sisteminiz varsa…
Unutmayın, “Her şeyin azı karar çoğu zarar”.
Çözüm 2 – Salatalar!
Herkes salataların ne kadar besleyici ve sağlıklı olduğunu bilir, özellikle de içerisine ananas veya papaya gibi meyveler eklenmiş salataların!
Ayrıca bu salataları güne başlarken veya öğle yemeğinde yerseniz, sindirim sisteminize de iyi geleceklerdir. Akşam yemeğinde salata veya kremalı sebze çorbası gibi hafif bir şeyler yemelisiniz.
Porsiyonlarınızı küçük tutarsanız, uyumaya gittiğinizde karnınız çok dolu olmaz. Bu da sindiriminize yardımcı olacaktır.
Çözüm 3 – Alfalfa ve mercimek!
Alfalfa filizler ve mercimek bedenimiz için çok yararlıdır çünkü bol miktarda vitamin ve mineral içerirler. Ayrıca bu yiyecekleri evde hazırladığınız salatalara veya çorbalara ekleyebilirsiniz.
Çözüm 4 – Alman lahana turşusu
Fermente olduğu için Sauerkraut olarak bilinen bu turşunun sindirilmesi çok daha kolaydır. Bu yüzden tüm öğünlerinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Unutmayın, susuz lahana turşusunun çok asidik bir tadı vardır bu yüzden yemeden önce biraz su ile bu tadı hafifletebilirsiniz.
Çözüm 5 – Şeker yerine bal veya pekmez
Fermente edilmiş tam tahıllardan elde edilen ballar sindirim için çok faydalıdır. Ancak bu balları tüketirken dikkatli olmalısınız çünkü yoğunlaştırılmış şeker içerirler.
Ayrıca diyabet hastaları tarafından tüketilmemelilerdir.
Ayrıca bakınız: Sindirime Yardımcı Elma Sirkesi, Zencefil ve Ballı Tonik
Unutmayın…!
Kendinizi tıkanık, şişmiş veya ağır hissetmenize neden olan ve sizi rahatsız eden sindirim sorunlarınızı kontrol edebilmek için yemek yeme alışkanlıklarınızı geliştirmeniz gerekiyor.
Bu tarz sorunlar yaşam kalitenizi düşürebilir veya hasar verebilir. Dolayısıyla, en kısa sürede önlem almaya ve sağlıklı bir yaşam sürmeye başlamalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rodríguez Leyton Mylene; Sánchez Majana Lucía (2017). Consumption of fruits and vegetables: Benefits and challenges (Colombia). https://www.researchgate.net/publication/321972813_Consumo_de_frutas_y_verduras_beneficios_y_retos
- Instituto de Nutrición y Trastornos Alimentarios (INUTCAM) (S/F). Alimentos funcionales: aproximación a una nueva alimentación (España). http://www.madrid.org/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadervalue1=filename%3Dt065&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1220428576848&ssbinary=true
- Tiwari, U., & Cummins, E. (2013). Fruit and Vegetables. In Handbook of Plant Food Phytochemicals: Sources, Stability and Extraction. https://doi.org/10.1002/9781118464717.ch5
- Little, C. L., & Gillespie, I. A. (2008). Prepared salads and public health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2008.03801.x
- Russelle, M. P. (2001). Alfalfa. American Scientist. https://doi.org/10.1511/2001.3.252
- Boudjou, S., Oomah, B. D., Zaidi, F., & Hosseinian, F. (2013). Phenolics content and antioxidant and anti-inflammatory activities of legume fractions. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.11.108
- Sun, Y. P., Chou, C. C., & Yu, R. C. (2009). Antioxidant activity of lactic-fermented Chinese cabbage. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.12.097
- Labropoulos, A., & Anestis, S. (2012). Honey. In Sweeteners: Nutritional Aspects, Applications, and Production Technology. https://doi.org/10.1201/b12065