C Vitamini Alerjilerle Savaşmaya Yardımcı Olur Mu?

Mevsimlerin değişmesiyle can sıkıcı alerjilerin çoğalması çok sık rastlanan bir durumdur. Bu yazımızda C vitamini tüketerek bunlarla nasıl savaşabileceğinizi size gösteriyoruz.
C Vitamini Alerjilerle Savaşmaya Yardımcı Olur Mu?

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2022

C vitamini, güçlü bir doğal antihistaminik ve antialerjik olduğu için alerjilerle savaşmaya yardımcı olur. Bu, semptomların iyileşmesini sağlar ve zamanla gelecekteki alerjik reaksiyonların oluşumunu azaltır.

Alerjilerle ilgilenmek, sinüzit veya astım gibi daha ciddi durumlarla ilişkili olabileceğinden çok önemlidir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasının tek nedeni alerjik reaksiyonlar değildir ancak alerjik sorunlar bu hastalıkların oluşumuna temel hazırlayan karmaşık sürecin bir parçasıdır.

Toz birikimi, evcil hayvan tüyü, nem veya yüksek polen konsantrasyonları gibi en sık görülen dış etkenlerin neden olduğu mevsimsel alerjilerin de olduğu unutulmamalıdır. Çoğunlukla, mevsimsel değişiklikler alerjik reaksiyona neden olur ve bu da çevrede değişimlerin başlamasına yol açar.

Peki bu vitamin tam olarak nedir?

Vücudun düzgün çalışması için vitaminlerin büyük önemi vardır. Özellikle C vitamini veya askorbik asit, sağlıklı cilt, kemik ve bağ dokusu için hayati öneme sahiptir.

Aynı zamanda doku yenilenmesini ve iyileşme sürecinin hızlı olmasını destekleyen antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca kolajen üretiminde olduğu kadar demir gibi minerallerin emiliminin artırılmasında da önemlidir.

Metabolizmadaki bu işlevler, besin seviyeleri yeterli olduğunda gerçekleşir. Yaralanmaların onarımında fibroblastlar üzerinde uyarıcı etkiye sahip olması ile açıklanmaktadır. Bunlar, vücudun en önemli proteini olan kolajeni üreten ve cildin dolgunluğunu sürdüren hücrelerdir. Antioksidan kapasitesinin yanı sıra askorbik asit, yaşlanmayı yavaşlatan bir etki ile ilişkilendirilmiştir.

Kısaca C vitamini alımı sadece alerjilerle savaşmanıza izin vermeyecek, aynı zamanda tüm vücudunuzu sağlıklı ve güçlü tutacaktır. C vitaminin beslenme üzerindeki genel etkisi, alerjenlere karşı reaktivite mekanizmalarında yer alan beyaz kan hücrelerinin etkisini tetikleyen bağışıklık sistemi üzerinde yapıcı etkiye sahiptir.

C vitamini ve alerji
Rinit, ilkbahar gibi mevsimsel dönemlerde ortaya çıkan alerjik bir durumdur.

Alerjilerin tedavisinde bu vitaminin nasıl bir etkisi vardır?

Alerjilerdeki insidansını belirlemek için C vitamini üzerinde yapılan çalışmalar, alerjik rinit atakları sırasında insanların bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gözlenmiştir. Yani bu rahatsızlığın tedavi etmede yardımcı bir besin değeridir.

Bu nedenle, askorbik asidin, hücrelerin enflamatuar reaksiyonları kontrol etmesine yardımcı bir protein olan sitokini yüksek miktarda ürettiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda, T hücrelerini alerjilerle bağlantılı olabilecek enfeksiyonlara karşı savaşmaya teşvik eder.

Bu vitaminin alerjilerle nasıl savaştığından bahsedecek olursak; burun akıntısını, gözlerde kızarıklık ve hapşırma gibi etkileri azalttığına şahit oluruz. Mevsimsel veya temel alerjik süreçler olsun, bunlar en yaygın ve can sıkıcı semptomlardır.

Yeterli miktarda C vitamini alımı

C vitamini, düzenli olarak ve vücudun ihtiyaç duyduğu dozlarda tüketildiği sürece alerjilerle savaşmaya yardımcı olur. Etkilerini bilmeden de tüketiyor olabilirsiniz. Bu durum da yine endişelenmenize gerek yok.

Askorbik asit, düzenli olarak yediğimiz yiyeceklerin çoğunda bulunan bir maddedir. Özellikle; maydanoz ve brokoli gibi sebzelerde ve frenk üzümü, çilek, portakal, limon, guava ve kivi gibi meyvelerde.

Bir yiyeceği uzun süre pişirmenin veya saklamanın C vitamini konsantrasyonunu kaybetmesine neden olabileceğini unutmayın. Bu nedenle meyveleri çiğ tüketmek doğru olan yöntemdir. Sebzeleri buharda pişirmek etkisini kaybetmemesine yardımcı olacaktır.

Bu vitaminin önerilen dozu kişinin içinde bulunduğu yaşam evresine bağlıdır. Bu nedenle yetişkin bir erkeğin günde toplam 90 miligram C vitamini tüketmesi gerekirken, yetişkin bir kadının günde 75 miligram tüketmesi gerekir.

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre hamile kadınlar, emzirme döneminde bu doz artabilse de, günde en fazla 60 miligram almalıdır.

C vitamini takviyeleri

Günümüzde C vitamini içeren farklı besin takviyelerini bulmak oldukça yaygındır. Bir aile hekimi tarafından izin verildiği takdirde tüketilebilirler.

Bu takviyelerin özellikle vitamini doğal yollarla elde etmekte güçlük çeken kişiler tarafından kullanılması önerilir. Ancak mide-bağırsak rahatsızlıklarından, yani midede yanma, ishal, bulantı ve kusma gibi olumsuz etkilerden kaçınmak için tüketiminin aşılmaması önerilir.

C vitamini besinleri
Turunçgiller harika C vitamini kaynaklarıdır. İlaç takviyeleri şeklinde de tüketilebilir.

Alerjilerle savaşmada C vitamini

Alerjilerle savaşmada C vitamini aslında çok yardımcı bir vitamindir. Bu nedenle bahsedilen meyve ve sebzeleri içeren dengeli bir beslenme programı uyguladığınızdan emin olmalısınız. Bu doğal yaklaşımın başarısı, alerjik bir dönemden geçmeseniz bile düzenli olarak kullanımında yatmaktadır.

Bu sayede kış ve ilkbaharda yaşayacağınız alerjik reaksiyonun etkilerini azaltmış olursunuz. Bu sayede yaşam kalitenizi etkileyen semptomlar da azalacaktır. Astım hastasıysanız, doğal olarak bu vitaminin alımına daha çok önem vermelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vollbracht, C., Raithel, M., Krick, B., Kraft, K. y Hagel, AF (2018). Vitamina C intravenosa en el tratamiento de alergias: un análisis de subgrupos intermedios de un estudio observacional a largo plazo. Revista de investigación médica internacional , 46 (9), 3640–3655. https://doi.org/10.1177/0300060518777044
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Chambial, S., Dwivedi, S., Shukla, K. K., John, P. J., & Sharma, P. (2013). Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian journal of clinical biochemistry : IJCB28(4), 314–328. https://doi.org/10.1007/s12291-013-0375-3
  • “Datos sobre la vitamina C”. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (2019).
  • García-Casal, M., Landaeta, M., de Baptista G., Murillo, C., Rincón, M., Bou Rached, L., Bilbao, A., Anderon, H., García, D., Franquiz, J., Puche, R., García, O., Quintero, Y., Peña-Rosas, J. “Valores de referencia de hierro, yodo, zinc, selenio, cobre, molibdeno, vitamina C, vitamina E, vitamina K, carotenoides y polifenoles para la población venezolana”.  ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICIÓN, Órgano Oficial de la Sociedad Latinoamericana de Nutrición (2013).
  • Terán, L., Haselbarth-López, M., Quiroz-García, D. “Alergia, pólenes y medio ambiente”. Gac Méd Méx (2009). Diponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/gaceta/gm-2009/gm093f.pdf
  • Bastías M, José Miguel, & Cepero B, Yamira. (2016). La vitamina C como un eficaz micronutriente en la fortificación de alimentos. Revista chilena de nutrición43(1), 81-86. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182016000100012
  • Casseb, Gabriel Ramon Matavelli, et al. “o Papel da Vitamina C nos Processos Cicatriciais.” International Journal of Nutrology 11.S 01 (2018): Trab576.
  • Miura, Kaori, et al. “Anti-allergic activity of monoacylated ascorbic acid 2-glucosides.” Molecules 22.12 (2017): 2202.
  • Mauro-Martín, San, and Elena Garicano-Vilar. “Papel de la vitamina C y los β-glucanos sobre el sistema inmunitario: revisión.” Revista Española de Nutrición Humana y Dietética 19.4 (2015): 238-245.
  • Couto, Meylene Aparecida Luzia, and Solange Guidolin Canniatti-Brazaca. “Quantificação de vitamina C e capacidade antioxidante de variedades cítricas.” Food Science and Technology 30 (2010): 15-19.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.