Eti Suyu İçinde Kalacak Şekilde Pişirme Yolları

Eti Suyu İçinde Kalacak Şekilde Pişirme Yolları
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bir parça et pişirdiğinizde suyu yok olur ve geriye etin yarısı kalır! Pişmiş veya kızarmış gibi göründüğünde ona hoş bir doku, yoğun bir tat veren suyunu dışarı atmaya başlar.

Et piştiğinde neden suyunu dışarı verir?

İnsan vücudunun yüzde 70’inin sudan oluştuğunu pek çok kez duymuşsunuzdur. Pişirmek için kullandığınız et, her memelinin eti gibi, benzer miktarda sıvı içerir.

Elbette tüm et türlerinde aynı miktarda su bulunmaz. Daha genç hayvanların etlerinin daha fazla su içerdiği de doğru bir bilgidir. Daha sulu oldukları için mutfaklarda bu et türüne çok değer verilir.

Söz konusu et pişirmek olduğunda kas ve protein lifleri de içeren suyunu kaybetmesini önlemek için birkaç önlem almalısınız. Bahsettiğimiz su, pişmiş etin bıraktığı gri-kahverengi arası renkteki suyudur.

Eti pişirme sürecinde tavada suyun birikmesine izin vermeyin

duvarda asılı tava çeşitleri

Eti sıcak bir tavanın içine koyduğunuzda tavanın sıcaklığı etle ısısal bir denge kurmak için düşer.

Et ısındıkça kas lifleri sıkılaşmaya başlar. Islak bir süngeri sıktığınızı ve suyun dışarıya doğru akmaya başladığını düşünün. Tavanızın sıcaklığı bu sıvıyı hemen buharlaştıracak kadar yüksek değilse, sıvı tavada birikecektir.

Sıvının sıcaklığı suyun kaynama noktasına yakın olacak şekilde yüksek kalacaktır ve suyun tamamı buharlaşana kadar daha yükseğe çıkmayacaktır. Bunlar olurken et, pişirme sürecinde nemini kaybetmeye başlar ve sonunda kupkuru olur.

Aynı zamanda suyun tamamının buharlaşması için beklerseniz, sıcaklık yeniden yükselir ve sonuç altın renginde hoş görünümlü sakız gibi çiğnenen bir et olacaktır.

Bunu da okuyun: Eti Marine Etmenin 3 Yolu

Eti suyu içinde kalacak şekilde pişirmek için ne yapmalısınız

Artık eti pişirme sürecinde neler olduğunu bildiğinize göre, pişirirken nemini kaybetmemesi için belli önlemleri almakta zorlanmayacaksınız. Bu önlemler şöyle sıralanabilir:

  • Mümkünse eti buzdolabından biraz erken çıkarın. Yaz mevsimiyse sadece birkaç dakika erken çıkarmanız yeterli olacaktır. Kış mevsiminde ise neredeyse bir saat önceden buzdolabından çıkarılabilir.

Böylece eti sıcak tavanın içine koyduğunuzda, ikisi arasındaki sıcaklık farkı olabildiğince düşük olacaktır.

tahtada kırmızı et parçaları
  • Pişirmeden önce eti, suyunu emecek bir kağıdın üzerinde bekletin ve hiçbir zaman soğuk suyla yıkamayın.
  • Biftek veya küçük parçalar halinde doğranmış et pişiriyorsanız, pişirmeden önce kesinlikle üzerine tuz atmayın. Bu etin erkenden suyunu vermesine neden olur çünkü tuz bir kurutucu gibi etki eder. Tuzun geleneksel olarak yiyecekleri muhafaza etmek için kullanılmasının nedeni de tam olarak budur.

Pişirirken doğru cihazları kullanın

Eti pişirirken büyük bir tava ve ocak kullanın. Bu sıcaklığı yeterince yüksek tutmanıza yardımcı olacaktır. Büyük bir tava kullanıyorsanız ve tavanın içine çok sayıda doğranmış et parçası koyduysanız bu tavsiye ters etki yapabilir!

Tavanızın kalınlığı arttıkça sıcaklığı daha içinde daha iyi hapsediyor olacaktır. Bu da gri sıvıyı daha etkili bir şekilde buharlaştırabileceği anlamına gelir. Etinizin dışı kahverengi olacak ve yüzeyi mühürlendiğinde içindeki suyu dışarı vermeyi bırakacak.

Bu uygulaması kolay tavsiyeler eti suyu içinde kalacak şekilde pişirmenize yardımcı olacak. Böylece akşam yemeğiniz mahvolmayacak. Etlerinizin dokusu ve tadı mükemmel olacak. Etiniz harika bir şekilde pişmiş olacak ve masadaki herkes bu lezzete bayılacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.